Συμπεράσματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας (e-ID), την ανάπτυξη του 5G, της τεχνητής νοημοσύνης την αποκατάσταση της ενιαίας αγοράς και τη νέα βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, υιοθέτησαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποίησε διεξοδική συζήτηση σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας COVID-19. Είναι αποφασισμένο να σταθεί ενωμένο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και καλεί το Συμβούλιο, μαζί με την Κομισιόν, να εντείνει περαιτέρω τις συνολικές συντονιστικές προσπάθειες και τις εργασίες για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίου σε επίπεδο ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάζει τακτικά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να αναπτυχθεί ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλή δημόσια ηλεκτρονική ταυτοποίηση (e-ID), συμπεριλαμβανομένων διαλειτουργικών ψηφιακών υπογραφών, που θα παρέχει στα άτομα τον έλεγχο της διαδικτυακής ταυτότητας και των δεδομένων τους, καθώς και πρόσβαση σε δημόσιες, ιδιωτικές και διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες. Καλεί την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση για μια “ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ψηφιακής ταυτοποίησης” έως τα μέσα του 2021».
Καθώς «η ΕΕ πρέπει να πρωτοστατήσει παγκοσμίως στην ανάπτυξη ασφαλούς, αξιόπιστης και δεοντολογικής τεχνητής νοημοσύνης», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν:
-να προτείνει τρόπους για την αύξηση των ευρωπαϊκών και των εθνικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης·
– να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό και περισσότερα δίκτυα και συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων με βάση την αριστεία·
– να παράσχει σαφή, αντικειμενικό ορισμό των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου.
Ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 9ης Ιουνίου 2020 σχετικά με τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης. Καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως την εργαλειοθήκη για την ασφάλεια των δικτύων 5G στον κυβερνοχώρο που εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020, και ιδίως να εφαρμόσουν τους σχετικούς περιορισμούς στους προμηθευτές υψηλού κινδύνου για βασικά στοιχεία που ορίζονται ως κρίσιμα και ευαίσθητα στις συντονισμένες από την ΕΕ εκτιμήσεις κινδύνου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι όλοι οι εν δυνάμει προμηθευτές 5G πρέπει να αξιολογούνται βάσει κοινών αντικειμενικών κριτηρίων.
Για να εξασφαλιστεί η ταχεία υλοποίηση της τεχνολογίας 5G σε ολόκληρη την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης όλα τα κράτη μέλη να υποβάλουν στην Κομισιόν τα εθνικά τους σχέδια για την εγκατάσταση αυτής της τεχνολογίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης για το 5G.
Οι 27 σημειώνουν ότι τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθεί για την ψηφιακή μετάβαση, μεταξύ άλλων και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μαζί με τα προβλεπόμενα ποσά του ΠΔΠ, τα εν λόγω κονδύλια θα πρέπει να συμβάλουν στην προώθηση στόχων όπως:
– ώθηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης της επόμενης γενιάς ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των υπερυπολογιστών και της κβαντικής υπολογιστικής, της αλυσίδας συστοιχιών και της ανθρωποκεντρικής τεχνητής νοημοσύνης·
– ανάπτυξη ικανοτήτων σε στρατηγικές ψηφιακές αλυσίδες αξίας, ιδίως μικροεπεξεργαστές·
– επιτάχυνση της υλοποίησης υποδομών πολύ υψηλής χωρητικότητας και ασφαλών δικτύων – συμπεριλαμβανομένων των οπτικών ινών και των δικτύων 5G – σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση·
– ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να αυτοπροστατεύεται από απειλές στον κυβερνοχώρο, να παρέχει ασφαλές περιβάλλον επικοινωνίας, ιδίως μέσω κβαντικής κρυπτογράφησης, και να διασφαλίζει την πρόσβαση σε δεδομένα για δικαστικούς σκοπούς και για σκοπούς επιβολής του νόμου
– αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των ψηφιακών τεχνολογιών για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα που περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων του Ιουλίου
– αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων στα εκπαιδευτικά συστήματα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη επανόδου στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς «το συντομότερο δυνατό».
Ωστόσο, τονίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό, σημειώνοντας ότι «θα αντλήσουμε διδάγματα από την κρίση που προκάλεσε η νόσος COVID-19, θα αντιμετωπίσουμε τον κατακερματισμό, τους φραγμούς και τις αδυναμίες που απομένουν και θα αυξήσουμε τη φιλοδοξία μας».
Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 21ης Σεπτεμβρίου 2020 για μια βαθύτερη ενιαία αγορά για ισχυρή ανάκαμψη και ανταγωνιστική, βιώσιμη Ευρώπη και ζητεί ειδικότερα:
– την αυστηρή εφαρμογή και επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς·
– την άρση των εναπομεινάντων αδικαιολόγητων φραγμών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, και την αποφυγή δημιουργίας νέων εμποδίων·
– την επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου ανταγωνισμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως αναφέρεται «το πλαίσιο αυτό πρέπει να προβλέπει σαφείς κανόνες για τους οικονομικούς φορείς και να στηρίζει την καινοτομία, μεταξύ άλλων και στον ψηφιακό τομέα. Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα θέσπισης κανόνων σχετικά με τον συστημικό ρόλο και τις ευθύνες των επιγραμμικών πλατφορμών με σημαντικά αποτελέσματα δικτύου».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην ολοκλήρωση της επανεξέτασης των κανόνων ανταγωνισμού από την Κομισιόν, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη, με τα πρώτα αποτελέσματα να έχουν προγραμματιστεί για το 2021.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά τέλος τη διαμόρφωση του νέου συστήματος παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης που βασίζεται σε ένα φιλόδοξο και ισορροπημένο θεματολόγιο ελεύθερων συναλλαγών με τον ΠΟΕ στον πυρήνα του, διασφαλίζοντας παράλληλα την αμοιβαιότητα και την προστασία μας από αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο κανονισμός περί επιβολής, να επιταχυνθούν οι εργασίες που αφορούν την πρόταση σχετικά με το μέσο για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις και να αναπτυχθούν περαιτέρω μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των στρεβλωτικών επιπτώσεων που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά.
Πηγή: ΚΥΠΕ