Δανός: Για νέες ανακαλύψεις θα μας μιλήσει επιστήμονας NASA

Στις 18:30 το ευρύ κοινό της Κύπρου θα μπορέσει να παρακαλουθήσει μια παρουσίαση από την Δρα Λόκγουντ

Screenshot 1 22 NASA, επιστήμονας

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) Γιώργος Δανός, είπε ότι η Δρ Λόκγουντ θα μιλήσει για τα τελευταία νέα του Τηλεσκοπίου, καθώς και για τις συναρπαστικές ανακαλύψεις που αφορούν την ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη. “Είμαστε άραγε μόνοι στο σύμπαν; Η Δρ Λόκγουντ θα μας δώσει τα τελευταία νέα”, ανέφερε.

Στις 18:30 το ευρύ κοινό της Κύπρου θα μπορέσει να παρακαλουθήσει μια παρουσίαση από την Δρα Λόκγουντ, και να περάσει μια βραδιά γεμάτη με θέματα διαστήματος στο Ερευνητικό Κέντρο του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος.

Η Δρ. Αλεξάντρα Λόκγουντ είναι επιστήμονας για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη. Αυτή την περίοδο, εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της NASA στη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών. Βρίσκεται στην Κύπρο μέσω της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία και του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο κ. Δανός είπε ότι μόλις πριν από δύο χρόνια, “και εμείς στην Κύπρο μαγευτήκαμε από τις πρώτες εκπληκτικές εικόνες που έστειλε το James Webb Space Telescope (JWST), το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ”.

Θυμόμαστε με συγκίνηση, συνέχισε, την ανυπομονησία μας να δούμε αυτές τις εικόνες, που απεικόνιζαν το Νεφέλωμα Carina, έναν απέραντο σχηματισμό σκόνης και άστρων 7.000 έτη φωτός μακριά.

Υπενθύμισε ότι εκείνη την περίοδο, η επιλογή του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) από τη NASA για τη μετάδοση των πρώτων αυτών εικόνων αποτέλεσε μεγάλη τιμή για τη χώρα μας.

Αυτές οι εικόνες, είπε ο κ. Δανός, σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας εποχής στην αστρονομία, γεμάτη με συναρπαστικές ανακαλύψεις και απίστευτες αποκαλύψεις για το σύμπαν μας.

“Δεν θα φανταζόμασταν, όμως, ότι σήμερα θα έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε στην Κύπρο την Επικεφαλής Επικοινωνίας της NASA για το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb. Η Δρ Λόκγουντ θα είναι μαζί μας και θα μιλήσει για τα τελευταία νέα του Τηλεσκοπίου, καθώς και για τις συναρπαστικές ανακαλύψεις που αφορούν την ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη. Είμαστε άραγε μόνοι στο σύμπαν; Η Δρ Λόκγουντ θα μας δώσει τα τελευταία νέα”, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν την άφιξή της στην Κύπρο, η Δρ Λόκγουντ έκανε δήλωση στο ΚΥΠΕ αναφερόμενη στις επαφές της στο νησί, το Τηλεσκόπιο και τις νέες ανακαλύψεις που αναμένονται.

Η Δρ Λόκγουντ, η οποία είναι επιστήμονας για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει πώς αυτό το σύγχρονο τηλεσκόπιο άλλαξε την κατανόησή μας για το Σύμπαν.

Το τηλεσκόπιο Webb, απάντησε, έχει ήδη φέρει επανάσταση στην αστρονομία δείχνοντάς μας τους πιο απομακρυσμένους γαλαξίες στο Σύμπαν, ανακαλύπτοντας ατμόσφαιρες σε στερεούς εξωπλανήτες και ανοίγοντας νέες γνώσεις για τη διαδικασία σχηματισμού άστρων και πλανητών.

«Το τηλεσκόπιο Webb, με τους μεγάλους καθρέφτες και τα ευαίσθητα υπέρυθρα όργανά του, επιτρέπει στους αστρονόμους όχι μόνο να ανακαλύπτουν νέα ουράνια αντικείμενα, αλλά και να κατανοούν πραγματικά από τι αποτελούνται – τη χημική τους σύνθεση δηλαδή – χρησιμοποιώντας ειδικούς φασματογράφους σε διάφορα μήκη κύματος», επεσήμανε.

Ερωτηθείσα ποια πιστεύει ότι θα είναι τα επόμενα σημαντικά ορόσημα στον τομέα του διαστήματος για ολόκληρη την ανθρωπότητα, είπε αρχικά ότι είναι ενθουσιασμένη από το γεγονός ότι η NASA επιδιώκει τη σύνδεση της επιστήμης και της εξερεύνησης.

«Καθώς επιστρέφουμε στη Σελήνη με ανθρώπους, και το κάνουμε σε συνεργασία με τη βιομηχανία, νομίζω ότι θα μάθουμε νέα πράγματα για εμάς και το ηλιακό μας σύστημα», τόνισε.

Η Δρ Λόκγουντ σημείωσε ότι «εργαζόμαστε σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους μας για να αναζητήσουμε σημάδια ζωής κοντά και μακριά και να τα συσχετίσουμε με τις δικές μας εμπειρίες και τη Γη».

«Οι ανακαλύψεις που θα έρθουν, την επόμενη δεκαετία και μετά, θα μας δώσουν μια νέα αντίληψη για το Σύμπαν μας», κατέληξε.