Έξυπνες πόλεις: πώς η Ελλάδα αλλάζει και μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο με τη δύναμη της τεχνολογίας

a1 1 Νέα Αμμοχώστου

Πολλές ελληνικές πόλεις δοκιμάζουν ή ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν εφαρμογές και λύσεις

Όταν το 2014 κυκλοφόρησε στους δρόμους των Τρικάλων το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό, ήταν αρκετοί εκείνοι που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Κι όμως, το πείραμα της θεσσαλικής πόλης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil 2, κρίθηκε άκρως επιτυχημένο. Εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες του Internet of Things και της Τεχνητής Νοημοσύνης μετέφερε με ασφάλεια περισσότερους από 12.000 επιβάτες, ενώ εκτέλεσε περίπου 1.500 δρομολόγια.

Ήταν μάλιστα το πρώτο πλήρως αυτόνομο όχημα (χωρίς καν παρουσία οδηγού) που κινήθηκε στον αστικό ιστό. Τα Τρίκαλα όμως δεν αρκέστηκαν σε αυτή την καινοτομία και συνέχισαν να οδεύουν προς της κατεύθυνση των «έξυπνων πόλεων». Οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την πλειονότητα των κατοίκων έχουν αγκαλιάσει πολυάριθμες προσπάθειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις high-tech λύσεις στάθμευσης, φωτισμού και διαχείρισης κίνησης, αλλά και ευρύτερες πρωτοβουλίες όπως η «Ανοικτή Αγορά» (Open Mall), μια δράση που γεφυρώνει την αυτοδιοίκηση με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας την έξυπνη οικονομία με την έξυπνη διακυβέρνηση και την έξυπνη υγεία.

Κι όμως, οι ελληνικές πόλεις γίνονται πιο έξυπνες

Ένα άλλο φωτεινό παράδειγμα είναι η πόλη του Ηρακλείου, που άλλωστε φιγουράρει μαζί με τη θεσσαλική πόλη στη λίστα των «εξυπνότερων» ευρωπαϊκών πόλεων την οποία συντάσσει το παγκόσμιο think tank ICF. Η κρητική πόλη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο αξιοποιείται από τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και το Πανεπιστήμιο, ενώ σε μεγάλο τμήμα της κρητικής πρωτεύουσας λειτουργεί δημοτικό δίκτυο Wi-Fi (έχει την ευρύτερη κάλυψη σε όλη την Ελλάδα). Παράλληλα, ο Δήμος παρέχει μια ευρεία γκάμα και προετοιμάζεται για την επόμενη φάση ενσωμάτωσης έξυπνων εφαρμογών και επιλογών βασισμένων στο Internet of Things (για ευκολότερη στάθμευση, αποφυγή των κυκλοφοριακών προβλημάτων κ.ά).

Τους περασμένους μήνες, η Χαλκίδα προστέθηκε στη λίστα των έξυπνων ελληνικών πόλεων, προσφέροντας σε δημότες και επισκέπτες μια σειρά smart εφαρμογών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε το Smart Parking, το Smart Lighting (για τον φωτισμό της πόλης) και το Air Quality Monitoring (για μέτρηση περιβαλλοντικών παραμέτρων).

a2 1 Νέα Αμμοχώστου

 

Η εξέλιξη δεν μπορεί να περιμένει

Παράλληλα, ορισμένες ακόμη ελληνικές πόλεις δοκιμάζουν ή ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν εφαρμογές και λύσεις. Όπως όλα δείχνουν, οφείλουν να βιαστούν και να πολλαπλασιαστούν σε αριθμό. Τα ευχολόγια και οι θεωρητικές αναλύσεις δεν αρκούν. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι πόλεις που αξιοποιούν τις τεχνολογικές και επιστημονικές καινοτομίες αφενός προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες τους, και αφετέρου διεκδικούν μια καλύτερη θέση εκκίνησης στην κούρσα της εξέλιξης. Μια κούρσα που έχει ξεκινήσει ήδη και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι προπορευόμενοι δεν θα περιμένουν όσους έμειναν πίσω. Σε όλη την Ευρώπη άλλωστε είναι δεκάδες οι πόλεις που χρησιμοποιούν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Βασικοί πυλώνες της εξέλιξης είναι η αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο internet, οι αλματώδεις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), της μηχανικής μάθησης (machine learning), της ρομποτικής και των αυτοματισμών, σε συνδυασμό με τις ολοένα και περισσότερες συσκευές που συνδέονται online αλλά και μεταξύ τους (το περιβόητο Διαδίκτυο των Πραγμάτων).

Η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας και το Ανθρώπινο Κεφάλαιο

Γι’ αυτό και η χώρα μας οφείλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε αυτούς τους τομείς. Όπως προκύπτει από τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας () 2017, η Ελλάδα έχει σημειώσει βήματα προόδου σε επιμέρους κλάδους, αλλά παραμένει πίσω σε σχέση με την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ. Ένας τομέας στον οποίο παρατηρείται πρόοδος είναι το «ανθρώπινο κεφάλαιο», καθώς ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι της χώρας συνδέονται στο διαδίκτυο. Στη χρήση social media μάλιστα οι Έλληνες σκαρφαλώνουν στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης. Συνολικά πάντως, το επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων παραμένει από τα χαμηλότερα της ΕΕ. Το αισιόδοξο που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι ο αριθμός των πτυχιούχων τεχνολογίας και θετικών επιστημών κινείται ανοδικά. Με δεδομένο ότι στο σύγχρονο περιβάλλον, ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει κομβικό ρόλο, το στοιχείο αυτό συνιστά έναν καλό οιωνό για το αύριο της χώρας.

Ψηφιοποίηση και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Από την άλλη, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολοένα και περισσότερους τομείς της καθημερινότητας. Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η χρήση νέων τεχνολογιών (π.χ. το cloud και το RFID) και το ευρύτερο «άνοιγμα» του ηλεκτρονικού εμπορίου θεωρούνται επιβεβλημένα, ενώ και η δημόσια διοίκηση οφείλει να προσαρμοστεί, καθώς η παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών κινείται αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όπως καταγράφεται πάντως στον DESI 2017, η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα της παροχής ανοιχτών δεδομένων είναι μεν αξιοπρόσεκτη, αλλά όχι εξίσου γρήγορη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

a3 1 Νέα Αμμοχώστου

 

Η λύση λοιπόν είναι μία και είναι προφανής: ο εκσυγχρονισμός και η σταθερή πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη περνάει απαραιτήτως μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία. Ζητούμενο είναι να γίνει με τρόπο ‘δημοκρατικό’ και ίσο για όλους. Στο χέρι μας είναι να την υιοθετήσουμε και να την αξιοποιήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει κάνοντας την καθημερινότητά μας καλύτερη.

  

Πηγή: News247