Συμβουλές, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση του διαδικτύου, ιδιαίτερα για την ευάλωτη ομάδα των παιδιών, δίνει η Αστυνομία, προτείνοντας και μια σειρά από μέτρα.
“Η χρήση του διαδικτύου, των σύγχρονων ‘έξυπνων’ κινητών τηλεφώνων και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών, είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το διαδίκτυο κρύβει ωστόσο και κινδύνους, αφού αρκετά αδικήματα τελούνται μέσω του κυβερνοχώρου, είτε με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), είτε μέσω διαφόρων ιστοσελίδων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Ιδιαίτερα ευάλωτα στους κινδύνους αυτούς, προστίθεται, είναι τα παιδιά, για τα οποία η πρόληψη και οι συμβουλές για το πώς μπορούν να αυξήσουν την κριτική τους ικανότητα στις “περιηγήσεις” τους στο διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για αποφυγή κινδύνων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία παραθέτει στοιχειώδη μέτρα, τα οποία εάν ληφθούν, μπορούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους που δυνατόν να προκύψουν από τη χρήση του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι γονείς να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:
Να μάθουν στα παιδιά τους πως, ό,τι διαβάζουν ή βλέπουν στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αληθινό και να τα ενθαρρύνουν να τους ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.
Να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι όταν κάτι τους φαίνεται περίεργο στο διαδίκτυο, θα πρέπει να τους το αναφέρουν. Το αναγνωριστικό τους όνομα ποτέ δεν πρέπει να αποκαλύπτει τα προσωπικά τους στοιχεία ή να είναι ερωτικού περιεχομένου.
Επίσης, αναφέρεται ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα ότι εάν κάποιος αρχίσει να τους υποβάλλει ερωτήσεις ερωτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ή τους ζητά εμπιστευτικές πληροφορίες, τότε θα πρέπει να διακόπτουν την επικοινωνία μαζί του και να ενημερώνουν τους γονείς τους. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις web cameras.
Προτρέπει ακόμη τους γονείς να συνδέονται πάντα στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους, όταν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Είναι προτιμότερο, αναφέρει, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος από εσάς. Το μέτρο κάνει τον ανήλικο χρήστη του Η.Υ. να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος.
Τέλος, λέει ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας όπως, δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms), ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και άμεσα μηνύματα όπως το msn messenger, διατρέχουν τον κίνδυνο να επικοινωνήσουν με ένα διαδικτυακό διαφθορέα.
Στα επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τους γονείς, είναι η προσθήκη αποδεκτών “τοποθεσιών” στη λίστα αγαπημένων (favorites) για να δημιουργήσουν ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά τους.
Προτρέπει επίσης να ελέγχουν τη δραστηριότητα του παιδιού τους στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό διαδικτύου. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει να φιλτράρουν το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφουν τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθουν τι κάνει εκεί, συμπληρώνει.
Ακόμη, αναφέρει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν λογισμικό που να αποκλείει τα ενοχλητικά αναδυόμενα “παράθυρα”, για να προστατέψουν με αυτό τον τρόπο τα παιδιά τους, καθώς και να εφαρμόσουν φίλτρα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αναφέρεται ακόμη ότι στην Αστυνομία λειτουργεί το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο ρόλος του οποίου είναι η πρόληψη και καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου και η προστασία ιδιαιτέρως των παιδιών.
Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, καταλήγει η ανακοίνωση.