Τηλεπικοινωνίες: Ο νέος μεγάλος εχθρός των διαδικτυακών κολοσσών

04bits verizon tmagArticle

Αλλάζει άρδην το τοπίο στο χώρο του Διαδικτύου, καθώς με την άρση της ουδετερότητας από την κυβέρνηση Τραμπ, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες εισέρχονται δυναμικά στον αναπτυσσόμενο χώρο της online διαφήμισης

Οι μεγάλοι “παίχτες” της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, όπως οι AT&T και Verizon, προσπαθούν να εισέλθουν στο χώρο της ψηφιακής διαφήμισης, τον οποίο μονοπωλούν κολοσσοί όπως οι Google και Facebook, έχοντας πλέον πάρει το “πράσινο φως” από την αμερικανική κυβέρνηση για να πωλούν δεδομένα σε τρίτους διαφημιστές.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς αναμένεται να συρρικνωθεί την ερχόμενη τετραετία, σύμφωνα με στοιχεία της eMarketer, γεγονός που σημαίνει ότι το όποιο μερίδιο αγοράς καταφέρουν να αποκτήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ (ISPs) θα είναι σε βάρος επιχειρήσεων που στηρίζονται στην online διαφήμιση, όπως είναι η Google και το Facebook.

Η προτεινόμενη συγχώνευση της AT&T με την Time Warner αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό μοχλό στη σύγκρουση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ με τους παρόχους υπηρεσιών. Στην περίπτωση που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εγκρίνει τη συγχώνευση, τότε εκτιμάται πως εταιρείες όπως η AT&T και η Verizon θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυριαρχία της Google και του Facebook.

Το σκεπτικό αυτό φέρεται να βρίσκει σύμφωνους αρκετούς – συντηρητικούς κατά κύριο λόγο – νομοθέτες οι οποίοι επιθυμούν τον περιορισμό του “μονοπωλίου” που απολαμβάνουν οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, ενισχύοντας το ρόλο των “παραδοσιακών” παιχτών των τηλεπικοινωνιών στην υπό διαμόρφωση νέα νομοθεσία:

– Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC), ο Ρεπουμπλικάνος Μάικλ Ο’ Ρέιλι, δήλωσε ότι η άρση των περιορισμών στους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της αυξημένης επιρροής των Google και Facebook.

– Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της FCC, Άτζιτ Πάι, είχε δηλώσει πέρυσι ότι οι προσπάθεια των διαδικτυακών κολοσσών να “παγώσουν” το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για το τέλος της ουδετερότητας του διαδικτύου, είχε μοναδικό σκοπό την παγίωση της κυριαρχίας τους στο χώρο της onlline οικονομίας. Είχε συμπληρώσει δε ότι η κυβέρνηση Τραμπ σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια.

– Οι προσπάθειες να επιτραπεί στους ISPs η χρήση των δεδομένων των χρηστών για στόχευση διαφημίσεων είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2017 με την ψήφιση της άρσης συγκεκριμένων κανονισμών που προστάτευαν τα δεδομένα των χρηστών.

Σημειώνεται τέλος ότι, ήδη, οι AT&T και Verizon έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που τους δίνει η νέα νομοθεσία και να εισέλθουν δυναμικά στο νέο για αυτές πεδίο δράσης της διαφημιστικής αγοράς, με τις δύο εταιρείες να προσπαθούν ήδη να προσελκύσουν διαφημιστές στις πλατφόρμες τους.

Με πληροφορίες από axios.com

  

Πηγή: News247