Υπάρχουν εφαρμογές που προάγουν την ασφάλεια στο σπίτι, τη μετακίνηση, την υγεία, χωρίς ο χρήστης να μετακινηθεί σε άλλο περιβάλλον;

1 1

Φαίνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνται σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση, αναβαθμίζοντας και εξελίσσοντας τις υπηρεσίες τους.

Σε αυτή τη δουλειά δεν πλήττεις ποτέ. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ασχολείται κανείς με την ενημέρωση: η επικαιρότητα, το κυνήγι των καθημερινών αναπάντεχων ειδήσεων, η περιέργεια για το τι φέρνει η τεχνολογία του μέλλοντος. Παρεμπιπτόντως, ανατροπές φέρνει, μεγάλες και συναρπαστικές…

Σαν αυτή που ονειρευόμουν πριν από λίγο, κατεβαίνοντας την Κηφισίας με 5 χλμ./ ώρα: “Αν είχα τώρα ένα αυτόνομο αυτοκίνητο, αντί να ήμουν ‘γκάζι-φρένο-κόρνα-κατάρα’, θα είχα κάνει την απομαγνητοφώνηση και θα την είχα έτοιμη με το που θα έφτανα στο γραφείο.” Κι αμέσως μετά, ο νους μου στη στραβή: “Αν το αυτόνομο όχημά μου αργούσε να φρενάρει; Θα ‘έβλεπε’ τους πεζούς που πετάγονται από τη νησίδα; Τα μηχανάκια-φαντάσματα; Αν τσαλάκωνα τον μπροστινό ποιος θα τον πλήρωνε;” Μεγάλες οι ανατροπές που κομίζει το future tech…

Κι από την άλλη πλευρά, ζωογόνο κίνητρο η ανατροπή. “Τρέχεις” μία μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, για παράδειγμα, και στην πορεία προκύπτουν στοιχεία που δίνουν στο θέμα σου μία εντελώς νέα κατεύθυνση. Ή – διαφορετικού είδους ανατροπή αυτή – την ώρα που βρίσκεσαι στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του υπουργείου, έρχεται το τυχαίο και δίνει εντελώς άλλη τροπή στο πρόγραμμα σου. Μπορεί να είναι ένα ξαφνικό ξέσπασμα της φύσης που βγάζει τους ανθρώπους ομαδικά στο πεζοδρόμιο και πρέπει να το καλύψεις εδώ και τώρα. Μία τρομοκρατική επίθεση σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Ένα οικονομικό συμβάν που σπέρνει πανικό σε αγορές και κυβερνήσεις (δεν είναι πολλές οι καλές ειδήσεις, ομολογουμένως…).

“Μήπως συμβεί και σε μένα;”

Το να μην πλήττεις ποτέ, βέβαια, δεν έχει μόνο τη θετική του πλευρά, αλλά και αρνητικές διαστάσεις. Η εικόνα που διαμορφώνεις για τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ενασχόληση με την επικαιρότητα είναι ότι είναι εξαιρετικά ρευστός. Και αφού είναι ρευστός ο κόσμος, γιατί να μην είναι ρευστός και ο δικός σου μικρόκοσμος; Ευάλωτος, δηλαδή, σε οποιουδήποτε είδους ανατροπή. Ακόμη κι αν είσαι ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος του κόσμου, δύσκολα μπορείς να αποφύγεις τη σκέψη ότι αυτά που αναφέρονται στο αστυνομικό δελτίο μπορεί να αγγίξουν κι εσένα τον ίδιο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά γιατί κάποιος είχε ξεχάσει αναμμένο το τζάκι είναι ένας τυπικός “χειμερινός” φόβος. Τζάκι δεν έχω, αλλά έχω γυρίσει αναρίθμητες φορές στο σπίτι για να δω αν έχει μείνει αναμμένο το μάτι της κουζίνας… Ψυχαναγκαστικό, το παραδέχομαι, αλλά έτσι και σου μπει στο μυαλό, ο μόνος τρόπος να ησυχάσεις είναι να επιστρέψεις για να το ξανατσεκάρεις.

Αναζητώντας πληροφορίες…

Κάτι τέτοιες στιγμές, που η ασφάλεια γίνεται προτεραιότητα, αρχίζεις να σκέφτεσαι αν έχεις πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψεις τη ζωή σου και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν μαζί σου. Σε ό,τι με αφορά, όταν μπαίνει στο μυαλό μου το κακό, αρχίζω το ψάξιμο. Αν απειλή είναι η πυρκαγιά, μπορεί να γκουγκλάρω “ανιχνευτές πυρός”. Ή “ασφαλιστική κάλυψη για φωτιά”. Ή “ατυχήματα στο σπίτι – προληπτικά μέτρα”. Όταν ο κίνδυνος δεν αφορά την εστία (του “ματιού” ή του σπιτιού, γενικότερα), αλλά τις καθημερινές μου μετακινήσεις με αυτοκίνητο, μπορεί να αναζητήσω ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που ενσωματώνει οδική βοήθεια ή καλύψεις επιπλέον των συνηθισμένων.

Όλες οι απαντήσεις για την ασφάλειά μας σε ένα app

Εδώ, ας σημειωθεί ότι ο browser δεν είναι πάντοτε ο πιο πρακτικός τρόπος αναζήτησης πληροφοριών. Θα προτιμούσα, όταν ψάχνω κάτι πολύ συγκεκριμένο, να πατώ απλώς ένα εικονίδιο στο τηλέφωνό μου και να αντλώ αυτοστιγμεί πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια. Αν ήμουν σχεδιαστής ενός τέτοιου app θα χώριζα το περιεχόμενό του σε δύο βασικές κατηγορίες: πρόληψη και κάλυψη. Στην πρώτη ενότητα θα παρείχα συμβουλές σχετικές με τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, χωρισμένα σε υποενότητες όπως η υγεία, η κατοικία (ή συνολικά η περιουσία με την ευρύτερη έννοια), οι μετακινήσεις, η σύνταξη και γενικά το μέλλον. Στη δεύτερη κατηγορία θα έδινα πληροφορίες για τις διαθέσιμες ασφαλιστικές καλύψεις σε κάθε τομέα. Θα πρόσφερα, επίσης, στο χρήστη τη δυνατότητα να διαμορφώνει το δικό του πακέτο επιλέγοντας την κάλυψη που επιθυμεί με ένα απλό άγγιγμα στην οθόνη. Έτσι θα μπορούσε να προσαρμόζει το οποιοδήποτε πρόγραμμα στις ανάγκες του, πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με το να κάνει υπολογισμούς για καλύψεις που βρίσκει “έτοιμες” στο ίντερνετ.

Ακόμη, δεν θα ήταν πολύ πρακτικό να υπήρχε ένας υπολογιστής σύνταξης, ενσωματωμένος στο app και να μπορεί ο χρήστης να εισάγει το ασφάλιστρο που επιθυμεί, βλέποντας αμέσως το ποσό της σύνταξης (ή του εφάπαξ) που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει το συγκεκριμένο ποσό;

Και, βέβαια, οπωσδήποτε θα ήταν χρήσιμο ένα section q&a, για οποιαδήποτε απορία έχει ο χρήστης – για παράδειγμα, σχετικά με το χρόνο αποζημίωσης. Ακόμη καλύτερα θα ήταν το συγκεκριμένο section να διέθετε κι ένα πλήκτρο «LIVE» για άμεση επικοινωνία με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Μπορεί μια ασφαλιστική να “γράψει κώδικα”;

Ελπίζω ότι σύντομα θα φτιαχτεί μια πρωτοπόρα εφαρμογή ή και περισσότερες, πιο εξειδικευμένες, ίσως από κάποια ασφαλιστική εταιρεία, που θα ενημερώνουν τον καταναλωτή και θα του προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις. “Έξω”, έχουν ήδη υλοποιηθεί παρόμοια apps.

Στις μεταφορές, για παράδειγμα, υπάρχουν εφαρμογές που καταγράφουν τον τρόπο οδήγησης και τα στοιχεία μιας διαδρομής, αναγνωρίζουν τους καλούς οδηγούς και τους επιβραβεύουν με έκπτωση (αν έρθουν κι εδώ, θα περιορίσω το κορνάρισμα, τις “ευχές”, θα κρατάω μεγαλύτερες αποστάσεις και θα περιμένω να έρθει το notification με την έκπτωσή μου!).

Υπάρχουν ακόμη apps για τις κυβερνοεπιθέσεις. Και άλλα, που ενισχύουν τη δύναμη του καταναλωτή. Διευκολύνουν, λόγου χάρη, τους ενδιαφερόμενους για μια συγκεκριμένη ασφαλιστική υπηρεσία να καταθέσουν ο καθένας ένα ποσό και να αγοράσουν ασφαλιστήριο με έκπτωση.

Ο σχεδιασμός εφαρμογών στον ασφαλιστικό κλάδο ήταν ένα από τα βασικά αντικείμενα της εκδήλωσης Crowdhackathon#insurance2 για την ασφάλιση, που υλοποίησε το περασμένο διάστημα η Ethosmedia με την εταιρεία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowpolicy και χορηγό τον ασφαλιστικό Όμιλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ήταν ένας μαραθώνιος διαγωνισμός με θέμα την ανάπτυξη εφαρμογών και την επιχειρηματική καινοτομία στον τομέα της ασφάλισης.

Εσύ, τι είδους εφαρμογή θα ήθελες να δημιουργήσει η ασφαλιστική σου; Τώρα έχεις την ευκαιρία να μας πεις τις ιδέες σου και -πού ξέρεις- μπορεί να τις δεις να γίνονται πράξη! Οπότε, μπες, απάντησε και, αν είσαι τυχερός, μπορεί να κερδίσεις ένα iPad mini 4. Μεταξύ των εφαρμογών που θα κατεβάσεις, πιθανόν να βρίσκεται κι ένα app στη δημιουργία του οποίου έχεις συμβάλει κι εσύ!

για ένα ipad mini 4

  

Πηγή: News247