Μέχρι ποια ηλικία θα ταϊζετε το παιδί σας; Ο παιδίατρος απαντά

Είναι το μεγάλο παράπονο πολλών γονέων αναφορικά με το μικρό παιδί τους, κάτι που πολλές φορές μπορεί να τους φέρει μέχρι και σε κατάσταση απελπισίας.

mother feeding her baby boy with spoon

Πολλοί γονείς παραπονιούνται, ότι τα παιδιά τους είναι μίζερα και ιδιότροπα με το φαγητό τους, γεγονός που οδηγεί σε τσακωμούς και εντάσεις στο οικογενειακό τραπέζι.  Τα παιδιά μπορεί να αρνούνται να φάνε κάποια φαγητά, όπως είναι τα λαχανικά, ή θέλουν να τρέφονται αποκλειστικά με κάποιο συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα με τηγανιτές πατάτες.

Επίσης, κάποια παιδιά, θέλοντας να περάσει το δικό τους, μπορεί να μην τρώνε την ώρα που πρέπει ή ακόμη και να μην κάθονται στο τραπέζι για φαγητό, αλλά να τριγυρνάνε σε όλο το σπίτι. Έχετε φτάσει στα όριά σας προσπαθώντας να πείσετε το μίζερο παιδί σας να φάει το φαγητό του;

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης παίρνει θέση για τη διατροφή του παιδιού και εξηγεί στους γονείς πώς πρέπει να χειριστούν μια τέτοια κατάσταση που προαναφέραμε.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

«Σε παρακαλώ, φάε ακόμα μία μπουκίτσα!»

«Δε θα φας γλυκό, αν δεν τελειώσεις το φαγητό σου!»

«Δε μπορείς να ζεις μόνο με μακαρόνια!»

«Μπράβο, είσαι τέλεια! Έφαγες όλο το φαγητό σου…»

Μήπως είστε στη φάση όπου κάθε μπουκιά σας δίνει ελπίδα και κάθε κομμάτι φαγητού που μένει στο πιάτο σας στρεσάρει; Η διάρκεια των γευμάτων σας φαίνεται ατελείωτη; Ταΐζετε ακόμα το 3χρονο παιδί σας γιατί πιστεύετε ότι δε θα φάει χωρίς βοήθεια;

Το άγχος με το οποίο γεμίζουμε τη διαδικασία του φαγητού και η πίεση που ασκούμε στο παιδί για να φάει περισσότερο, έχει συνήθως αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Για την ακρίβεια δυναμιτίζει και εκτροχιάζει την όλη διαδικασία εκμάθησης του «πώς τρώμε».

Η διαδικασία του φαγητού, θα πρέπει να βιώνεται από το παιδί ως μία φυσιολογική καθημερινή διαδικασία χωρίς συναισθηματική φόρτιση.

Πάνω από όλα το παιδί χρειάζεται ευκαιρίες και χρόνο για να μάθει να τρώει μόνο του.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ «ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ»

• Λιγότερη συζήτηση για το πόσο τρώει – περισσότερη για τα μεγάλα γεγονότα της ημέρας του.

• Λιγότερη εστίαση της προσοχής για το πόσο απαραίτητα είναι τα λαχανικά – περισσότερη ελευθερία στα παιδιά για να φάνε όσο αυτά θεωρούν ότι χρειάζονται.

• Λιγότερη ενασχόληση σχετικά με το τι τρώνε- περισσότερα αστεία και ευχάριστος χρόνος στο φαγητό.

• Λιγότερη πίεση για το φαγητό σημαίνει περισσότερη αυτονομία για το παιδί στο να δοκιμάσει και να εξερευνήσει τα φαγητά.

Χρήσιμο tip: μην προσφέρετε περισσότερο και περισσότερο γάλα όταν το νήπιο σας δεν τρώει καλά. Του προκαλεί αίσθημα κορεσμού κι έτσι δεν τρώει, οπότε ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.