Οι γυναίκες απεργούν – ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ να ακουστούν

Γυναίκες, Είναι η Ώρα, μονόωρη στάση εργασίας, παγκύπρια δράση

Για πρώτη φορά φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, βρίσκει τις Κύπριες ενωμένες σε μια οργανωμένη παγκύπρια δράση διεκδίκησης και αλληλεγγύης. Η πρωτοβουλία «Είναι η Ώρα» καλεί όλες τις γυναίκες της Κύπρου να σε μια μονόωρη στάση εργασίας, την Παρασκευή 6 Μαρτίου από τις 11:00 μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, ζητώντας τους να σταθούν η μία δίπλα στην άλλη έξω από την εργασία ή το σπίτι τους στέλνωντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία και στην Πολιτεία.

Εναλλακτικά όσες μπορούν καλούνται να συμμετέχουν στις ανθρώπινες αλυσίδες που θα σχηματιστούν σε όλες τις πόλης με τη συμμετοχή γυναικών. Στη Λευκωσία η αλυσίδα θα ξεκινάει από το Ανώτατο Δικαστήριο, θα περνάει από τη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών και θα καταλήγει στο Προεδρικό. Στη Λεμεσό η αλυσίδα θα ξεκινήσει από το γραφείο της Επαρχιακής Διοίκησης, στη Λάρνακα από την πλατεία Ευρώπης μπροστά από το Διοικητήριο και στην Πάφο από τα Κυβερνητικά Γραφεία και διά μέσου της οδού 1ης Απριλίου θα φτάνει μέχρι το Δημαρχείο.

«Ελάτε να δείξουμε την παρουσία μας διά της απουσίας μας» είναι το κεντρικό μήνυμα της δράσης, στην οποία συμμετέχουν και στηρίζουν όλες οι γυναικείες οργανώσεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, δήμοι, δημόσιοι, ημικρατικοί και ιδιωτικοί φορείς και οργανισμοί. Συγκεκριμένα τη δράση στηρίζουν οι ΠΟΓΟ, Γυναικείος Όμιλος Πρωτοπορία, ΓΟΔΗΚ, Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, ΓΟΔΗΣΥ, Ίσα Δικαιώματα Ίσες Ευθύνες, Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων ΓΥΚΟ, Συμμαχία Γυναικών, Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου καθώς επίσης οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΑΣΔΥΚ, ΠΑΣΥΔΥ κ.α.

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Οι διεκδικήσεις της μονόωρης στάσης εργασίας απευθύνονται τόσο στην Πολιτεία και τους θεσμούς, όσο και στην κυπριακή κοινωνία. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία:

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ Για ισότητα στους μισθούς και τις συντάξεις
Οι γυναίκες στην Κύπρο αμείβονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άντρες για την ίδια εργασία. Το χάσμα στις συντάξεις είναι ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας έως και το 38%. Οι γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ Για ίσες ευκαιρίες στην εργασία
Ενώ οι γυναίκες υπερέχουν σε επιδόσεις στην εκπαίδευση και προσλαμβάνονται με περισσότερα προσόντα, παραμένουν στάσιμες και υποδεέστερες επαγγελματικά, αποτελώντας μειοψηφία στις ανώτερες και ανώτατες διευθυντικές θέσεις, στα διοικητικά συμβούλια εταιριών και στις προαγωγές.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ Για τερματισμό της βίας
Οι δολοφονίες, οι ξυλοδαρμοί και οι βιασμοί γυναικών και κοριτσιών δεν είναι μια νομοτέλεια που δεν μπορεί να αλλάξει. Η καταπολέμηση όλων των μορφών της έμφυλης βίας ξεκινάει από την αλλαγή της στάσης των θεσμών, της κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης και της νοοτροπίας αλλά και θέσης αρχής της κοινωνίας και κάθε πολίτη ξεχωριστά.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ Για δομές συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής
Οι εργαζόμενοι γονείς δεν έχουν επαρκείς υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά τους -απογευματινό σχολείο, αξιόπιστες συγκοινωνίες για τα απογευματινά μαθήματα, υπηρεσίες φροντίδας βρεφών, δωρεάν στήριξη σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, υπηρεσίες για παιδιά με αναπηρίες- με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι όλο το βάρος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται οι μητέρες.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ Για ισότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων
Στα υπουργικά συμβούλια, στη βουλή, στα όργανα των πολιτικών κομμάτων, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε θέσεις διορισμού στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα ανώτερα πολιτικά και οικονομικά αξιώματα, οι γυναίκες αποτελούν μια ελάχιστη και σχεδόν αμελητέα μειοψηφία. Οι γυναίκες σήμερα στην Κύπρο εκπροσωπούνται σε ποσοστά κάτω του 17%, αναλόγως του πόστου.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ Για εκπαίδευση στις υγιείς σχέσεις
Η πρόσβαση σε προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι θεμελειώδες ανθρώπινο δικαίωμα των παιδιών. Η εκπαίδευση σε υγιείς και ασφαλείς συντροφικές σχέσεις εφοδιάζει τα παιδιά με δεξιότητες που τα προστατεύουν από βία, εκμετάλλευση, εξαναγκασμό και κακοποίηση.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ Για νομοθεσίες και δομές
Είναι η ώρα για άμεση προώθηση του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με αποτρεπτικές ποινές όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών. Το νομοσχέδιο, μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένουμε να σταλεί στη βουλή για ψήφιση.
Είναι η ώρα για να προωθηθεί ως προτεραιότητα το «Σπίτι της Γυναίκας» το οποίο εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση αλλά δεν προχώρησε ποτέ. Το «Σπίτι» θα συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τα θύματα βίας -ιατρικές, ψυχολογικές, νομικές, ιατροδικαστικές και άλλες- κάτω από μία στέγη σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας.

Είναι η ώρα για εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης η οποία έχει κυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Σύμβαση είναι ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που αποτελεί το πρώτο δεσμευτικό μέσο διεθνώς για πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων, αλλά και την επιβολή αυστηρών ποινών στους θύτες.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα Είναι η ώρα

Πηγή: philenews