Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down βρέθηκε στα μπουζούκια και χόρεψε με την ψυχή της (BINTEO)

Η Λώξη ανέβηκε στην πίστα και χόρεψε με την ψυχή της

Screenshot 5 Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, Λωξάνδρα Λούκας, σύνδρομο Down

Πριν από τρία χρόνια, η Λωξάνδρα Λούκας έγινε η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που υπέγραψε συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας για να εμφανιστεί στην κεντρική σκηνή του Τσίλερ, συμμετέχοντας στην παράσταση «Φουέντε Οβεχούνα».

Η Λώξη, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, άφησε την πόλη και την καθημερινότητά της για να μετακομίσει στην Αθήνα με την οικογένειά της και να ενταχθεί στο θίασο του Εθνικού.

Για έξι μήνες, έκανε πρόβες, δημιούργησε φιλίες, ερωτεύτηκε, διασκέδασε, απογοητεύτηκε και συνέχισε ακούραστα να διεκδικεί προσβασιμότητα, καταρρίπτοντας στερεότυπα ένα προς ένα. Αυτό το ταξίδι αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Λώξη», σκηνοθετημένο από τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζή, που έκανε πρεμιέρα στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κερδίζοντας την αγάπη του κοινού.

Μια ιστορία ειπωμένη χωρίς ταμπού και κλισέ, που δεν εξιδανικεύει (την κανονικότητα), ούτε εξωτικοποιεί (την αναπηρία), παρά μόνο δίνει τον χώρο και τον χρόνο στην πρωταγωνίστρια να υπάρξει όπου και όπως επιθυμεί, όπως θα έπρεπε πάντα να συμβαίνει σε μια αληθινά συμπεριληπτική κοινωνία.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Λώξη βρέθηκε στο νυχτερινό κέντρο που εμφανίζεται ο Νίκος Μακρόπουλος και ο Σάκης ρουβάς, ανέβηκε στην πίστα και χόρεψε με την ψυχή της.

Πηγή: ethnos.gr