Επιστροφή στα θρανία…

Ο Αύγουστος φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο είναι μια περίοδος που απαιτεί προετοιμασία. Η μετάβαση από τις ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές στον αυστηρό και απαιτητικό ρυθμό του σχολείου, αποτελεί μια από τις πιο προκλητικές περιόδους στη ζωή ενός παιδιού. Η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι στην ουσία μια διαδικασία προσαρμογής και οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν το παιδί να ξαναμπεί σε πρόγραμμα και να βρει τους ρυθμούς του.

Γράφει η Μαρία Στάθη – Ειδική Παιδαγωγός

Η έναρξη της σχολικής χρόνιας δημιουργεί ανάμεικτα και ποικίλα συναισθήματα στα παιδιά. Ο ρόλος των γονιών είναι καταλυτικός στη σωστή προετοιμασία των παιδιών  και η διαδικασία προσαρμογής πρέπει να γίνει έγκαιρα, αρκετές μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Δεν αρκεί να κάνετε την εγγραφή, να αγοράσετε τα σχολικά είδη και να βάλετε το ξυπνητήρι την πρώτη μέρα. Με λίγη οργάνωση και σωστή προετοιμασία βάζετε τα θεμέλια για ένα θετικό και αισιόδοξο ξεκίνημα.

Είναι σημαντικό δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να προσαρμόσετε το πρόγραμμα του παιδιού σας. Η ρύθμιση του ύπνου είναι σημαντική για την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο αλλά και για τη μετέπειτα απόδοση, και μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά χρειάζονται το λιγότερο 9 ώρες ύπνο. Είναι σημαντικό επίσης τα παιδιά να είναι χαλαρά και ήρεμα πριν τον βραδινό τους ύπνο μακριά από βιντεοπαιχνίδια, την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Συζητήστε με το παιδί σας για τις ανησυχίες του και προσπαθήστε να το καθησυχάσετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι πραγματικά πιστεύει και τι πραγματικά αισθάνεται για το σχολείο. Μην αρκείστε σε μονολεκτικές απαντήσεις, δείξτε του ότι θα είστε δίπλα του να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί σε όποια δυσκολία παρουσιαστεί.

Τα παιδιά χρειάζονται κυρίως ενθάρρυνση,  να τους μεταδώσουμε ενθουσιασμό κι αισιοδοξία για το καινούριο τους ξεκίνημα. Μοιραστείτε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του και καταγράψετε μαζί τους νέους στόχους. Υπενθυμίστε του πως η νέα χρονιά θα τον φέρει κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα και συζητήστε για τους φίλους που θα συναντήσει, τα πράγματα που θα μάθει και για τις καινούριες εμπειρίες που θα έχει.

Μία νότα ευχαρίστησης που θα εξοικειώσει τα παιδιά με τη νέα καθημερινότητα. είναι η έξοδος για την αγορά των νέων σχολικών ειδών. Προτού γίνει αυτό παροτρύνεται το παιδί να βρει ότι έχει μείνει από την περσινή σχολική χρονιά και αφού του ζητήσετε να δοκιμάσει τα περσινά σχολικά ρούχα φτιάξετε μια λίστα με ότι χρειάζεται.

Ταυτόχρονα με τη νέα σχολική χρονιά δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει μία εξωσχολική δραστηριότητα που το ευχαριστεί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του  και που θα το βοηθήσουν σημαντικά τόσο στη σωματική υγεία του παιδιού όσο και στην κοινωνικοποίησή του.

Σχεδιάστε μαζί με το παιδί ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τις ώρες του σχολείου καθώς και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες για να έχει και το ίδιο επίγνωση της εβδομαδιαίας του οργάνωσης. Η τήρηση ενός προγράμματος ρουτίνας όσον αφορά τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως είναι το διάβασμα, το παιχνίδι, οι ώρες που θα βλέπει τηλεόραση, το φαγητό και το ωράριο ύπνου θα βοηθήσει το παιδί.

 

Επαναπροσδιορίστε τους κανόνες. Αποφασίστε μαζί πότε και πού θα κάνει τα μαθήματά του. Πότε και πόσο μπορεί να παρακολουθεί τηλεόραση ή να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Μέχρι ποια ώρα θα κρατάει το παιχνίδι ή θα μπορεί να τρώει γλυκά κτλ. Ο σαφής προσδιορισμός και η καταγραφή των κανόνων του σπιτιού μετά από ένα ανέμελο καλοκαίρι είναι απαραίτητα.

 

Για να αποφύγετε την πρώτη μέρα το γνωστό πανικό της τελευταίας στιγμής, σηκωθείτε πολύ νωρίτερα. Με ηρεμία, καλή διάθεση και χωρίς άγχος βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμαστεί. Ετοιμάστε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό που θα είστε σίγουροι ότι του αρέσει για να αποφύγετε διαμαρτυρίες, γκρίνιες και αρνήσεις. Μπορείτε να συναντηθείτε με ένα συμμαθητή του για να πάτε όλοι μαζί και να μειωθεί η αμηχανία του μπαίνοντας στο χώρο του σχολείου.

 

Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο. Το κάθε παιδί έχει διαφορετικούς ρυθμούς προσαρμογής γι’ αυτό και θα πρέπει οι γονείς να βρίσκονται υποστηρικτικά και υπομονετικά δίπλα στα παιδιά τους. Αποδεχθείτε το γεγονός ότι πιθανόν το παιδί σας για τουλάχιστον δύο βδομάδες θα είναι ιδιόρρυθμο. Αυτό που απαιτείται από πλευράς των γονέων είναι υπομονή, επιμονή και προπάντων αγάπη και υποστήριξη.

Ροη Ειδησεων

Πρόεδρος: Αναμένουμε πράσινο φως από ΗΠΑ για Αμάλθεια

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μόλις πάρουμε το πράσινο φως από πλευράς των ΗΠΑ, δήλωσε ο…

30 Απριλίου, 2024

Έτσι θα γιορτάσει φέτος το Πάσχα ο Δήμος Παραλιμνίου – Πρόγραμμα

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, μέσα σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικής συγκίνησης και πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης, εορτάζεται…

30 Απριλίου, 2024

Δήμος Αγίας Νάπας: Θριάμβευσε στα «Cyprus Event Awards 2023» της BΟUSSIAS Cyprus

Θριάμβευσε στα «Cyprus Event Awards 2023» της BΟUSSIAS Cyprus ο Δήμος Αγίας Νάπας. Κατέλαβε το…

30 Απριλίου, 2024

ΠτΔ: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το Κυπριακό

Κρίσιμη για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη εβδομάδα με…

30 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση βιβλίου της Νικολέτας Καπίλλα «Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι» στο Παραλίμνι

O Δήμος Παραλιμνίου, το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, η ΕΠΕΠ Αμμοχώστου και οι εκδόσεις Κέδρος σας…

30 Απριλίου, 2024

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου – Πληροφορίες για 4 τραυματίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης σε σταθμό του μετρό στο βορειοανατολικό Λονδίνο, μετά από…

30 Απριλίου, 2024