Η μαγεία των Χριστουγέννων. Συμβουλές για να περάσετε όμορφα με τα παιδιά σας

25990562 10213885473265413 1181678937 n

Η πιο μαγική γιορτή του χρόνου πλησιάζει. Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά είναι ίσως οι καλύτερες μέρες του χρόνου για τα παιδιά.

Τα χριστουγεννιάτικα δώρα σίγουρα «χρωματίζουν» τις γιορτινές μέρες των παιδιών και τα παιδιά πάντα θα προσμένουν το δώρο τους, όμως καλό είναι να τους δείξουμε πως αυτή η γιορτή δεν είναι μόνο για το δώρο που θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης. Το νόημα της συμβολικής χειρονομίας δυστυχώς αποκτά διαφορετική χροιά και η εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων πολλές φορές χάνει την πνευματική της διάσταση.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δείξετε στο παιδί σας ότι πίσω από τη γιορτή των Χριστουγέννων, δεν κρύβονται μόνο τα εντυπωσιακά καταστήματα με τις βιτρίνες τους, τα δώρα και τα γλυκά. Παρακάτω ακολουθούν διάφορες συμβουλές για να περάσουν τα παιδία σας όσο καλύτερα γίνεται αυτή την περίοδο.

1. Στολίστε μαζί με το παιδί σας το Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Τα παιδιά δείχνουν πάντα πρόθυμα να βάλουν μπάλες και στολίδια στο δέντρο και γενικά να λάβουν μέρος στο στόλισμα του σπιτιού.

 

2. Διαβάστε του χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια
Οι γονείς μπορούν να συζητήσουν με το παιδί τους για το νόημα της αγάπης, εξιστορώντας τους τα γεγονότα και εξηγώντας τους για το θαύμα των Χριστουγέννων.

file 174973 0 Cookies

3. Φτιάξτε μαζί χριστουγεννιάτικα γλυκά
Στα παιδιά δεν αρέσει μόνο η γεύση του γλυκού αλλά και η ίδια η ζαχαροπλαστική. Μπορείτε να πλάσετε μαζί με τα παιδιά μερικά χριστουγεννιάτικα γλυκά και να τα προσφέρετε σε ανθρώπους αγαπημένους.

children with woman at christmas craft party kdwj6h

4. Φτιάξτε γιορτινές κατασκευές, κάρτες και στολίδια
Χριστούγεννα χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα δεν γίνεται! Δημιουργείστε μαζί με τα παιδιά κάρτες και στολίδια τα οποία το παιδί θα μπορεί να χαρίσει σε διάφορα αγαπημένα του πρόσωπα.

 

5. Δώστε ευκαιρία στα παιδιά να προσφέρουν και αυτά δώρα
Πολύ συχνά ρωτάμε τα παιδιά τι δώρα θέλουν, αλλά ξεχνάμε να τα ρωτήσουμε για τα δώρα που εκείνα θα ήθελαν να χαρίσουν στους άλλους γιατί υποθέτουμε ότι αυτό δεν τα ενδιαφέρει ή ότι δεν τους αρέσει. Αφήστε τα παιδιά να βρουν τα υλικά γι’ αυτά τα δώρα, να αναζητήσουν ιδέες και να αφιερώσουν χρόνο για να τα δημιουργήσουν.

ImageGen

6. Γίνετε και εσείς παιδιά
Το πιο σημαντικό βέβαια που θέλουν τα παιδιά είναι να αφιερώσετε χρόνο για να παίξετε μαζί τους και κυρίως να μπείτε και εσείς στη μαγεία των Χριστουγέννων. Ακούστε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τραγουδήστε όλοι μαζί. Αφιερώστε χρόνο να παίξετε με το παιχνίδι που του χαρίσατε και η χαρά των παιδιών τότε γίνεται πραγματικά τεράστια.

 

7. Κάντε βόλτες
Κάνετε όλοι μαζί μια βόλτα όπου όλα είναι στολισμένα με πολλά λαμπιόνια και όμορφα πανύψηλα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Μία βόλτα στους στολισμένους δρόμους θα κάνει το παιδί να νιώσει χαρά και να καταλάβει και τον εορταστικό χαρακτήρα των Χριστουγέννων.

Letter from santa

8. Γράψτε γράμμα στον Άγιο Βασίλη!
Εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο γράφουν γράμμα στον πιο γλυκό παππού ολόκληρου του πλανήτη. Ενός παππού με κόκκινη στολή που γεμίζει το σάκο του, όχι μόνο με δώρα, αλλά και ελπίδα και συναισθήματα. Όταν γράφετε το γράμμα εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να συζητήσετε με το παιδί σας όλα όσα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του χρόνου καταθέτοντας εμπειρίες και συναισθήματα που βίωσε. Μην ξεχάσετε να απαντήσει ο Άγιος Βασίλης στο γράμμα και να διαβάσετε την απάντηση.

Και μην ξεχνάτε πως το «κλειδί» των παιδικών αναμνήσεων είναι τα συναισθήματα. Το παιδί ίσως να μην θυμάται τα δώρα που έπαιρνε κάθε Χριστούγεννα αλλά σίγουρα θα θυμάται όσα είχε νοιώσει και αισθανθεί τις μέρες αυτές.

Άρθρο: Μαρία Στάθη, Ειδική Παιδαγωγός – Learning For All – Εκπαιδευτικό Κέντρο