Αρμεύτης: Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ευάλωτες ομάδες – Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη

Τι λέει ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης

skoni 12 768x507 2 Ευάλωτες Ομάδες, ΣΚΟΝΗ

Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη συστήνει ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες, όπως σημειώνει, πρέπει να προστατευθούν.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, απόψε στην ατμόσφαιρα πιθανό να παρατηρείται αραιή σκόνη, ενώ και την Πέμπτη στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη κατά διαστήματα.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δρ. Αρμεύτης ανέφερε ότι «στην ουσία η σκόνη σημαίνει και εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία υπάρχουν στην ατμόσφαιρα που επειδή έχουν τόση μικρή διάμετρο μπορούν να περάσουν, να είναι απόλυτα εισπνεύσιμα στον πνεύμονα γιατί δεν μπορούν να φιλτραριστούν από τους μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος».

Κι επειδή, εξήγησε, αυτά τα μικροσωματίδια κατά την πορεία τους εμπλουτίζονται και με διάφορες χημικές ενώσεις, διάφορα οξείδια προκαλούν σημαντικού τύπου φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα οπότε όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προσέχουν.

Οι ευάλωτες ομάδες είναι οι ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλα νοσήματα, ηλικιωμένοι κι αυτοί που πάσχουν από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο δρ Αρμεύτης επεσήμανε ότι τα αυξημένα επίπεδα σκόνης μπορούν να επηρεάσουν κυρίως ασθενείς με πνευμονολογικές παθήσεις αλλά και με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

«Όταν υπάρχουν αυτά τα αυξημένα επίπεδα η εισπνοή τους μπορεί να οδηγήσει αυτούς τους ασθενείς σε απορρύθμιση των νοσημάτων τους όπως για παράδειγμα ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να μπουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται παρόξυνση, την έξαρση της νόσου και να χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια στις Πρώτες Βοήθειες λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Πολλές φορές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και την ίδια τους την ζωή. Γι αυτό καταγράφεται σε μελέτες ότι κάποιες ημέρες που υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σκόνης, αυτοί οι ασθενείς είναι αυτοί που κινδυνεύουν», σημείωσε.

Η βασική σύσταση, σύμφωνα με τον δρα Αρμεύτη, είναι να λαμβάνουν γενικά μέτρα προφύλαξης και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να υποχωρήσει το φαινόμενο, να αποφεύγουν δραστηριότητες και άσκηση στην ύπαιθρο και οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως μάσκα υψηλής προστασίας.

Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να παρακολουθούμε την ενημέρωση σχετικά με τα επίπεδα σκόνης και τις ημέρες που γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο να παίρνουμε τα μέτρα μας.

Οι ασθενείς, κατέληξε, πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στη θεραπεία τους κι αν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα απορρύθμισης να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους.