Δρ Κολιού: «Σοβαρής μορφής η ηπατίτιδα στα παιδιά» – Τι είπε για Κύπρο

Συναγερμός έχει ξεσπάσει για την ηπατίτιδα που «χτυπάει» παιδιά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και από Κέντρα Ελέγχου σε ΗΠΑ και Ευρώπη

7

Συναγερμός έχει ξεσπάσει για την ηπατίτιδα που «χτυπάει» παιδιά, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και από Κέντρα Ελέγχου σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Για τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονιούς αναφέρθηκε η δρ Μαρία Κολιού μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο.

Αρχικά ανέφερε ότι το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει σχέση η ηπατίτιδα με το εμβόλιο, εξήγησε ότι κανένα περιστατικό δεν είχε κάνει προηγουμένως εμβόλιο.

«Είναι μια φλεγμονή του ήπατος, δηλαδή του συκωτιού η οποία από ότι φαίνεται προκαλείται από ένα αδενοηδό. Στη φάση αυτή ακόμη ψάχνουν να δουν τα χαρακτηριστικά αυτού του αδενοηδού» ανέφερε η δρ Κολιού.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ασθένεια ξεκινά συνήθως σαν γαστρεντερίτιδα και στο τέλος τα παιδιά παρουσιάζουν ίκτερο. «Φαίνεται ότι πρόκειται για σοβαρή μορφή ηπατίτιδας. Περίπου το 10% των παιδιών χρειάστηκε να μεταμοσχευτούν διότι καταστράφηκε πλήρως το συκώτι τους και τα περισσότερα από αυτά τα παιδάκια ήταν κάτω των 5 ετών».

Τόνισε ότι αυτό που κάνει τα πράγματα πιο σοβαρά είναι ο ίκτερος. «Θα πρέπει να ελεγχθούν τα ηπατικά ένζυμα στο αίμα και αν είναι πάνω από 500 τότε είναι σοβαρό».

Κλείνοντας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τέτοιο περιστατικό στην Κύπρο, και ούτε στο Μακάρειο Νοσοκομείο είχαν κάποια νοσηλεία που να υπάρχει υποψία για ηπατίτιδα.