7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις στις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου

Πώς θα είναι τα ψηφοδέλτια της 9ης Ιουνίου

87395 Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές, Εκλογές 2024, ευρωεκλογές 2024

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις επικείμενες Εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Συνολικά, 7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις για τα αξιώματα των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου, του Δημοτικού Σύμβουλου, των Μελών Σχολικών Εφορειών, των Προέδρων Κοινοτικών Συμβουλίων και των μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Πιο συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν οι ακόλουθες υποψηφιότητες:

Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 63 υποψηφιότητες, εκ των οποίων 61 υποψήφιοι/υποψήφιες διεκδικούν εκλογή μέσα από 12 κομματικούς συνδυασμούς και άλλες δύο ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης: 13 υποψηφιότητες, εκ των οποίων δύο για την Επαρχία Λευκωσίας, τρεις για την Επαρχία Λεμεσού, τρεις για την Επαρχία Αμμοχώστου, δύο για την Επαρχία Λάρνακας και τρεις για την Επαρχία Πάφου.

Δήμαρχος: 82 υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι οκτώ αφορούν τους Δήμους της Επαρχίας Κερύνειας, 20 της Επαρχίας Αμμοχώστου, 10 της Επαρχίας Πάφου, 12 της Επαρχίας Λάρνακας, 10 της Επαρχίας Λεμεσού και 22 της Επαρχίας Λευκωσίας.

Αντιδήμαρχος: 258 υποψηφιότητες.

Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου: 2.190 υποψηφιότητες.

Μέλη Σχολικών Εφορειών: 686 υποψηφιότητες.

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου: 745 υποψηφιότητες.

Μέλη Κοινοτικού Συμβουλίου: 3.243 υποψηφιότητες.

87398 Δημοτικες Εκλογες 2024, Εκλογές, Εκλογές 2024, ευρωεκλογές 2024

Όπως ανέφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, δρ Ελίκκος Ηλία κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, υποβλήθηκαν συνολικά πέντε ενστάσεις για τις υποψηφιότητες των Δημοτικών Εκλογών, οι οποίες αφορούν δύο υποψηφιότητες. Η μια ένσταση αφορούσε υποψηφιότητα για Δημοτικό Σύμβουλο της Επαρχίας Πάφου και απορρίφθηκε. Οι άλλες τέσσερις αφορούν υποψηφιότητα για το αξίωμα Δημάρχου της Επαρχίας Λεμεσού. Οι τρεις εξ αυτών απορρίφθηκαν, ενώ εκκρεμεί προς το παρόν η εξέταση της 4ης. Εναντίον των υποψηφιοτήτων των Κοινοτικών Εκλογών υποβλήθηκαν συνολικά 38 ενστάσεις, εκ των οποίων οι 35 εξετάστηκαν και απαντήθηκαν, ενώ εκκρεμεί προς το παρόν η εξέταση των άλλων τριών.

Για 14 δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία υποβλήθηκε μόνο μια υποψηφιότητα για το αξίωμα του Αντιδημάρχου, έχει γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων από τους οικείους Εφόρους Εκλογής. Εντός της σημερινής ημέρας θα γίνει η ανακήρυξη για τους Προέδρους και τα Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων που εκλέγονται άνευ ανθυποψηφίων. Σημειώνεται ότι καθήκοντα θα αναλάβουν από την 1η Ιουλίου 2024.

Στις Κοινότητες Σουσκιού (Επαρχία Πάφου) και Μοναρκά (Επαρχία Αμμοχώστου) δεν υποβλήθηκε καμία υποψηφιότητα για το αξίωμα του Κοινοτάρχη και θα καθοριστεί νέα ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων το συντομότερο δυνατό. Κληθείς να σχολιάσει το δεδομένο αυτό, ο Γενικός Έφορος Εκλογών σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην ετοιμασία και την υποβολή εισηγήσεων προς την Βουλή των Αντιπροσώπων το ερχόμενο φθινόπωρο ώστε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν τη ρύθμιση και αυτού του ζητήματος.

Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε δημαρχούμενες περιοχές θα λάβουν μέχρι έξι ψηφοδέλτια για εκλογή Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Μελών Σχολικών Εφορειών και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι εγγεγραμμένοι εκλογείς σε Κοινότητες, θα λάβουν μέχρι τέσσερα ψηφοδέλτια για εκλογή Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου, Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου, Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ό,τι αφορά στα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους ημικατεχόμενους και κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, οι πολίτες θα λάβουν ψηφοδέλτια για εκλογή Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών ή Δημάρχου, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών ή Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου και Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Ηλία διευκρίνισε ότι οι εκλογείς που ψηφίζουν για ημικατεχόμενο ή κατεχόμενο Δήμο ή Κοινότητα θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά κέντρα, δηλαδή σε ένα για τον τόπο διαμονής τους και σε δεύτερο για τον τόπο εκτοπισμού.

Όλα τα ψηφοδέλτια που θα λάβει ο κάθε εκλογέας θα ρίχνονται σε μια κάλπη. Τα ψηφοδέλτια εκτυπώνονται σε διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το είδος της εκλογής. Συγκεκριμένα:

(α) Ευρωεκλογές: Μπλε

(β) Προέδροι Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης: Μωβ

(γ) Δήμαρχοι: Κίτρινο

(δ) Αντιδήμαρχοι: Καφέ

(ε) Δημοτικοί Σύμβουλοι: Λευκό

(στ) Μέλη Σχολικών Εφορειών: Πράσινο

(ζ) Κοινοτάρχες: Πορτοκαλί

(η) Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων: Γκρίζο

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς Εκλογές ανέρχεται στις 706.534. Στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις περιλαμβάνονται 568.608 Κύπριοι εκλογείς, εκ των οποίων 837 είναι Τουρκοκύπριοι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Δημοκρατίας με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων πολιτών για τις Εκλογές ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται 21.640 εκλογείς. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο Ευρωπαίων πολιτών για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται 13.017 εκλογείς. Επίσης στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνονται 103.269 Τουρκοκύπριοι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαμένουν σε περιοχές που η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Συνολικά 4.691 εκλογείς έχουν υποβάλει δήλωση και θα ψηφίσουν για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια από τις ακόλουθες πόλεις του εξωτερικού, στις οποίες θα λειτουργήσουν συνολικά 17 εκλογικά κέντρα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λονδίνο (Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο και Κτίριο Ύπατης Αρμοστείας), Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, Γλασκώβη και Βρυξέλλες.

Έναρξη λειτουργίας υπηρεσιών «Τι Ψηφίζω» και «Που Ψηφίζω»

Σύμφωνα με τον δρα Ηλία, από αύριο, 1 Μαΐου 2024, τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Τι Ψηφίζω» μέσω της ιστοσελίδας elections.gov.cy. Μέσω της υπηρεσίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς και για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης σε κάθε μια εξ αυτών. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά, τα Τουρκικά και τα Αγγλικά.

Επιπρόσθετα, στις 10 Μαΐου 2024, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατανομής των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα, προγραμματίζεται να λειτουργήσει η υπηρεσία «Που Ψηφίζω», στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική. Η εν λόγω υπηρεσία, θα είναι, όπως και στο παρελθόν διαθέσιμη μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή γραπτού μηνύματος SMS.