Δρ. Πάνος «Είμαστε μια ανάσα απ’το lockdown – Δεν είναι μια επιθυμητή λύση» (ΒΙΝΤΕΟ)

dr.panos

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδα του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Γιώργος Πάνος, ο οποίος μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα και το σύστημα υγείας.

Αρχικά ανέφερε ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να αλλάξει η κατάσταση, με τη χρήση της μάσκας, την αντισηψία και την τήρηση των αποστάσεων.

Πρόσθεσε ότι τα νέα στελέχη του κορωνοϊού μεταδίδονται πιο γρήγορα και αυτό μπορεί να είναι μια εξήγηση για την κατάσταση στην Κύπρο, χωρίς να υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία.

«Είναι λογικό ένα 20% αυτών τον μολύνσεων να χρειάζονται ιατρική βοήθεια και νοσηλεία». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να ανακόψουμε τη διασπορά και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να συναθροίζονται τα άτομα χωρίς λόγο. «Αν αυξηθούν οι επαφές τις μέρες των γιορτών τότε θα αυξηθεί και η μετάδοση, ενώ το σύστημα υγείας είναι στα όρια του».

Επεσήμανε ότι οι θετικοί στον κορωνοϊό, άσχετα αν νιώθουν καλά, πρέπει να απομονώνεται ακόμα και από τις οικογένειες τους. «Τώρα είμαστε μια ανάσα από το lockdown και αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι αριθμοί τότε κάποιος πρέπει να κάνει κάτι».

Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για ακόμη οκτώ μήνες», προσθέτοντας ότι το lockdown δεν είναι μια λύση θεμιτή και επιθυμητή. Παράλληλα, ανέφερε ότι η επαλήθευση των rapid τεστ ήταν περιττή και πολυέξοδη ενέργεια, καθώς είναι ένα αξιόπιστο τεστ.

«Έχω ακούσει για ομάδες εργαζομένων που τους προσφέρεται δωρεάν εξέταση rapid τεστ και δεν πηγαίνουν να το κάνουν και θα έπρεπε να εξετάζονται για να μην κολλά ο ένας τον άλλον», ανέφερε ο Δρ. Πάνος.

Τέλος ανέφερε ότι το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ότι δεν βρέθηκε θεραπευτική αγωγή ή οποία να είναι σταθερή στην απόδοση της. «Αυτό ξενίζει γιατί υπάρχουν δοκιμασμένα φάρμακα στο εργαστήριο τα οποία αποδίδουν, ενώ στην πράξη όχι».

Δείτε το βίντεο: