Ποινική υπόθεση σε βάρος του Δημάρχου Αγίας Νάπας – Επιδόθηκε κατηγορητήριο

Αντιμέτωπος με ποινικά αδικήματα σε σχέση με την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χορηγίας €765.000 για αναβάθμιση ξενοδοχείου ο Χρήστος Ζανέττου - Πώς απαντούν οι δικηγόροι του

photo 10 exclusive, Δήμος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτου

Κατηγορούμενος για ποινικά αδικήματα σε σχέση με φερόμενη παράτυπη εξασφάλιση ευρωπαϊκής χορηγίας €765.000 για αναβάθμιση ξενοδοχειακής μονάδας φαίνεται να είναι ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτος, ο οποίος είναι υποψήφιος και για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου για τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας πρόκειται για υπόθεση που αφορά σε φερόμενη πλαστογράφηση ή παραποίηση οικονομικών καταστάσεων της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου. Η υπόθεση φαίνεται να καταχωρίστηκε τον περασμένο μήνα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου για σκοπούς παραπομπής του κ. Ζαννέτου σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου. Το θέμα έφερε στο φως η ιστοσελίδα Cyprus Times τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε και η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” σε ρεπορτάζ στις 13 Μαΐου 2024, “το θέμα είχε αναδειχθεί και σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον ΚΟΤ τα ευρήματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2019. Στο μικροσκόπιο της ΕΥ είχε τεθεί χορηγία που δόθηκε για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα, μέτοχος και διευθυντής του οποίου ήταν τον επίδικο χρόνο ο Χρίστος Ζαννέτου. Η χορηγία €765.000 δόθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Κινήτρων για επενδύσεις αειφόρου εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος το οποίο συγχρηματοδοτείτο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και βασίστηκε στις υποβληθείσες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2007.”

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, “στα συμπεράσματά της η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αναφέρει πως «ποσά που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό των οικονομικών καταστάσεων του έτους 2007 και αφορούν στον δανεισμό, ο οποίος αποτελούσε σημαντική παράμετρο για την αξιολόγηση της αίτησης, παρουσιάζονται με μικρότερα ποσά, γεγονός που δεικνύει ότι, οι υποβληθείσες, ως εξελεγμένες, οικονομικές καταστάσεις του 2007 ήταν παραποιημένες». Η Ελεγκτική Υπηρεσία, εντοπίζοντας την ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων είχε ζητήσει τότε όπως παραπεμφθεί το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα.”

Η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” επικαλείται, μάλιστα και πληροφορίες από την Αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες, το 2019, το ΤΑΕ Αμμοχώστου άρχισε να διερευνά το θέμα με τον φάκελο της υπόθεσης να διαβιβάζεται στη Νομική Υπηρεσία, που ζήτησε συμπληρωματικές εξετάσεις.

Επιδόθηκε κατηγορητήριο μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης – Τί αναφέρουν οι δικηγόροι

Επιδόθηκε σήμερα, 14 Μαΐου 2024 το κατηγορητήριο στον Χρήστο Ζαννέτου για την υπόθεση στην οποία φέρεται να κατηγορείται και να είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του Δημάρχου Αγίας Νάπας αναφέρουν:

“Έχει επιδοθεί, σήμερα, κατηγορητήριο στον πελάτη μας για γεγονότα τα οποία κατ’ ισχυρισμό τελέστηκαν τουλάχιστον προ δεκαπενταετίας και διερευνήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές περί το 2019, όταν και ο πελάτης μας τοποθετήθηκε επί των γεγονότων ενώπιον των ανακριτικών αρχών. Δημιουργεί έντονο προβληματισμό ότι μια υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε ολοκληρωθεί, καταχωρήθηκε 5 χρόνια μετά και εντός προεκλογικής περιόδου και έχει διαρρεύσει στον τύπο προτού επιδοθεί. Σημειώνουμε ότι, η πρόθεση του κ. Χρίστου Ζαννέττου είναι η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, ώστε να διαφανεί άμεσα η αθωότητά του. Υπενθυμίζουμε ότι, στην βάση της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι ύποπτο ή κατηγορούμενο τεκμαίρεται αθώο, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας. Οποιεσδήποτε δε δημόσιες δηλώσεις οφείλουν να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας και να μην συνιστούν επηρεασμό και νόθευση της λαϊκής βούλησης.”

ΑΚΕΛ/ΔΗΚΟ: Βλέπουν σοβαρά ηθικά και πολιτικά ζητήματα από την ποινική δίωξη Ζαννέτου – Τον καλούν εμμέσως να παραιτηθεί

Σοβαρά ηθικά και πολιτικά ζητήματα βλέπουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ πίσω από την ποινική δίωξη του υποψήφιου και δημάρχου Αγίας Νάπας, Χρίστου Ζαννέτου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με αδικήματα σε σχέση με την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χορηγίας €765.000 για αναβάθμιση ξενοδοχείου.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου δεν χρειάζεται και δεν αντέχει τέτοιες περιπέτειες στις οποίες θα την σύρει η υπόθεση Χρίστου Ζαννέτου.

Ο κ. Χρίστος Ζαννέτος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας και υποψήφιος του ΔΗΣΥ για το νέο Δήμο, παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Κακουργοδικείου Αμμοχώστου για υπόθεση πλαστογραφίας και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, σε σχέση με ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά προσωπικά τον κ. Ζαννέτο, είναι εξαιρετικά σοβαρή -εξ ου και παραπέμπεται απευθείας στο Κακουργοδικείο- και προέκυψε μετά από έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και μακρές αστυνομικές έρευνες.

Είναι δεδομένο ότι κανείς δεν κηρύσσεται ένοχος μέχρι την απόφαση Δικαστηρίου. Προκύπτουν όμως από τώρα σοβαρά ζητήματα από ηθικής, πολιτικής και θεσμικής άποψης. Προκύπτουν δε και ερωτήματα για τη λειτουργία του Δήμου καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, αφού ως υπόδικος δεν θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου δεν χρειάζεται και δεν αντέχει τέτοιες περιπέτειες στις οποίες θα την σύρει η υπόθεση Χρίστου Ζαννέτου.”

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

“Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν τον Δήμο Αγίας Νάπας και την ποινική υπόθεση σε βάρος του νυν δημάρχου Αγίας Νάπας για πλαστογραφία ή και παραποίηση των ελεγμένων λογαριασμών της εταιρείας του, με στόχο την απόσπαση ποσού €765.000.

Σίγουρα ισχύει και σε αυτή την ποινική υπόθεση το τεκμήριο της αθωότητας όπως σε κάθε ποινική υπόθεση. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις τις δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα όμως προκύπτουν σοβαρά πολιτικά και ηθικά ζητήματα από το γεγονός ότι ένας Δήμαρχος, που είναι υποψήφιος για επανεκλογή σε ένα νευραλγικό για την οικονομία Δήμο, παραπέμπεται στο κακουργιοδικείο για μια πολύ σοβαρή ποινική υπόθεση που αφορά υπεξαίρεση χρημάτων.

Πέραν της πολιτικής και ηθικής διάστασης αυτή της υπόθεσης, προκύπτουν και μια σειρά από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα για τον Δήμο της Αγίας Νάπας.

Οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας, γιατί :

    1. Εκ των πραγμάτων, ο Δήμος της Αγίας Νάπας θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία εξονυχιστικού οικονομικού ελέγχου στα πλαίσια της ποινικής διερεύνησης αυτής της υπόθεσης.
    2. Αυτό θα γίνει σε μία κρίσιμη για τον Δήμο περίοδο, όπου ο Δήμος θα διεκδικεί χρηματοδότηση και κονδύλια, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, μέσα στο πλαίσιο των νέων δομών της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    3. Ενόσω θα εκδικάζεται αυτή η υπόθεση και σε περίπτωση που ο νυν Δήμαρχος Αγίας Νάπας επανεκλεγεί, ο Δήμαρχος θα πρέπει να τεθεί σε αργία, επομένως ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Δήμος Αγίας Νάπας να παραμείνει ακέφαλος σε μια κρίσιμη περίοδο όπου θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή οι νέες δομές του νέου Δήμου.
    4. Σε περίπτωση που ο νυν Δήμαρχος θα καταδικαστεί μετά που θα έχει επανεκλεγεί, θα πρέπει να παυθεί και ο Δήμος θα πρέπει να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως ενόψει αυτών των εξελίξεων, ο Δήμος της Αγίας Νάπας οδηγείται σε περιπέτειες.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας οφείλει να δώσει στους δημότες πειστικές απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα και να μην τους παραπέμπει στους δικηγόρους του.

Ενδεχομένως να πρέπει να εξετάσει και το ενδεχόμενο να λάβει αποφάσεις για την υποψηφιότητα του, για το καλό του Δήμου.”