Έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, να εμβολιαστούν τα παιδιά λέει ο Δρ Ηλίας

Τον εμβολιασμό των παιδιών συστήνει ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου

Screenshot 1 32 εμβόλιο, Ευρώπη, Ιλαράς

Τον εμβολιασμό των παιδιών συστήνει ο Διευθυντής του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλίας, εν μέσω έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο πως τον τελευταίο μήνα στην Κύπρο δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με σημερινή ανακοίνωση του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα κρούσματα ιλαράς σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται, θέτοντας εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ταχεία ανταπόκριση στην επιδημία ιλαράς είναι κρίσιμη, καθώς τα κρούσματα φέτος αναμένεται να υπερβούν σύντομα τον συνολικό αριθμό που αναφέρθηκε το 2023.

Στην Κύπρο καταγράφηκαν γύρω στα οκτώ περιστατικά ιλαράς πριν τρεις μήνες «οπότε και υπήρχε μια ανησυχία» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Ηλίας. Όπως ανέφερε, επρόκειτο κυρίως για ανεμβολίαστα άτομα, βρέφη τα οποία δεν πρόλαβαν να κάνουν τον εμβολιασμό, ενώ είπε ότι τον τελευταίο μήνα δεν είχαμε οποιαδήποτε περιστατικά.

Σημείωσε ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο είναι γύρω στο 80% που θεωρείται χαμηλή αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως προστατευτικό τείχος τον εμβολιασμό πέραν του 95% του πληθυσμού.

Ο Δρ Ηλίας σημείωσε ότι το εμβόλιο της ιλαράς είναι ένα τριπλό εμβόλιο για ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, στην ηλικία των 12 μηνών και η δεύτερη δόση 3-4 μήνες μετά. Τα παιδιά κάτω των 12 μηνών δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο λόγω αντισωμάτων της μητέρας.

«Καλό είναι να γίνεται το εμβόλιο για να προφυλάσσονται και τα παιδιά να νοσήσουν γιατί μπορεί να νοσήσουν και πολύ σοβαρά μάλιστα», υπέδειξε.

Η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνέχισε, είναι να γίνεται το εμβόλιο, το οποίο, όπως είπε «θεωρείται ασφαλές το εμβόλιο».

Ερωτηθείς σχετικά ο Δρ Ηλία είπε ότι τα οχτώ περιστατικά στην Κύπρο συνέβησαν πριν από τρεις μήνες από παιδιά που ήταν ανεμβολίαστα ενώ τώρα τον τελευταίο μήνα δεν έχουμε κανένα περιστατικό. Εξήγησε ότι είναι από τα πιο συχνά νοσήματα της παιδικής ηλικίας, μια νόσος εξαιρετικά μεταδοτική, που μεταδίδεται πολύ εύκολα σε επίνοσα άτομα, δηλαδή σε άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η ασθένεια μπορεί να κάνει επιπλοκές, είπε λέγοντας ότι η πιο σοβαρή είναι η εγκεφαλίτιδα και πιο συνηθισμένες η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα και η πνευμονίτιδα.

«Η τακτική ορισμένων γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων παιδιών είναι εμβολιασμένη, θεωρείται εντελώς άστοχη», σημείωσε.

Τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του εμβολίου στην ηλικία των 12 μηνών και στην συνέχεια να κάνουν μια δεύτερη δόση 3-4 μήνες μετά την πρώτη ούτως ώστε να είναι καλυμμένοι και από ιλαρά αλλά και ερυθρά και παρωτίτιδα.