Ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν κηρύξει το τέλος της πανδημίας με άρση περιοριστικών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο αποχαιρετούν και τις μάσκες
Τη στιγμή που η Όμικρον πολιορκεί τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν και κράτη που αποφασίζουν να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας και να άρουν τα περιοριστικά μέτρα. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της Δανίας που ανακοίνωσε την επιστροφή στην προ κοροναϊού εποχή και τον κοροναϊό ως μη απειλητική ασθένεια για την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό και παρά την αύξηση των κρουσμάτων κατήργησε τους περιορισμούς που περιλαμβάνουν και τη χρήση μάσκας.
Οι χώρες που αποχαιρετούν τους περιορισμούς
Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι η εκτίμηση ότι οι νοσηλείες λόγω Όμικρον είναι μειωμένες, ο αριθμός θανάτων μειωμένος και το ποσοστό εμβολιασμού επαρκές. Από την 1η Φεβρουαρίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί, σε εθνικό επίπεδο, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, όπως το υγειονομικό πάσο, η χρήση της μάσκας ή το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.
Στα χνάρια της Δανίας και η Βρετανία που παρά την μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας αφήνει πίσω της τα περιοριστικά μέτρα καθώς εμφανίζεται μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με δέκα μέρες πριν. Ανάμεσα σε αυτά και ο περιορισμός χρήσης μάσκας σε συγκεκριμένες δομές.
Η Ολλανδία που όμως είχε επιβάλει ένα γενικό lockdown πριν ακόμα την εμφάνιση της Όμικρον, φαίνεται πως κατάφερε να βελτιώσει την επιδημιολογική της εικόνα καθώς ο αριθμός νοσηλειών και θανάτων μειώνεται σταθερά παρά την αύξηση των μολύνσεων. Πλέον οι Ολλανδοί μπορούν να απολαμβάνουν μπαρ, εστιατόρια και μουσεία, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση όλων των εναπομεινάντων μέτρων από την 1η Φεβρουαρίου.
Οι αμφιβολίες για την χαλάρωση των μέτρων
Παρά την μεταδοτικότητά της, η λιγότερο επικίνδυνη φύση του στελέχους της Όμικρον δημιουργεί ελπίδες πως μελλοντικά η ανθρωπότητα θα καταφέρει τη συνύπαρξη με το νέο της συγκάτοικο. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κήρυξη του τέλους της πανδημίας είναι πρόωρη. Πέρα από το σημαντικό θέμα ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστεί μία καινούρια παραλλαγή όσο δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί παγκόσμια, η εικόνα που παρουσιάζουν αυτήν τη στιγμή χώρες της Ευρώπης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς ναι μεν η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή αλλά δεν σημαίνει ότι η μεταδοτικότητά της δεν μπορεί να πιέσει τα συστήματα υγείας.
Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ ήδη από την διασπορά της παραλλαγής Δέλτα προειδοποιούσε τις χώρες πως πρέπει να είναι προσεκτικές με την άρση των μέτρων και ιδίως με την κατάργηση της χρήσης μάσκας που έχει αναδειχτεί σε ένα σημαντικό όπλο μαζί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά της πανδημίας και δεν λειτουργεί αντιθετικά με τους εμβολιασμούς, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιείται ενισχυτικά.
Εξάλλου η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό για τη χρήση μάσκας σε πολλές χώρες. Η Κύπρος είναι μία από αυτές που όχι μόνο έχουν επιβάλει γενική χρήση μάσκας αλλά συστήνεται η μάσκα αυξημένης προστασίας σε συγκεκριμένους χώρους προκειμένου να σπάσει η μετάδοση της μεταδοτικής Όμικρον.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του ΠΟΥ για την πορεία της πανδημίας
“Αυτή η πανδημία, όπως και όλες οι άλλες πανδημίες πριν από αυτήν, θα τελειώσει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσουμε. Με τα εκατομμύρια μολύνσεις που σημειώνονται στον κόσμο τις τελευταίες και τις επόμενες εβδομάδες, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της ανοσίας και την εποχικότητα του χειμώνα, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα εμφανιστούν και θα επιστρέψουν νέες παραλλαγές της COVID-19.
Αλλά με ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση των νέων παραλλαγών, υψηλή πρόσληψη εμβολιασμού και τρίτων δόσεων, αερισμό, προσιτή και ισότιμη πρόσβαση στα αντιιικά φάρμακα, στοχευμένες εξετάσεις και θωράκιση των ομάδων υψηλού κινδύνου με μάσκες υψηλής ποιότητας και κοινωνική αποστασιοποόιηση, εάν και όταν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή, πιστεύω ότι ένα νέο κύμα δεν θα μπορούσε πλέον να απαιτήσει την επιστροφή σε αποκλεισμούς ή παρόμοια μέτρα σε επίπεδο πληθυσμού της εποχής της πανδημίας.”
Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά: “Διανύουμε ακόμη ένα πανδημικό κύμα, να μην διαταράξουμε την ισορροπία”
Δεν πρέπει να διαταραχθεί η ισορροπία με την οποία καταφέρνουμε να κρατάμε την κοινωνία ανοιχτή, είπε η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας ότι στη συζήτηση για πιθανές χαλαρώσεις πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι διανύουμε ακόμα πανδημικό κύμα, ενώ έχουμε σταθερά αυξημένους δείκτες στα νοσοκομεία.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείσα αν την Τρίτη, κατά τη συνάντηση της ΣΕΕ θα συζητηθούν οποιεσδήποτε πιθανές χαλαρώσεις, η κα. Πανά είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση που ενδεχομένως να χρειάζεται να ανασκοπήσουμε τα πρωτόκολλα, τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κύπρος μέσα στο πλαίσιο της ασφάλειας που οφείλουμε να έχουμε, δεδομένου ότι ακόμα διανύουμε ένα πανδημικό κύμα».
Οφείλουμε, ανέφερε, να κάνουμε μια συζήτηση επί του συνόλου και να δούμε τι μπορούμε να απλοποιήσουμε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε στον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ και από κοινού να βρούμε μια εναρμόνιση στο πλαίσιο αυτό.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης, πέραν της συζήτησης για ανοσοκατεσταλμένα άτομα και υπερήλικες που γίνεται στο εξωτερικό, η κ. Πανά είπε ότι για τον γενικό πληθυσμό δεν έχει τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα ακόμα.
«Να μην διαταράξουμε την ισορροπία»
«Αυτό που είπαμε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να δούμε λίγο ξανά πως η κατάσταση σταθεροποιείται και ό,τι νεότερο υπάρχει σε σχέση με το στέλεχος που επικρατεί και στην Κύπρο, το Όμικρον» είπε το μέλος της ΣΕΕ.
Η κ. Πανά είπε ότι πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση «που είναι ιδιαίτερη» καθώς δεν έχει εξαλειφθεί η μετάλλαξη Δέλτα και πάνω στην Δέλτα ήρθε και επικράτησε η Όμικρον. «Ναι μεν βλέπουμε μια σταθεροποίηση αυτή την περίοδο όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα στην κοινότητα, από την άλλη βλέπουμε μια σταθερά αυξημένη πίεση στο κομμάτι των Νοσοκομείων» με τους ενδονοσοκομειακούς δείκτες να είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.
Και αυτή την ισορροπία της σταθεροποίησης, συνέχισε η κα. Πανά, «δεν πρέπει σε αυτή τη φάση ακόμα, νομίζω, να τη διαταράξουμε».
Παρέπεμψε ακολούθως στην αναφορά αξιολόγησης κινδύνου του ECDC της 27ης Ιανουαρίου όπου αποτυπώνεται το γεγονός ότι «συνεχίζουμε να διανύουμε ένα πανδημικό κύμα της Όμικρον, ότι ναι μεν έχουμε πλέον δεδομένα που δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον συσχετίζεται με ηπιότερη νόσηση στο γενικό πληθυσμό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί λόγω της αθρόας διασποράς, ακόμα και αργότερα χρονικά να δούμε μια πίεση από σοβαρή νόσηση και αύξηση της σοβαρής νόσησης κυρίως στα άτομα ηλικίας 60 και άνω».
Άρα, συνέχισε η κα. Πανά, «νομίζω ότι οφείλουμε να κάνουμε μια συζήτηση επί του συνόλου και να δούμε τι μπορούμε να απλοποιήσουμε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε στον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ και από κοινού να βρούμε μια εναρμόνιση σε αυτό το πλαίσιο».
Όσον αφορά συγκεκριμένες εισηγήσεις, είπε ότι «οφείλουμε να το συζητήσουμε πάντοτε ως ομάδα, ως Συμβουλευτική Επιτροπή και να υποβάλουμε ουσιαστικά τις συστάσεις μας προς το Υπουργικό».
Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς «έχουν την μεγάλη εικόνα από όλα τα κράτη μέλη» ενώ σε αυτή τη φάση «το υπέδαφος ανοσοποίησης των κρατών μελών και ο χρόνος, τον οποίο διανύουν σε σχέση με την έξαρση της Όμικρον είναι λίγο διαφορετικός». Εξήγησε ότι σε αυτή τη φάση βλέπουμε μια μικρή απόκλιση στις εθνικές στρατηγικές και μια δυσκολία στην εναρμόνιση ενός πρωτοκόλλου, οπότε «η διαχείριση δεν είναι πάρα πολύ εύκολη».
Σύμφωνα με την κ. Πανά, η κοινή συνισταμένη είναι «συζήτηση για απλοποίηση, εναρμόνιση πρωτοκόλλου, διευκόλυνση του κόσμου» και το μήνυμα είναι ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε και να ζήσουμε με τον κορωνοϊό».
«Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα διανύουμε πανδημικό κύμα, να μην ξεχνάμε ότι έχουμε σταθερά αυξημένους δείκτες στα νοσοκομεία μας και ότι την ισορροπία αυτή που καταφέρνουμε κρατώντας την κοινωνία ανοικτή, δεν πρέπει πολύ απότομα να την διαταράξουμε, γιατί ακόμα υπάρχουν κάποια κενά γνώσεις ως προς την ουρά της έξαρσης Όμικρον» είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Πανά εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αριθμός των μολύνσεων μέσα στην κοινότητα «θα παραμείνει ως ένα διάστημα σχετικά αυξημένος».
«Επειδή ακριβώς υποστηρίζουμε το κομμάτι του εμβολιασμού πάρα πολύ και της ενισχυτικής δόσης, επειδή επίσης ένα ποσοστό ανθρώπων έχει ανοσοποιηθεί και δια μέσου της φυσικής νόσησης, ευελπιστούμε να μην δούμε ούτε το επόμενο διάστημα αναμενόμενα ανάλογη αύξηση στα νοσοκομεία, τα οποία και αυτά προσπαθούν να κρατήσουν τη δική τους ισορροπία», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια κατάσταση, η οποία να είναι ακραία.
Ερωτηθείσα αν συζητείται και πιθανότητα να χρειαστεί και μια τέταρτη δόση εμβολίου, η κα. Πανά είπε ότι «για το κομμάτι της τέταρτης δόσης, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τρέχουν οι μελέτες και η γνώση και η τεκμηρίωση για το αν και πότε και σε ποιους ενδεχομένως να χρειαστεί».
«Κάποιες συζητήσεις στο εξωτερικό γίνονται μόνο σε αυτή την φάση για τα άτομα τα οποία είναι ανοσοκατεσταλμένα. Εκεί, όμως η τέταρτη δόση δεν είναι ακριβώς ενισχυτική δόση» αλλά «χαρακτηρίζεται ως επιπρόσθετη δόση» είπε. “Επομένως υπάρχει μια διαφοροποίηση στο τι εννοούμε όταν λέμε να κάνουμε τέταρτη δόση στους βαριά ανοσοκατεσταλμένους”, είπε.
Αναφέρθηκε και στην ξεχωριστή συζήτηση που αφορά κυρίως υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα και δη σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας.
Όπως είπε η κα. Πανά, «νομίζω ότι την απόφαση και την αξιολόγηση των δεδομένων θα την συζητήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έχουμε και εμείς εννοείται πως συνεπικουρούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαρχόντων δεδομένων». «Δεν νομίζω ότι για τον γενικό πληθυσμό, για όλους μας, έχει τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα ακόμα», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / CNN