ΠΟΥ: Προστατέψτε τους νέους απαγορεύοντας το κάπνισμα, το άτμισμα στα σχολεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τα κράτη να απαγορεύσουν το κάπνισμα και το άτμισμα στα σχολεία για την προστασία των νέων

1 Copy Copy 215

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Τρίτη τα κράτη να απαγορεύσουν το κάπνισμα και το άτμισμα στα σχολεία για την προστασία των νέων.

Η καπνοβιομηχανία στοχεύει «αδυσώπητα» τους νέους, καθώς οι εννέα στους 10 καπνιστές ξεκινούν πριν από την ηλικία των 18 ετών, όπως επισημαίνεται σε έναν νέο οδηγό και εργαλειοθήκη για να συμβάλει στην προστασία της υγείας των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο σε πολλές χώρες, δήλωσε ο ΠΟΥ σε ένα δελτίο τύπου.

«Τα προϊόντα έχουν επίσης γίνει πιο προσιτά για τους νέους μέσω της πώλησης τσιγάρων μιας χρήσης και ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία συνήθως δεν έχουν προειδοποιήσεις για την υγεία», προειδοποίησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Είτε κάθονται στην τάξη, παίζουν παιχνίδια έξω είτε περιμένουν στη στάση του σχολικού λεωφορείου, πρέπει να προστατεύσουμε τους νέους από το θανατηφόρο παθητικό κάπνισμα και τις τοξικές εκπομπές ηλεκτρονικών τσιγάρων, καθώς και από διαφημίσεις που προωθούν αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο Ruediger Krech, διευθυντής προαγωγή υγείας του ΠΟΥ.

Ο νέος οδηγός και η εργαλειοθήκη είναι εγχειρίδια για τα σχολεία για να κάνουν τις πανεπιστημιουπόλεις τους απαλλαγμένες από νικοτίνη και καπνό. Παρέχουν οδηγίες βήμα προς βήμα για το πώς να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση «ολόκληρο το σχολείο» που περιλαμβάνει δασκάλους, προσωπικό, μαθητές, γονείς και άλλους.

Εκτός από την απαγόρευση της νικοτίνης και του καπνού στα σχολεία, ο οδηγός τόνισε τρεις ακόμη τρόπους για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος για τους νέους: απαγόρευση πώλησης νικοτίνης και προϊόντων καπνού κοντά σε σχολεία, απαγόρευση άμεσων και έμμεσων διαφημίσεων και προώθηση νικοτίνης και προϊόντων καπνού κοντά σε σχολεία και την άρνηση χορηγίας ή ενασχόλησης με τις βιομηχανίες καπνού και νικοτίνης.

Σε κάποιες χώρες έχουν εφαρμόσει επιτυχώς πολιτικές για την υποστήριξη πανεπιστημιουπόλεων χωρίς καπνό και νικοτίνη, ο ΠΟΥ είπε ότι περιλαμβάνουν την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιρλανδία, το Κιργιστάν, το Μαρόκο, το Κατάρ, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και την Ουκρανία.