Ισχυρισμός:
Διασώστες ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι η μάσκα φοριέται με την άσπρη πλευρά από έξω ώστε να φιλτράρει την εισπνοή. Η έγχρωμη πλευρά από έξω φιλτράρει την εκπνοή μας προστατεύοντας τους άλλους από εμάς. Άρα, όταν είμαστε άρρωστοι την φοράμε με την έγχρωμη πλευρά προς τα έξω, ενώ για δική μας προφύλαξη με τη λευκή πλευρά έξω.
Συμπέρασμα:
Υπάρχει ένας σωστός τρόπος, να φοριέται με την υδρόφοβη, έγχρωμη πλευρά προς τα έξω, και την υδρόφιλη, λευκή πλευρά προς τα μέσα. Το ΕΚΑΒ διαψεύδει οποιαδήποτε τέτοια οδηγία “δύο τρόπων εφαρμογής”.
Στο διαδίκτυο επανακυκλοφόρησαν οδηγίες για το πώς φοριέται μια χειρουργική μάσκα, με αναφορές ότι υπάρχουν δύο τρόποι, ανάλογα αν το πρόσωπο που την φέρει έχει προσβληθεί από μεταδοτική ασθένεια ή είναι υγιές και θέλει να προστατευθεί. Ωστόσο, αυτές δεν είναι έγκυρες οδηγίες.
Παραδείγματα άρθρων: ekabitikanews.blogspot.com, ekabsfika.blogspot.com, fonimaleviziou.gr, deskatinews.gr, και σε αρκετές δημοσιεύσεις στο Facebook.
Συνοπτικά, αναφέρεται ότι η μάσκα όταν φοριέται με την άσπρη πλευρά από έξω φιλτράρει την εισπνοή. Η έγχρωμη πλευρά από έξω φιλτράρει την εκπνοή μας προστατεύοντας τους άλλους από εμάς. Άρα, όταν είμαστε άρρωστοι την φοράμε με την έγχρωμη πλευρά προς τα έξω, ενώ για δική μας προφύλαξη με τη λευκή πλευρά έξω.
Είναι αλήθεια;
Είναι προφανές ότι οι σελίδες-ιστολόγια που εμφανίζουν αυτόν τον ισχυρισμό στο ελληνικό διαδίκτυο (Εκαβίτικα Νέα – ekabitikanews.blogspot.com, Η Σφήκα του ΕΚΑΒ – ekabsfika.blogspot.com) δεν αποτελούν επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς αυτή είναι το ekab.gr.
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μας με το ΕΚΑΒ, λάβαμε την διαβεβαίωση ότι ουδέποτε και με κανέναν τρόπο δεν έχει προβεί το ΕΚΑΒ στην έκδοση οδηγιών με αυτό το περιεχόμενο. Μάλιστα η οδηγία περί ορθής εφαρμογής “με την έγχρωμη πλευρά προς τα μέσα” πρόκειται για ψευδή πληροφορία. Ο τρόπος χρήσης/εφαρμογής των χειρουργικών μασκών είναι ένας, και συγκεκριμένα με την έγχρωμη πλευρά προς τα έξω.
Η έγχρωμη (συνήθως πράσινη ή μπλε) επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας είναι υδρόφοβη, δηλαδή λειτουργεί απωθώντας τα σταγονίδια που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος. Αντίθετα, η λευκή πλευρά, καθότι υδρόφιλη, φοριέται από την έσω πλευρά προκειμένου να συγκρατεί σταγονίδια που μπορεί να εξωθεί ο άνθρωπος που τη φοράει (π.χ. πτερνισμός). Δείτε και το παρακάτω ενδεικτικό γράφημα:
Πηγή: rojakpot.com, που ασχολήθηκε με τον ισχυρισμό όπως κυκλοφόρησε στη Μαλαισία. (“How To Wear A Surgical Mask : The Hoax & The Truth!“)
Την ορθή χρήση επισημαίνει με απλά λόγια και ο καθηγητής πανεπιστημίου Δρ. Seto Wing Hong, επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου για την Επιδημιολογία και Έλεγχο των Λοιμωδών Νόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο παρακάτω βίντεο: “You got to wear it like this; the blue on the outside, the white on the inside“, σημειώνει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την διάψευση παρόμοιου ισχυρισμού ασχολήθηκαν πρόσφατα μια ομάδα Fact-Checkers από τη Σρι Λάνκα (AFP Sri Lanka) και μια τεχνολογική σελίδα από τη Μαλαισία.
Εν κατακλείδι, από τα διαθέσιμα στοιχεία και κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους, οι συγκεκριμένες οδηγίες είναι εσφαλμένες.
Σημείωση: το άρθρο αυτό δεν αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα ή την σκοπιμότητα της χρήσης των χειρουργικών/ιατρικών μασκών ως μέτρου πρόληψης για τη μετάδοση ιών ή ειδικότερα του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV. Για τα μέτρα πρόληψης ενόψει αυτού του κορωνοϊού μπορείτε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του ΕΚΑΒ και του ΠΙΣ, και, φυσικά, τον ιατρό σας.
Πηγή: ellinikahoaxes.gr