Στην Κύπρο γύρω στους 2.500 οι πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση

Στην Ευρώπη ο αριθμός τον ασθενών υπολογίζεται στο 1.000.000

giatros oikogeneiakos Ασθένεια, Κύπρος, Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών, Πολλαπλή Σκλήρυνση

Σύμφωνα με την τρίτη αναθεωρημένη έκδοση του παγκόσμιου χάρτη για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, πάνω από 2.800.000 άνθρωποι πάσχουν από την ασθένεια παγκοσμίως. Στην Ευρώπη ο αριθμός τον ασθενών υπολογίζεται στο 1.000.000, στην Ελλάδα ανέρχεται στις 20.000 και στην Κύπρο γύρω στις 2.500.

Σε ανακοίνωση, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που είναι η 30 Μαΐου, αναφέρει ότι οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με Πολλαπλή Σκλήρυνση και οι οικογένειες τους στην καθημερινότητά τους.

Αναφέρεται ότι στην Κύπρο, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας, Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, η Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου, ο Τομέας Νευρολογικής Νοσηλευτικής του ΠΑΣΥΝΜ, καθώς και Σύνδεσμοι Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση συνδράμουν μέγιστα στην εξασφάλιση μια φυσιολογικής ζωή για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της εξατομικευμένης αντιμετώπισης χωρίς να αποκλείονται από το κοινωνικό σύνολο.

Σημειώνεται ότι, η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) οποίο καταστρέφει την μυελίνη, το προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τα νεύρα με τα οποία μεταφέρουν σήματα από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, οι προσβεβλημένες περιοχές αλλάζουν σύσταση και δημιουργούν ουλές (sclerae-ευρύτερα γνωστές ως πλάκες ή βλάβες) ειδικότερα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου και στην σπονδυλική στήλη- ως εκ τούτο και η ονομασία «Σκλήρυνση κατά Πλάκας».

Η κύρια αιτιολογία της νόσου θεωρείται διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος (συνδυασμό γονιδιακούς και τοξικούς – περιβαλλοντικούς παράγοντες) οποία προκαλεί αλλοίωση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και είσοδο των λεμφοκυττάρων στο Κεντρικό Νευρικό Συστήμα με τοξική δράση.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επικρατεί συχνότερα σε ηλικίες 20-40 ετών, σε αναλογία 3 προς 1 γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, και σπάνια διαγιγνώσκεται σε παιδιά ή σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Κλινικά εκδηλώνεται με τέσσερεις βασικές μορφές (Διαλείπουσα/ Υποτροπιάζουσα, Δευτεροπαθώς προϊούσα, Πρωτοπαθώς προϊούσα, Προϊούσα υποτροπιάζουσα) και κάθε μορφή ποικίλλει σε βαρύτητα και συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι το πιο συχνό νευρολογικό νόσημα των νεαρών ενηλίκων και αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε ενήλικα νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας με σταδιακή απώλεια παραγωγικότητας και καθημερινές προκλήσεις. Για αυτόν τον λόγο η διάγνωση και η διαχείριση της νόσου πρέπει να γίνεται στα Ειδικά Κέντρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Multiple Sclerosis Centers), από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση της νόσου.

«Με την εφαρμογή νεότερων θεραπειών (ανοσοτροποποιητικές και συμπτωματικές) και τη σωστή παρακολούθηση η πορεία της νόσου είναι ελεγχόμενη έτσι ώστε οι ασθενείς να συνεχίσουν να είναι λειτουργικοί και να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ζωής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η νευρολογική ιατρική και νοσηλευτική κάλυψη πραγματοποιείται από νευρολόγους και νοσηλευτές με πολυετή εμπειρία κάθε μορφή και βαρύτητας Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Οι επαγγελματίες υγείας ενημερώνονται συνεχώς για όλες τις εξελίξεις παγκοσμίως, με τη συμμετοχή τους σε διεθνή, Ευρωπαϊκά, και εγχώρια συνέδρια, καθώς είναι ενεργά μέλη διεθνών και Κυπριακών επιστημονικών εταιρειών. Επιπλέων, συμμετάσχουν ενεργά και διενεργούν ερευνητικά έργα με μεγάλο αριθμό ασθενών, καταλήγει.