Τα γεύματα που κάνουν κακό στην καρδιά μας

Η μοναξιά έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία

9881C5A8 B344 4954 A872 A2292AA77611 ΥΓΕΙΑ

Tα γεύματα χωρίς παρέα ενδεχομένως να αποδειχθούν μοιραία για την καρδιά. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε φαίνεται πως τα μοναχικά γεύματα μας κάνουν κακό, και ακόμη περισσότερο στις γυναίκες.

Προηγουμένως, είχε βρεθεί ότι το να τρώτε μόνοι επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία, έτσι οι ερευνητές στόχευαν να διαπιστώσουν πώς η κατανάλωση μόνος σχετίζεται με την καρδιαγγειακή νόσο και τη διατροφή.

Η καρδιά των γυναικών γίνεται πιο ευάλωτη με την είσοδο στην τρίτη ηλικία και όπως φάνηκε οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε κυρίως μόνες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν στηθάγχη και χειρότερη διατροφή από εκείνες που έτρωγαν με παρέα, σύμφωνα με μια νοτιοκορεατική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause.

«Παραδοσιακά, το φαγητό με άλλους ήταν ο κανόνας στη Νότια Κορέα λόγω κουλτούρας», έγραψε ο Han-Gyo Choi, PhD, RN, του Κολεγίου Νοσηλευτικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Κορέας στη Σεούλ, και οι συνεργάτες του. «Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων τρώνε μόνοι τους λόγω του αυξημένου αριθμού των πυρηνικών οικογενειών και των μονοπρόσωπων νοικοκυριών».

Η κοινωνική απόσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και οι υπηρεσίες παράδοσης φαγητού έχουν απλώς προσθέσει σε αυτό, είπαν οι ερευνητές.

Τα μοναχικά γεύματα σχετίζονται με περισσότερες πιθανότητες κοιλιακής παχυσαρκίας και υπέρτασης και διαπιστώθηκε πως τα άτομα αυτά τρώνε γρηγορότερα και βιώνουν σε κάθε γεύμα πιο έντονα τη μοναξιά.

Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού έχει ως συνέπεια την αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), της περιφέρειας μέσης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα τα οποία πολλαπλασιάζουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου.

Από την άλλη η μοναξιά στο γεύμα και τα συναισθήματα που φέρνει μαζί της, αναφέρεται ως παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη, ένας δρόμος με αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσει στην καρδιαγγειακή νόσο.

Πηγή: edaily