Τοπικα

19ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ροδιού: Μια Γιορτή Παράδοσης και Πολιτισμού

Το Ορμηδειώτικο ρόδι κατείχε εξέχουσα θέση στις γεωργικές εκθέσεις, και στις εξαγωγές της Κύπρου από ανέκαθεν. Η πρώτη αναφορά στον έντυπο τύπο για το Ορμηδειώτικο ρόδι εμφανίζεται το 1933 στην εφημερίδα «Πρωτεύουσα», αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η φόρτωση ροδιών συνεχίζεται με ιστιοφόρο από την Ορμήδεια». Ένα χρόνο αργότερα, το 1934, η εφημερίδα «Πρωινή» αναφέρει: «Ετοιμάζεται για εξαγωγή στην Αγγλία φορτίο 25 χιλιάδων οκάδων κυπριακών ροδιών από το χωριό Ορμήδεια. Η Ορμήδεια αποτελεί την κύρια περιοχή παραγωγής ροδιών στην επαρχία μας».

Το 19ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ροδιού Ορμήδειας, διοργάνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορμήδειας, του Πολιτιστικού Ομίλου Ορμήδειας «ΤΟ ΡΟΔΙ» και του Πολιτιστικού Ομίλου Ορμήδειας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 18:00 στην Κεντρική Πλατεία Ορμήδειας. Ένα Φεστιβάλ που προβάλλει την πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά της κοινότητάς μας, με πρωταγωνιστή το ρόδι, βασικό προϊόν της Ορμήδειας, το οποίο εκτιμάται από πολλούς λαούς, από τα αρχαία χρόνια, για τη νοστιμιά του αλλά και για τη σημαντική του συμβολή στην υγεία.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία για όλη την οικογένεια. Στο χώρο θα λειτουργήσει Παιδική Γωνιά με δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους. Παράλληλα, στη Νεανική Σκηνή θα εμφανιστούν τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Ακολούθως η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει το Μουσικό Σχήμα «Μακρύδρομος» με τους Δημήτρη Μεσημέρη, Φρειδερίκη Τομπάζου, Δημήτρη Σουρουλλά, Κατερίνα Παράσχου, Πάρη Παράσχου και Ανδρέα Ελεσνίτσαλη και τους μουσικούς Παντελή Ιωνά, Γιώργο Χατζήπαπα, Ραφαήλ Αγαπίου, Γιώργο Ζένιο και Μάριο Γιωργίτση. Της συναυλίας θα προηγηθεί παραδοσιακό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική το οποίο θα παρουσιάσουν οι Χρίστος Ισιδώρου, Αγγελική Χατζηβασιλείου και Θεοφάνης Θεοφάνους. Το πρόγραμμα θα συνοδεύουν το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Ορμήδειας «ΤΟ ΡΟΔΙ» και του Πολιτιστικού Ομίλου Ορμήδειας.

Στο χώρο θα υπάρχουν Περίπτερα Ροδιού με νόστιμες παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα ροδιού – χυμό, λικέρ, παλουζέ, σιουσιούκκο, μαρμελάδα και λουκούμια, καθώς και σημεία πώλησης φαγητού (σε μορφή street food).
Δίνουμε ραντεβού στην Κεντρική Πλατεία Ορμήδειας το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 18:00 για μια βραδιά γεμάτη ρόδι, γευσιγνωσία και διασκέδαση.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ακολουθήστε τη σελίδα του Παγκύπριου Φεστιβάλ Ροδιού στο Facebook και Instagram για να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα και τις δραστηριότητες.

Ροη Ειδησεων

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024

Καρούσος: «Στόχος ο ΕΟΑ Αμμοχώστου να γίνει ο πιο παραγωγικός οργανισμός αδειοδότησης»

Στοχεύουμε να μετατρέψουμε τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου, στον πιο παραγωγικό και αποδοτικό οργανισμό…

31 Αυγούστου, 2024

ΔΕΡΥΝΕΙΑ: Έτσι θα μοιάζει η νέα σύγχρονη Λαϊκή Αγορά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το εργοτάξιο κατασκευής της Σύγχρονης Υπαίθριας Λαϊκής Αγοράς Δερύνειας επισκέφθηκε την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2024…

30 Αυγούστου, 2024

Η ιστορία της Κύπριας που κυκλοφορούσε ξυπόλητη στο Αυγόρου και κατέκτησε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και την τηλεόραση

Πριν από 60 χρόνια μια νεαρή κοπέλα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο της νησί, την…

29 Αυγούστου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Πάνω από 6 χιλιάδες προϊόντα μαϊμού κατέσχεσε το Τελωνείο – Έρευνες σε τέσσερα υποστατικά

Μεγάλος αριθμός από εμπορεύματα, που φαίνεται να αποτελούν απομιμήσεις, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια…

29 Αυγούστου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Θρήνος – “Έφυγε” ο Αντρέας Παναγή (Καμάρας)

Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου θρηνεί την απώλεια του Αντρέα Παναγή (Καμάρας), ενός γνήσιου Ενωσίτη που…

29 Αυγούστου, 2024