2596 ξόβεργα περισυνέλεξαν οι ακτιβιστές της CABS

Πεθαμένα πουλιά στα δίκτυα. Κατάσχεση από μέλη της Βρετανικής Αστυνομίας scaled CABS, Αμπελοπούλια, Ξόβεργα

Τα αποτελέσματα της περιοδείας προστασίας των πουλιών που διεξήχθη για 75 ημέρες από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, καλύπτοντας έτσι ολόκληρη τη μεταναστευτική περίοδο των πουλιών, δημοσιοποίησε σήμερα η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, 29 εθελοντές από την Κύπρο, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, ακόμα και την Αυστραλία συμμετείχαν στην περιοδεία και βοήθησαν στην διάσωση των πουλιών, την συλλογή 2596 ξόβεργων, 53 δικτύων και την απελευθέρωση 69 πουλιών, εκ των οποίων και είδη όπως το ενδημικό είδος της Κύπρου, τον Τρυπομάζη.

Όπως σημειώνονται, “14 άτομα έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω και τους έχει επιβληθεί πρόστιμο από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, από το Ταμείο Θήρας και Πανίδας Κύπρου και το Κλιμάκιο Πάταξης της Λαθροθηρίας. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ξόβεργα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, αν και πρέπει να πούμε πως είναι λίγο λιγότερα από το συνηθισμένο αριθμό για την εποχή. Τα δίχτυα όμως αυξάνονται στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ μειώνονται ταυτόχρονα στις περιοχές των Βρετανικών βάσεων”.

Η Επιτροπή Κατά της Σφαγής των Πτηνών επισημαίνει ακόμη ότι όσο υψηλά και να είναι τα πρόστιμα, χωρίς την επιβολή του νόμου αδυνατούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα και κατά τη διάρκεια του φθινόπωρου του 2018 ήταν δύσκολο να βρεθεί ομάδα για παρέμβαση σε περιστατικά παράνομης παγίδευσης τόσο από την ομάδα από το Κλιμάκιο Πάταξης της Λαθροθηρίας όσο και από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οργάνωσης:

“Η Κυπριακή Δημοκρατία πάλι κλείνει τα μάτια στην παγίδευση” δηλώνει το CABS.

Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων τελεί ένα πολύ σημαντικό έργο ενάντια στη παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών και έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά. Η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει το ακριβώς αντίθετο, κλίνει τα μάτια σε αυτό το έγκλημα. Η Επιτροπή κατά της Σφαγής Πτηνών δημοσιοποιεί σήμερα τα αποτελέσματα της περιοδείας προστασίας των πουλιών που διεξήχθη για 75 ημέρες από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, καλύπτοντας έτσι ολόκληρη τη μεταναστευτική περίοδο των πουλιών.

29 εθελοντές από την Κύπρο, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, ακόμα και την Αυστραλία συμμετείχαν στη περιοδεία και βοήθησαν στην διάσωση των πουλιών, την συλλογή 2596 ξόβεργων, 53 διχτύων και την απελευθέρωση 69 πουλιών, εκ των οποίον και είδη όπως το ενδημικό είδος της Κύπρου, τον Τρυπομάζη. Χάρη στην εμπειρία των εθελοντών, 14 άτομα έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω και έχουν λάβει πρόστιμο από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, από το Ταμείο Θήρας και Πανίδας Κύπρου και το Κλιμάκιο Πάταξης της Λαθροθηρίας.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ξόβεργα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, αν και πρέπει να πούμε πως είναι λίγο λιγότερα από το συνηθισμένο αριθμό για την εποχή. Τα δίχτυα όμως αυξάνονται στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ μειώνονται ταυτόχρονα στις περιοχές των Βρετανικών βάσεων, επιβεβαιώνοντας όσα δήλωσε την Δευτέρα 18 Μαρτίου ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου στο δελτίο τύπου τους για την παράνομη παγίδευση. Ότι δηλαδή έχει καταγραφεί μια ανησυχητική αύξηση της παράνομης παγίδευσης με τη χρήση δικτύων κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου του 2018 στην Κυπριακή Δημοκρατία.

“Όλα μας τα στοιχεία σε σχέση με την παράνομη παγίδευση το φθινόπωρο είναι χαμηλότερα απ’ ότι όλες τις άλλες χρονιές, αλλά δεν πρέπει να παρερμηνευτούν” – λέει ο Alexander Heyd, γενικός διευθυντής του οργανισμού. “Αυτή η γενική μείωση οφείλεται μόνο στη σοβαρή επιβολή των νόμων και τη σωστή αστυνόμευση που εφαρμόζει σήμερα η Βρετανική Αστυνομία των βάσεων, η οποία κατάφερε μέσα σε μόνο 2 χρόνια να σταματήσει το 80% της παράνομης παγίδευσης, κερδίζοντας πίσω τον έλεγχο σε περιοχές “οχυρά” για τους λαθροθήρες όπως ήταν το Κάβο Πύλα και ο Άγιο Νικόλαος, αλλά οι λαθροθήρες στρέφονται τώρα προς τις περιοχές της Δημοκρατίας, όπου έρχονται αντιμέτωπη με την χαμηλότερη αστυνόμευση που έχει υπάρξει ποτέ” – συνεχίζει.

Η Επιτροπή Κατά της Σφαγής των Πτηνών επισημαίνει ακόμη ότι όσο υψηλά και να είναι τα πρόστιμα, χωρίς την επιβολή του νόμου αδυνατούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα και κατά τη διάρκεια του φθινόπωρου του 2018 ήταν δύσκολο να βρεθεί ομάδα για παρέμβαση σε περιστατικά παράνομης παγίδευσης τόσο από την ομάδα από το Κλιμάκιο Πάταξης της Λαθροθηρίας όσο και από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Από τις 140 καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, 102 έχουν διερευνηθεί, και μόνο σε 14 από αυτές υπήρξαν διώξεις των παραβατών του νόμου. Αυτό είναι μόνο το 10% όλων των περιπτώσεων. Στα υπόλοιπα 90% των περιστατικών παράνομης παγίδευσης οι λαθροθήρες έμειναν ατιμώρητοι.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές της Κύπρου κλείνουν τα μάτια στο θέμα της παράνομης παγίδευσης. Αυτό συνέβη κατά την δεκαετία του 80 καθώς και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004. Κάθε φορά που έχουμε καλά νέα και τη μείωση της παράνομης παγίδευσης, οι λαθροθήρες υψώνουν τις φωνές τους και η κυβέρνηση υποβαθμίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής του νόμου, επιτρέποντας την συνέχιση αυτής της δυσάρεστης επιχείρησης. Εμείς όμως θα έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα”.

Αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός πραγματοποιεί περιοδείες προστασίας πτηνών στο Λίβανο, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Μάλτα.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα αποτελέσματα από την φθινοπωρινή περίοδο για την Κύπρο εδώ: http://www.komitee.de/sites/www.komitee.de/files/wiki/2016/02/Cyprus%20Field%20Report%20Autumn%202018%20(en).pdf