Τις αντιδράσεις τους εξέφρασαν μέσω ανακοινώσεών τους για την πρόσφατη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας για την αδειοδότηση του Θεματικού Πάρκου Κροκοδείλων στα όρια της κοινότητας.
Διαβάστε επίσης:
– Πρόσω ολοταχώς για πάρκο κροκοδείλων στο Δασάκι Άχνας
– Η ΕΤΑΠ Αμμοχώστου στηρίζει τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στη Κοινότητα Αχνας
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας, Χρήστος Ορφανίδης, μετά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις που εξέφρασε για τη μεταστέγαση του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας Αμμοχώστου από τη Λάρνακα στο Παραλίμνι, επανήλθε με νέα ανακοίνωση για την επαρχία Αμμοχώστου, αυτή τη φορά για το Πάρκο Κροκοδείλων στο Δασάκι Άχνας.
Αυτούσια η ανακοίνωση του βουλευτή ΔΗΚΟ Λάρνακας, Χρήστου Ορφανίδη:
Πάρκο Κροκοδείλων: Ανάπτυξη ή καταστροφή;
Την έγκριση του για να προχωρήσει το θέμα με την δημιουργία πάρκου κροκοδείλων έδωσε πρόσφατα το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας, σε μια προσπάθεια απεγνωσμένης αναβάθμισης της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι παλαιότερα άλλη Κοινότητα και Δήμος απέρριψαν την δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στις περιοχές τους για πολλούς λόγους οι οποίοι άπτονται με κινδύνους που θα παρουσιαστούν σε μια τέτοια περίπτωση.
Ξεκινώντας από το γεγονός ότι το πάρκο θα χτιστεί σε μια περιοχή η οποία είναι αρκετά κοντά από οικισμούς, προκύπτει η εύλογη ανησυχία για το πιθανόν τραγικό αποτέλεσμα σε περίπτωση διαφυγής των κροκόδειλων από το πάρκο, αφού η ασφάλεια των κατοίκων που βρίσκονται σε κοντινές περιοχές θα απειληθεί άμεσα.
Συνεχίζοντας, οι ποσότητες νερού που χρειάζονται για την λειτουργία ενός τέτοιου πάρκου είναι ογκώδης. Δυστυχώς, στην Κύπρο έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την ύδρευση, οπόταν θα είναι δύσκολο να εξευρεθούν οι ποσότητες που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του πάρκου.
Σημαντικό είναι και το ζήτημα της υγείας τόσο των ανθρώπων που ζουν όσο και των ζώων που εκτρέφονται σε κοντινή ακτίνα από το εν λόγω πάρκο. Ο λόγος είναι ότι τέτοια ζώα δεν προορίζονται για το κλίμα και το περιβάλλον της Κύπρου, οπόταν είναι πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες οι οποίες ίσως να είναι μεταδοτικές. Παράλληλα, έρευνες και στοιχεία αποδεικνύουν ότι ορισμένοι κροκόδειλοι μεταφέρουν μαζί τους κουνούπια, των οποίων τα τσιμπήματα ίσως αποβούν μοιραία για την ανθρώπινη ζωή. Τα ζώα που βρίσκονται σε γειτονικές κτηνοτροφικές περιοχές πιθανόν να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας ή ακόμη και να καταλήξουν σε θάνατο.
Τόσο οι υγειονομικές όσο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν την κατάλληλη γνώση, εμπειρία και τεχνογνωσία για να μπορούν να παρακολουθούν και να αντιμετωπίσουν οποιασδήποτε μορφής βακτήρια που τυχόν να αναπαραχθούν.
Η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο αυτό, έχει ήδη αναπτύξει πάρκο κροκοδείλων στο Ισραήλ, το οποίο όμως δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και λίγο καιρό μετά η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αφού το πάρκο στο Ισραήλ έκλεισε, η εταιρεία αποποιήθηκε των ευθυνών της προς τα ζώα αλλά και την κοινωνία και εγκατέλειψε τους κροκόδειλους, ανεξέλεγκτους μεταξύ τους.
Συμπερασματικά λοιπόν, τα δεδομένα δείχνουν πως η ανάπτυξη ενός τέτοιου πάρκου κάθε άλλο παρά ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει στην περιοχή. Οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για την περιοχή. Οι πιθανότητες να επηρεαστεί η υγεία των ανθρώπων και των ζώων είναι αρκετές και υπαρκτές στο σενάριο να συμβούν τραγικά γεγονότα εάν δραπετεύσουν οι κροκόδειλοι.
Χρίστος Ορφανίδης, Βουλευτής Λάρνακας, Δημοκρατικό Κόμμα
Ανακοίνωση Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
Η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας, με βάση την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων μας βρίσκει σαφώς αντίθετους. Όπως έχουμε εξηγήσει και σε πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργου Περδίκη με τον Κοινοτάρχη Άχνας, η δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Άλλωστε το παράδειγμα ανάλογων πάρκων σε γειτονικές χώρες, όπως στο Ισραήλ, δείχνουν με πολλούς τρόπου πως τα άγρια ζώα δεν είναι εύκολα εκθέματα προς διαχείριση και κέρδος.
Εκφράζουμε ταυτόχρονα την ελπίδα πως στην επικείμενη παγκοινοτική συγκέντρωση θα υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος, αφού προηγηθεί αντικειμενική ενημέρωση των κατοίκων. Καμία απόφαση δεν πρέπει να παρθεί χωρίς να εξεταστούν οι πραγματικές συνέπειες ενός τέτοιου έργου στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.
Υπενθυμίζεται βέβαια ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, απαγορεύεται στην Κύπρο η εισαγωγή κροκοδείλων και η δημιουργία πάρκου κροκοδείλων. Βέβαια και παλαιότερα υπήρχε απαγόρευση για την δημιουργία πάρκου για φώκιες και δελφίνια η οποία όμως ακυρώθηκε από την κυβέρνηση για να διευκολυνθεί συγκεκριμένη επιχείρηση.
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
Famagusta.News
Discussion about this post