Ξύπνησαν οι μνήμες της προσφυγιάς, οι οποίες προκάλεσαν στους θαμώνες αισθήματα συγκίνησης και πόνου, στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση (Παρασκευή11 Οκτωβρίου), η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο Πλατεία Δασάκι Άχνας, στο πλαίσιο του 4ου Παγκύπριου Συναπαντήματος Προσφύγων, το οποίο διοργανώνει από τις 7 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου το Δημοτικό Διαμέρισμα Άχνας του Δήμου Αγίας Νάπας.
Στην εκδήλωση πέρα από την ξενάγηση από τον Αντιδήμαρχο του Δημοτικού Διαμερίσματος Άχνας κ. Νίκου Βάσιλα στο θεματικό Πάρκο (η οποία γίνεται καθημερινά από τις 7-20 Οκτωβρίου) περιελάμβανε δέηση στο προαύλιο του μνημείου – αντίσκηνου προσφυγιάς ενώ το καλλιτεχνικό της μέρος το χορόδραμα με τίτλο «Το Τείχος θα πέσει» από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό ΄Ομιλο «Δάσους Άχνας και συναυλία με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Μιχάλη Χατζηγιάννη και Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία στο χαιρετισμό της εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση της που βρίσκεται και φέτος, στο 4ο Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων, στην κοινότητα του Δάσους Άχνας, στον τόπο όπου καθοδήγησε τα βήματα των προσφύγων ο προστάτης τους Άγιος Δημητριανός και από τότε παραμένει συνδεδεμένος με τις πρώτες μέρες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, τον πόνο και το δράμα που βίωσε και βιώνει ο λαός μας ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974, αποτελώντας πάντα υψηλό σύμβολο για την επιστροφή στις πατρογονικές μας ρίζες.
Η φετινή χρονιά πρόσθεσε «σηματοδοτεί τη συμπλήρωση μισού αιώνα κατοχής, από τον μαύρο εκείνο Ιούλιο του 1974. Πενήντα χρόνια κατά τα οποία ο λαός της Κύπρου συνεχίζει να μετρά και να θρηνεί για τις τραγικές συνέπειες τον βίαιο εκτοπισμό, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους, τη σύληση της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, την κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών. Συνέπειες που στιγμάτισαν τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και συνιστούν την οδυνηρή πραγματικότητά της, οριοθετώντας, παράλληλα τη δική μας ευθύνη και οφειλή να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας την προάσπιση της κρατικής μας οντότητας και τη διαφύλαξη της συνέχειας του ελληνισμού σε μια ελεύθερη Κύπρο».
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Αντιδήμαρχος του Δημοτικού Διαμερίσματος Άχνας κ. Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι απέναντί του δεν έχει απλά συμπολίτες, συνδημότες και πατριώτες αλλά ανθρώπους με τους οποίους νοιώθει ότι έχει άρρηκτους δεσμούς, δεσμούς πόνου, θλίψης, ξεριζωμού και προσφυγιάς.
Πενήντα χρόνια πέρασαν κι όμως πρόσθεσε ο κ. Βάσιλας ο πόνος για όσους έχασα παιδιά, γονείς αδέλφια, συγγενείς και όσους κατατρεγμένοι εγκατέλειψαν τις οικογενειακές τους εστίες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους κι από σπίτια κατέληξαν σε τσαντίρια, ξύλινες παράγκες και πρόχειρα καταλύματα.
Στόχος του Συναπαντήματος Προσφύγων ανέφερε είναι όλα όσα «ζήσαμε και βιώσαμε τότε που μας χάραξαν ανεξίτηλα, να καταφέρουμε να τα θυμόμαστε οι παλιοί και να τα μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές, για να μαθαίνουν, να ξέρουν, να επιμένουν να διεκδικούν και να μην εγκαταλείπουν το όραμα της επιστροφής.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε ότι μόλις μερικά μέτρα μακριά από την κατεχόμενη Άχνα, «αναβιώνουμε για 14 ημέρες, μέσα από ένα σύνολο δράσεων, τις στιγμές εκείνες του μεγάλου ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες. αναβιώνουμε τις τραγικές εκείνες μέρες που αμαύρωσαν για πάντα την ιστορία του νησιού μας».
«Εδώ στο Δασάκι της Άχνας οι θύμησες δεν επιστρέφουν, αλλά παντοτινά παραμένουν καθώς ο τόπος αυτός απ’ άκρη σ’ άκρη μαρτυρά την τραγική ιστορία της προσφυγιάς. Μαρτυρά τις συνέπειες των τραγικών ενεργειών μας των πρώτων 14 χρόνων της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, των ενεργειών εκείνων που αποτέλεσαν την αχίλλειο πτέρνα μας, δίνοντας στην Τουρκία την ευκαιρία που για χρόνια διακαώς επιζητούσε».
Η εφαρμογή των άνομων σχεδίων της συνέχισε μέσω των στυγερών εγκλημάτων που διέπραξε στο νησί μας το Καλοκαίρι του ’74, αποτελούν τη μελανότερη σελίδα στην ιστορία της Κύπρου αλλά και ολόκληρου του σύγχρονου ελληνισμού.
Το Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων πρόσθεσε ο κ. Ζαννέττου «έχει καταστεί θεσμός, οι πολυήμερες αυτές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συναπαντήματος Προσφύγων Δάσους Άχνας αποτελούν εκδηλώσεις μνήμης για τον τόπο που δοκιμάστηκε και συνεχίζει να υπομένει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής 50 χρόνια μετά».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε στην Υπουργό αναμνηστική πλακέτα και το βιβλίο που έγραψε για την ΄Αχνα ο γνωστός Αχνιώτης λογοτέχνης Κυριάκος Χατζηιωάννου όπως επίσης και στους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης.