Τον πόθο για επιστροφή διατράνωσαν οι Αχνιώτες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Νέα Αμμοχώστου

Εκατοντάδες Αχνιώτες βρέθηκαν το πρωί μέσα στη νεκρή ζώνη της Άχνας, απέναντι από την κατεχόμενη εκκλησία της Αγίας Μαρίνα για να διατρανώσουν τον πόθο τους για επιστροφή στην κατεχόμενη κοινότητά τους.

Αφορμή στάθηκε η 44η επέτειος από την κατάληψη της Άχνας από τους Τούρκους εισβολείς, στις 28 Αυγούστου 1974.

ACHNA1 Νέα Αμμοχώστου

Προηγήθηκε πορεία και δέηση, παρουσία της εικόνας της Αγίας Μαρίνας, από τους ιερείς της κοινότητας για επιστροφή στο σκλαβωμένο χωριό. Η πορεία ξεκίνησε μετά τον εκκλησιασμό από το τέρμα του δρόμου του κοιμητηρίου Δάσους Άχνας απέναντι από το κατεχόμενο χωριό, στη συμβολή του δρόμου με τον παλιό δρόμο Λάρνακας – Αμμοχώστου.

ACHNA2 Νέα Αμμοχώστου

Την αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο «Η Άχνα Εάλω» διοργάνωσαν το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Κέντρο Νεότητας Δάσους Άχνας. Η εκδήλωση περιλάμβανε απαγγελία ποιημάτων και ομιλίες. Ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του εθνικού ύμνου.

Ανάμεσα στους εκατοντάδες Αχνιώτες ήταν και πρόσφυγες του κατεχόμενου χωριού που ζουν σε άλλες περιοχές της Κύπρου, εκτός από το Δασάκι, καθώς επίσης και Αχνιώτες της διασποράς που βρίσκονται στην Κύπρο για διακοπές.

ACHNA3 Νέα Αμμοχώστου

Τον πόθο τους για επιστροφή στην κατεχόμενη Αχνα διατράνωσαν Αχνιώτες, που το πρωί διοργάνωσαν  αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο

Σε δηλώσεις του ο Κοινοτάρχης Δάσους Άχνας Νίκος Βάσιλας ζήτησε την επιστροφή της Άχνας στους νόμιμους κατοίκους της, χωρίς διαπραγματεύσεις, όπως ανέφερε. «Συγκεντρωθήκαμε έξω από το κατεχόμενο χωριό μας για να διατρανώσουμε τον πόθο μας για επιστροφή. Όπως βλέπετε είναι ένα χωριό το οποίο ερημώθηκε, είναι ακατοίκητο, και γι αυτό το λόγο εμείς ζητούμε άμεσα, την παράδοση (του) στους νόμιμους κατοίκους, χωρίς καν διαπραγματεύσεις γιατί όπως είπα, είναι ένα έρημο χωριό».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο επιδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη. Αντιπροσωπεία της Κοινότητας, μετέβη στην Πύλα για να επιδώσει το ψήφισμα, καθώς όπως εξήγησε ο Κοινοτάρχης Νίκος Βάσιλας, η περιοχή Δασάκι Άχνας ανήκει στην κυριαρχία των  Βρετανικών Βάσεων.

Νέα Αμμοχώστου

Νέα Αμμοχώστου

Νέα Αμμοχώστου