Υφυπουργός Πολιτισμού: Σχέδια για νέες πολιτιστικές διαδρομές στην επαρχία Αμμοχώστου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μιλούσε στο συνέδριο με τίτλο «Άχνα…τόπος, ιστορία, πολιτισμός, άνθρωποι»

Politismou2 exclusive, Πολιτισμός

Τα Υφυπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού σχεδιάζουν νέες πολιτιστικές διαδρομές οι οποίες θα επικεντρώνονται στην επαρχία Αμμοχώστου και ειδικότερα σε απομακρυσμένα ή άγνωστα μέχρι στιγμής μνημεία στο ευρύ κοινό και θα συμπεριληφθούν και τα μνημεία της Άχνας, δήλωσε το Σάββατο η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου.

Η κ. Κασσιανίδου μιλούσε στο συνέδριο με τίτλο «Άχνα…τόπος, ιστορία, πολιτισμός, άνθρωποι», που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άχνας Κυριάκος Χατζηιωάννου, το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, και το Διδακτορικό Πρόγραμμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Δάσους Άχνας.

Politismou4 exclusive, Πολιτισμός

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «το συνέδριο αποτελεί σημαντικό βήμα για την κοινότητας της Άχνας και τους κατοίκους της, αφού θα μας ταξιδέψει στην πλούσια πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά μέσω των ανακοινώσεων που θα παρουσιαστούν από έγκριτους ομιλητές».

Σημείωσε πως «το Υφυπουργείο Πολιτισμού στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο που επιτελούν οι ακριτικές και κατεχόμενες κοινότητες για ενίσχυση των δεσμών με την πατρώα γη όσο και στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης της ιστορίας της κληρονομιάς της παράδοσης των ηθών και των εθίμων αναδεικνύοντας τον πλούτο της περιοχής».

Σημείωσε πως η Άχνα με μια μακραίωνη ιστορία με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον που ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων και φτάνει μέχρι και τον 19ο αιώνα αποτελεί στολίδι της περιοχής, και τόνισε πως, «το σημερινό συνέδριο θα φέρει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας της».

Politismou3 exclusive, Πολιτισμός

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πολιτιστικής παιδείας και εκπαίδευσης, είπε, «στηρίζει και ενθαρρύνει τέτοιες δράσεις οι οποίες απευθύνονται τόσο σε εξειδικευμένο ακροατήριο όσο και στο ευρύ κοινό και τους ντόπιους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον τόπο καταγωγής τους».

Η κ. Κασσιανίδου έκανε αναφορά «στις αρχαιολογικές επισκοπήσεις και ανασκαφές που διενεργεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην περιοχή κατά τις τελευταίες δυο δεκαετίες όπου ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα που περιλαμβάνουν αρχαίους λαξευτούς τάφους και θέση ενός ιερού».

13042024 Politismou1 exclusive, Πολιτισμός

Ταυτόχρονα, είπε, «η περιοχή παρουσιάζει πλούσια βυζαντινή παράδοση με τρία κηρυγμένα Αρχαία Μνημεία Β’ Πίνακα ανάμεσα στα οποία και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Τερατσιώτη με πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο».

Βασικός στόχος του Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημείωσε, «αφορά την περαιτέρω ενημέρωση του κοινού και η προσβασιμότητα του σε μνημεία της περιοχής που είναι μέχρι στιγμής άγνωστα με στόχο την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού της χαρακτήρα».

Η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε πως «σχεδιάζονται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού νέες πολιτιστικές διαδρομές που επικεντρώνονται στην επαρχία Αμμοχώστου και ειδικότερα σε απομακρυσμένα ή άγνωστα μέχρι στιγμής μνημεία στο ευρύ κοινό και θα συμπεριληφθούν και τα μνημεία της Άχνας».

Η μνήμη, είπε η κ. Κασσιανίδου, «συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας».

«Διοργανώσεις όπως η σημερινή υπενθυμίζουν πως η προβολή και η ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα ισχυρότερα όπλα ενάντια στη λήθη μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στη διατήρηση ανεξίτηλης της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας», ανέφερε καταληκτικά.