Αυτά είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν τον Δεκέμβριο την επαρχία Αμμοχώστου

Ανακοίνωση σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία επηρέασαν την Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2019.

Όπως σημειώνει, ο καιρός τον Δεκέμβριο ήταν εξαιρετικά υγρός και σχετικά θερμός, ενώ κατά τη διάρκεια του μήνα υπήρξαν πολλά επεισόδια με έντονα καιρικά φαινόμενα όπως έντονες βροχοπτώσεις.

Συνοπτικά οι καιρικές συνθήκες για τον Δεκέμβριο του 2019:

Ο καιρός τον Δεκέμβριο ήταν εξαιρετικά υγρός και σχετικά θερμός. Ασταθείς καιρικές συνθήκες επικράτησαν την 1η , στις 4, στις 6 και κατά τις περιόδους 8-15 και 23-31 του μήνα, που προκάλεσαν βροχές, τοπικές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χαλάζι και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

Η μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 1.0oC πιο πάνω από την κανονική και η μέση βροχόπτωση ήταν 204.4mm ή 194% της κανονικής για το μήνα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν την Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2019:

Κατά τη διάρκεια του μήνα υπήρξαν πολλά επεισόδια με έντονα καιρικά φαινόμενα όπως έντονες βροχοπτώσεις, (με πλημμυρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα), ανεμοθύελλες, ανεμοστρόβιλοι, σίφωνες θάλασσας, πυκνές χιονοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες που είχαν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Έντονες βροχοπτώσεις-πλημμύρες

Στις 11 και 12 του μήνα, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στις περιοχές Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Η βροχόπτωση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 11 του μήνα ήταν 73.2 χιλ., ενώ στην Αυδήμου στις 12 του μήνα ήταν 90.1 χιλ.. Σύμφωνα με την ανάλυση της βροχής που καταγράφηκε από τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό της Αυδήμου για τις 12 Δεκεμβρίου 2019, βρέθηκε ότι από τις 16:01 μέχρι τις 17:24 είχαμε έντονη βροχή. Η ένταση της ήταν 20.4 χιλ. σε 5 λεπτά και 30 χιλ. σε 10 λεπτά. Οι εντάσεις αυτές συγκρινόμενες με τον σταθμό της Λεμεσού (αντιπροσωπευτικό σταθμό της περιοχής) δεν ξαναπαρουσιάστηκαν από το 1975 (έτος έναρξης μέτρησης των εντάσεων στον συγκεκριμένο σταθμό). Στην εικόνα 1 φαίνονται με κόκκινο χρώμα οι έντονες ανακλάσεις του μετεωρολογικού ραντάρ πάνω από την Αυδήμου την περίοδο που καταγράφηκε η υψηλής έντασης βροχή.

Στις 14 του μήνα έντονη βροχόπτωση επηρέασε τις περιοχές Λευκωσίας, Λεμεσού και Αμμοχώστου προκαλώντας ζημιές σε περιουσίες. Η βροχόπτωση στο Κοιλάνι ήταν 90.1 χιλ.

Στις 23, 24, 25 και 26 του μήνα, έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Κύπρου. Στις 23 του μήνα η βροχόπτωση στα Πλατάνια ήταν 76 χιλ. Η συνολική βροχόπτωση το τετραήμερο 23-26 Δεκεμβρίου ήταν 68.3 χιλιοστά, δηλαδή περίπου το 65% της κανονικής για τον μήνα.

Στις 29 και 30 του μήνα έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν όλες σχεδόν τις περιοχές της Κύπρου προκαλώντας ζημιές σε περιουσίες. Στις 29 του μήνα η βροχόπτωση στη Δρούσεια ήταν 65.3 χιλ.

Ανεμοθύελλες

Ανεμοθύελλες καταγράφηκαν στις 24 (επηρεάστηκε η περιοχή Λάρνακας) και 30 (επηρεάστηκε η περιοχή Λεμεσού) του Δεκεμβρίου. Στις 24 Δεκεμβρίου ο άνεμος στο Αεροδρόμιο Λάρνακας έφτασε τους 45.2 Κόμβους, ενώ στις 30 του μήνα ο άνεμος στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού έφτασε τους 49.6 Κόμβους.

Ανεμοστρόβιλοι – σίφωνες θάλασσας

Στις 24 του μήνα, ανεμοστρόβιλος στην περιοχή Ξυλοφάγου προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια. Στις 25 του μήνα, ανεμοστρόβιλος στην περιοχή Ύψωνα προκάλεσε ζημιές σε φυτείες. Στις 29 του μήνα, στη θαλάσσια περιοχή Αργάκας παρατηρήθηκε σίφωνας θάλασσας.

Πυκνές χιονοπτώσεις

Επεισόδια με πυκνές χιονοπτώσεις είχαμε στις 26 (ύψος νέου χιονιού 10 εκατοστά) και 31 Δεκεμβρίου (ύψος νέου χιονιού 10 εκατοστά) στην περιοχή Τροόδους.

Χαλαζόπτωση

Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε κατά τις περιόδους 13-14 (Κελλάκι, Σταυροβούνι, Άγιος Θεόδωρος Αγρού) και 29-30 (Κελλάκι, Κυπερούντα, Παλαιχώρι, Λάρνακα) του μήνα.

Εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες για την εποχή

Την 1η και κατά την περίοδο 16-23 Δεκεμβρίου επικράτησαν εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες για την εποχή στο εσωτερικό και τα ορεινά. Η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθαλάσσα στις 20 Δεκεμβρίου ήταν 24.8oC, που είναι η ψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στον πιο πάνω σταθμό για τη συγκεκριμένη χειμερινή περίοδο από το 1983.