ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Καθαρίζουμε την παραλία Ζιάτζη για την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού!

Κάθε χρόνο πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού εισέρχονται στους ωκεανούς

katharismos exclusive, ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ, Παραλίες

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου (ΕΟΑΑ) και ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνουν καθαρισμό παραλίας για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού, την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024, και ώρα 9:30 π.μ. στην παραλία Ζιάτζη στην Αγία Νάπα. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή σχολείων της περιοχής στην παρουσία του Προέδρου του ΕΟΑΑ, κ. Γιάννη Καρούσου και του Δημάρχου Αγίας Νάπας, κ. Χρίστου Ζαννέττου. Μέσα από το ευρωπαϊκό έργο “Green Enough” , το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε., στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και
θα παρευρεθούν εκπρόσωποι και το Σωματείο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου και άτομα με αυτισμό που συμμετέχουν στο «Smile Project».

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “SeaTecHub” , το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ε.Ε., η ομάδα της ΑΚΤΗς θα ενημερώσει τους μαθητές για τον θαλάσσιο γραμματισμό (ocean literacy) και θα τους καθοδηγήσει στη συλλογή και στον διαχωρισμό των απορριμμάτων στις πηγές τους με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου. Τα δεδομένα θα καταχωρηθούν σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Κάθε χρόνο πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού εισέρχονται στους ωκεανούς, ενώ στη Μεσόγειο τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις ακτές, στην επιφάνεια και στον βυθό της θάλασσας. Τα πλαστικά όταν βρεθούν ελεύθερα στη φύση δεν βιοδιασπώνται ποτέ, αλλά σπάζουν σε μικρότερα κομμάτια, τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία, αφού έχουν μπει στην τροφική μας αλυσίδα και έχουν ανιχνευτεί σε ανθρώπινους ιστούς.

Ο καθαρισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς δράσης της ΑΚΤΗς #potavristou, η οποία υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή πάνω από 10.000 εθελοντών απ’ όλο τονκόσμο, από την Σιγκαπούρη, μέχρι την Καλιφόρνια, την Μάλτα και την Ιαπωνία.

Μαζί κάνουμε τη διαφορά – προστατεύουμε το περιβάλλον, διατηρούμε τις θάλασσες και τις ακτές
μας καθαρές!

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22458485.