ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Τί αναφέρει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας για το περιστατικό με το αδέσποτο σκυλί (Ανακοίνωση)

Καλά στην υγεία του το σκυλί - Εξετάστηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Στιγμιότυπο 2021 04 27 20 exclusive, δελτίο τύπου, Δήμος Αγίας Νάπας

Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας σχετικά με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας στο οποίο κατηγορούνται, σύμφωνα με τα λεγόμενα πολίτη, οι υπάλληλοι του Δήμου Αγίας Νάπας να ασκούν βία σε αδέσποτο σκυλί στην προσπάθειά τους να το παραλάβουν για να το μεταφέρουν στο δημοτικό καταφύγιο.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δημάρχου Αγίας Νάπας:

Έχω πληροφορηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για περιστατικό που συνέβη σήμερα στο πλαίσιο προσπάθειας μεταφοράς σκύλου σε καταφύγιο ζώων από λειτουργούς του Δήμου Αγίας Νάπας στην περιοχή Κάβο Γκρέκο.

Αναφορικά με το περιστατικό αυτό, φαίνεται να υπάρχει μαρτυρία ότι επιδείχθηκε υπέρμετρη βία κατά τη διαδικασία μεταφοράς του σκύλου. Την ίδια ώρα, υπάρχει και πληροφόρηση ότι ο σκυλος εδώ και καιρό περιπλανείται στην περιοχή και ο Δήμος Αγίας Νάπας είχε λάβει καταγγελίες από διάφορα άτομα που περπατούν ή παραθερίζουν στην περιοχή ότι υπήρχε κίνδυνος επίθεσης. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ο σκύλος έγινε επιθετικός κατά τη μεταφορά του ή αν χρησιμοποιήθηκε η προβλεπόμενη μέθοδος που επιτρέπει η νομοθεσία. Στην παρούσα φάση δεν μπορώ να εκφέρω άποψη και έχω ζητήσει από την προϊστάμενη του τμήματος διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για να διαφανούν οι συνθήκες του περιστατικού. Νοείται ότι οι ξεκάθαρες οδηγίες που έχουν οι λειτουργοί του Δήμου μας είναι να σέβονται τα ζώα και να ενεργούν πάντοτε με σεβασμό προς τα ζώα και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Το πόρισμα θα παρουσιασθεί ενώπιον του ΔΣ του Δήμου για να το εξετάσει και να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις και ενέργειες.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο σκύλο, αυτός έχει οδηγηθεί στο καταφύγιο. Έχω επισκεφθεί προσωπικά το καταφύγιο και έχω διαπιστώσει κατ’ιδίαν ότι δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε τραυματισμό. Παράλληλα, έχει ειδοποιηθεί κτηνίατρος για να τον εξετάσει. Θα ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία για παραμονή και υιοθεσία του συγκεκριμένου ζώου.

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας ανέκαθεν εφαρμόζει τα όσα προνοεί η σχετική νομοθεσία του Περί σκύλων Νόμου ενώ παράλληλα διαθέτει και διατηρεί το δημοτικό καταφύγιο, το οποίο είναι σε καλή κατάσταση και επιθεωρείται ετησίως από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος εφάρμοσε με επιτυχία το «Σχέδιο ευημερίας των αδέσποτων ζώων του Δήμου Αγίας Νάπας», ενεργοποιώντας στοχευμένες δράσεις όπως:

    • Κτηνιατρική περίθαλψη τραυματισμένων (αδέσποτων) ζώων που βρίσκονται στον Δήμο Αγίας Νάπας.
    • Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων γάτων
    • Παροχή ζωοτροφής για αδέσποτους γάτους
    • Προώθηση όλων των αδέσποτων σκύλων του καταφυγίου για υιοθεσία, αναλαμβάνοντας τα έξοδα στείρωσης και τοποθέτησης microchip.

Σεβόμενοι τα ζώα και ειδικά τα αδέσποτα θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος μας θα εξετάσει το συγκεκριμένο περιστατικό και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εάν αυτά προκύψουν από την έρευνα που έχω ζητήσει.

Χρίστος Ζαννέττου, Δήμαρχος Αγίας Νάπας.