Αιμοκαθαρόμενοι Αμμοχώστου: Για αιμοκάθαρση… στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο – Απειλούν με δυναμικά μέτρα

Πρόεδρος Αιμοκαθαρόμενων Αμμοχώστου: Προειδοποιεί ότι θα μεταβεί στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο για αιμοκάθαρση - Λήψη δυναμικών μέτρων

download 13 exclusive, ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΟΜΕΝΟΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Στην κατεχομενη Αμμοχώστο προειδοποιούν οτι θα πάνε μελλοντικα για τις αιμοκαθάρσεις τους οι αιμοκαθαρόμενοι της επαρχίας Αμμοχώστου, εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μονάδα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Αυτό ανέφερε στο Famagusta.News ο Πρόεδρος των αιμοκαθαρόμενων Αμμοχώστου Γιώργος Κέζος, αφού όπως αναφέρει και σε επιστολή που έστειλε στον ΟΚΥπΥ, κάνει λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους του, αφού δεν έχουν ικανοποιήσει όπως αναφέρει τα πάγια αιτήματα τους.

Παρά την πρόσληψη δεύτερου νεφρολόγου όπως αναφέρει, 15 ημέρες τον μήνα δεν καλύπτονται από γιατρό  οn call, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η δεύτερη γιατρός όσες φορές εργάστηκε ως on call δεν έχει πληρωθεί.

Οι αιμοκαθαρόμενοι επίσης ζητούν την επέκταση της μονάδας ώστε να μπορεί να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, καθώς και την αντικατάσταση των υφιστάμενων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης αφού όπως αναφέρει υπολειτουργούν.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει, πριν από δύο χρόνια αντικατέστησαν τα μηχανήματα της μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με καινούργια και τα παλιά μηχανήματα τα έστειλαν… ως «καλά» μηχανήματα στη μονάδα αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

Ο κ. Κκέζος καταληκτικά στην επιστολή απευθύνει ύστατη έκκληση για επίλυση των προβλημάτων, επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα λάβουν δυναμικά μέτρα, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την μετάβαση για αιμοκάθαρση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η απάντηση του ΟΚΥπΥ

Από πλευράς του ΟΚΥπΥ ο Χαράλαμπος Χαριλάου σε παρέμβαση του στην εκπομπή “Μεσημέρι και Κάτι”, ανέφερε πως ο ΟΚΥΠΥ ότι έχει υποσχεθεί τα έχει υλοποιήσει, αναφέροντας ότι έγινε η πρόσληψη 2ου νεφρολόγου , ενώ σχετικά με τα υπόλοιπα αιτήματα ανέφερε πως οι εφημερίες καλύπτονται όλες τις μέρες, τις 15 ημέρες του μήνα απο γιατρό που είναι on call και τις υπόλοιπες από το νοσοκομείο λάρνακας, ενώ για τις μηχανές ανέφερε πως δεν είναι παλιές αλλά σύγχρονες, και είναι οι ίδιες που υπάρχουν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ο οργανισμός κατέθεσε πρόταση στο τμήμα ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών, που ήταν υπεύθυνο για την προσφορά αιμοκάθαρσης στα υπόλοιπα νοσοκομεία, ούτως ώστε αν υπάρχουν δυνατοτητες επέκτασης των μηχανών αιμοκάθαρσης στα υπόλοιπα νοσοκομεία, να συμπεριληφθεί μέσα και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Αυτούσια η Επιστολή προς τον ΟΚΥπΥ:

Θέμα : Μη ικανοποίηση των αιτημάτων των Αιμοκαθαρόμενων της Επαρχίας Αμμοχώστου

“Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θέλω να εκφράσω σαν εκπρόσωπος των αιμοκαθαρόμενων, την δυσαρέσκεια μου και τον εμπαιγμό από μέρους σας όσο αφορά τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς στην επαρχία Αμμοχώστου.

Έχουμε ζητήσει πάμπολλες φορές την αντικατάσταση των μηχανημάτων της μονάδας Αιμοκάθαρσης αφού σαν φτωχός συγγενής τα μηχανήματα που μας έχετε στείλει είναι αυτά που αντικαταστήσετε με καινούρια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και υπολειτουργούν.

Ακόμα ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν υπάρχουν Νεφρολόγοι on call καθημερινά για τα έκτακτα περιστατικά της Επαρχίας Αμμοχώστου. Δυστυχώς υπάρχει μόνο ένας γιατρός που βγάζει on call μόνο για 15 μέρες αφού η άλλη γιατρός δεν αναλαμβάνει καθήκοντα γιατί όσες φορές εργάστηκε on call δεν έχει πληρωθεί μέχρι και σήμερα. Είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται αιμοκαθάρσεις από τους νοσηλευτές χωρίς την παρουσία Ιατρού γιατί σε τυχόν πρόβλημα που προκύψει στο μέλλον την ευθύνη θα την έχετε αποκλειστικά ο ΟΚΥΠΥ και κανείς άλλος. Εξυπακούεται ότι σε καμία των περιπτώσεων οι νοσηλευτές που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους υπερευχαριστούμε να τους επιρριφτεί η οποιαδήποτε ευθύνη για τις δικές σας αδυναμίες.

Στα αμέτρητα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η επέκταση της μονάδας που και για αυτή μας κοροϊδεύετε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με αποτέλεσμα κάποια περιστατικά να νοσηλεύονται σε άλλες επαρχίες. Οι ανάγκες μας είναι αυξημένες όσο ποτέ άλλοτε ειδικά σε αυτή την περίοδο λόγο και των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο και χρήζουν αιμοκάθαρσης.

Κλείνοντας απευθύνουμε ύστατη έκκληση κατά παντός υπευθύνου να μεριμνήσει προς την επίλυση των αμέτρητων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Επαρχία Αμμοχώστου πριν αρχίσουμε να χάνουμε ζωές.

Τα προβλήματα που προανέφερα πρέπει να επιλυθούν άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μας αφήσετε άλλη επιλογή από το να πάρουμε μέτρα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ευελπιστώ στην άμεση και ουσιαστική σας παρέμβαση προς επίλυση των προβλημάτων μας”.

Με εκτίμηση, 

Γιώργος Κέζος 

Πρόεδρος Αιμοκαθαρόμενων Αμμοχώστου

Famagusta.News