Αλέξης Κωνσταντίνου: Απαντήσεις σε 7+1 ερωτήσεις για την υποψηφιότητά του (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Υποψήφιος Βουλευτής με την Αλληλεγγύη στην Αμμόχωστο, δίνει τις δικές του απαντήσεις ενόψει βουλευτικών εκλογών - Το μήνυμά του στον κόσμο

Αλέξιος Κωνσταντίνου φώτο 1536x1032 1 770x513 2 Αλέξης Κωνσταντίνου, Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021

Συνέντευξη παραχώρησε στο Famagusta.News o Υποψήφιος Βουλευτής με την Αλληλεγγύη στην Αμμόχωστο, Αλέξης Κωνσταντίνου.

Μέσα από 8 ερωτήσεις, δίνει τις δικές του απαντήσεις σχετικά με την υποψηφιότητά του, τις απόψεις του και το μήνυμά του στον κόσμο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να κατέλθετε υποψήφιος στις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές;

Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκίνησε από τη μαθητική μου ηλικία, συνεχίστηκε κατά τη φοιτητική μου ζωή και από το έτος 2002 έχω ασχοληθεί επισταμένα με τα παροικιακά δρώμενα των Κυπρίων της Ελλάδος, συμμετέχοντας στα όργανα διοίκησης της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και θητεύοντας σε θέσεις ευθύνης, ενώ επίσης συμμετέχω ενεργά στο παγκόσμιο παροικιακό κίνημα των Κυπρίων της διασποράς.

Γνώμονάς μου πάντα ήταν η συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων των συμπατριωτών μου, εκκινούμενος αποκλειστικά από την αγάπη που έχω για την ιδιαίτερη μου πατρίδα την Κύπρο.

Από τη θέση του μαχόμενου Δικηγόρου αλλά και κατά την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία, στόχος μου πάντα είναι η υπηρέτηση του συνανθρώπου, η προσφορά στην κοινωνία, η υπηρέτηση της Δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής, της εντιμότητας, της αλληλεγγύης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Έχω εδραία την πεποίθηση ότι ήλθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου αυτήν ακριβώς τη διάθεση προσφοράς μου να την αξιοποιήσω στην αγαπημένη μου πατρίδα Κύπρο, την επαρχία καταγωγής μου Αμμόχωστο και τους συμπολίτες μου.

Αυτή είναι ακριβώς η σκέψη που με οδήγησε στην απόφαση να ανέλθω για πρώτη φορά στον κεντρικό πολιτικό στίβο της χώρας μας, διεκδικώντας την ψήφο για το αξίωμα του Βουλευτή Αμμοχώστου, καθώς φέρω το βίωμα του πρόσφυγα Βαρωσιώτη από έμβρυο ακόμη, μεγάλωσα όμως με την Αμμόχωστο βαθιά ριζωμένη στην ψυχή μου, ακούοντας και μαθαίνοντας για μια πόλη που δυστυχώς η μοίρα δεν μου επέτρεψε να γνωρίσω!!!!

Σε αυτήν την πόλη, τους συμπατριώτες και τους συμπολίτες μου φιλοδοξώ αταλάντευτα να αναλώσω το σύνολο των δυνάμεων μου, ορμώμενος από αγνό δημοκρατικό πατριωτισμό για να αγωνιστώ για τα δίκαιά του λαού μας και για να ριζώσει ξανά ο Ελληνισμός στην εσχατιά της Κύπρου μας.

Για να μην έχουν αύριο τα παιδιά και τα εγγόνια μου, την ίδια με εμένα μοίρα, αλλά για να γεννηθούν, να μάθουν, να ζήσουν και να μεγαλουργήσουν στη Βασιλεύουσα Αμμόχωστο!!!

 

Ποια πιστεύετε είναι τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων;

Πάνδημη τυγχάνει πλέον η απαίτηση της πάταξης της διαφθοράς, διαπλοκής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, παραγοντισμού, ελιτοκρατίας, κομματοκρατίας, ευνοιοκρατίας και νεποτισμού που επικρατούν στη χώρα μας και πρώτιστο καθήκον των Βουλευτών που θα καταλάβουν τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την εκλογική διαδικασία της 30ης Μαΐου 2021 πρέπει να είναι η τάχιστη ψήφιση όλης της απαιτούμενης νομοθεσίας για την αναδιάρθρωση των θεσμών, την άμεση ψηφιοποίηση του Κράτους, την ηλεκτρονική διασύνδεση των δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ τους, την ανάρτηση σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα όλων των συμβάσεων προμηθειών και εν γένει λειτουργικών δαπανών του Κράτους, τη συγκρότηση και λειτουργία πλήθους Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, μεταξύ αυτών και την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Η νέα Βουλή θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της λήψης των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων για την άρση των συγκρούσεων αρμοδιοτήτων μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και της ΜΟ.Κ.Α.Σ. μέσω της υιοθέτησης του αυτεπάγγελτου ελέγχου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την εν γένει απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, τη συμμόρφωση με την έκθεση Greco και τέλος την επέκταση στα μέλη της οικογενείας και τον αποτελεσματικό – βραχυπρόθεσμο αλλά και σε βάθος χρόνο – εξονυχιστικό έλεγχο «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.

Περαιτέρω, απαιτείται η λήψη όλων των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων για την επούλωση των πληγών της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση απέτυχε να θωρακίσει τις επιχειρήσεις, καθώς πλημμελώς επιδότησε τα ενοίκια των καταστημάτων και δεν κήρυξε την επαρχία Αμμοχώστου πληγείσα περιοχή, με απότοκο οι επιχειρήσεις όλο το διάστημα της πανδημίας να συσσωρεύουν μόνον χρέη.

Τούτα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτυχε δια της κοινοβουλευτικής της ομάδας να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την παύση των εκποιήσεων (παρά μόνον η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι), το νομικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, την παύση των εξώσεων λόγω μη καταβολής μισθωμάτων, το πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες, την παύση των ατομικών διώξεων εξαιτίας της πανδημίας, καθιστά αντιληπτό το γεγονός ότι το βάρος της ψήφισής τους πέφτει στους ώμους της επόμενης Βουλής προς την κατεύθυνση της ταχείας ελάφρυνσης των υποχρεώσεων τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων αλλά και της εν γένει στήριξής τους.

 

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει την στάση της ως προς τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες του ψευδοκράτους και της Άγκυρας για εποικισμό της περίκλειστης Αμμοχώστου, φανερώνουν αφενός κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αφετέρου εντείνουν την προκλητική και άκαμπτή τους στάση. Ποια η θέση σας;

Η – κατά την άποψη μου – καίρια διεθνολογική, νομική και πολιτική θέση τυγχάνει ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι ζήτημα κατ’ εξοχήν εισβολής και παράνομης κατοχής τρίτης χώρας σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο κράτος – μέλος του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. και ότι καθημερινώς διαιωνίζονται στην Κύπρο απαράγραπτα και διαρκή εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Έτσι, πρόταγμα των διαπραγματεύσεων πρέπει ανυποχώρητα να είναι η άρση των εν λόγω παραβάσεων και των ειδεχθών τελεσθέντων εγκλημάτων και η επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερη διεθνώς νόμιμη κατάσταση με την αποκατάσταση της Συνταγματικής τάξης αλλά και της ενότητας του Κράτους, την οποία άλλωστε εγγυήθηκε να διαφυλάττει και η ίδια η Τουρκία.

Οποιαδήποτε άλλη λύση εξισώνει θύτη και θύμα!!!

Είναι έκδηλο ότι οι αδικίες στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να απαλειφθούν και να εξασφαλιστεί στο πλαίσιο της ορθολογικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι η λύση πρέπει να περιέχει την απαγκίστρωση από παρωχημένες, αποικιοκρατικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, αποχώρηση του στρατού κατοχής και των εποίκων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Θα πρέπει μάλιστα να είναι απόλυτα σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και το σύνολο του κοινοτικού κεκτημένου χωρίς αποκλίσεις, να προνοεί τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων της νήσου, χωρίς διαιρέσεις ή διακρίσεις λόγω γλώσσας ή θρησκείας ή εθνικής καταγωγής και τέλος θα πρέπει να διαθέτει μια ενιαία νομική προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και μια ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές θα περιέλθει σε δεύτερη μοίρα το ζήτημα της πολιτειακής και διοικητικής δομής του μετεξελισσόμενου κράτους.

Απαιτείται συνεπώς η απαγκίστρωση από τη στημένη μεθοδολογία της Πενταμερούς και η σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος κατά το πρότυπο των ψηφισμάτων 550 και 789 με πρόταξη άλλωστε απόλυτης προτεραιότητας του ζητήματος της Αμμοχώστου.

Παράλληλα, απαιτείται η αναβίωση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, η ταχεία ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς καθώς και η προώθηση των περιφερειακών συνεργασιών που στηρίζονται στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την ολοσχερή εμβάθυνσή τους σε αμυντικές συνεργασίες στο πλαίσιο της κοινής αποτροπής.

Η επαρχία Αμμοχώστου έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα, κυρίως το τελευταίο διάστημα με την κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία. Τουριστικός και γεωργικός τομέας έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά με τις κοινωνικές επιπτώσεις να είναι επίσης εμφανείς. Ποιο πρέπει να είναι το έργο της νέας βουλής για στήριξη της ελεύθερης Αμμοχώστου;

Τυγχάνει παραπάνω από αληθές ότι η Αμμόχωστος έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, ενώ εξίσου αληθές είναι ότι η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη, καθώς δεν κήρυξε εξαρχής την επαρχία πληγείσα περιοχή και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στηρίζοντας οικονομικά τις επιχειρήσεις που ευρίσκονται πλέον σε δυσμενέστατη θέση και δεν αντέχουν δεύτερο χρόνο υστέρησης εσόδων και οικονομικής υπανάπτυξης.

Πρώτιστα, η Βουλή θα πρέπει να λάβει τα απαιτούμενα νομοθετικά για την ισόρροπη ανάπτυξη και των τριών τομέων παραγωγής και ενίσχυση του δευτερογενούς τομέα της βιοτεχνίας και μεταποίησης που στην επαρχία Αμμοχώστου χωλαίνει. Τούτο σε βάθος χρόνου θα εξισορροπήσει τη λειτουργία της τοπικής οικονομίας και τις ζημίες από τους δυο άλλους τομείς κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναληφθούν όλες οι δέουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου για την παύση των εκποιήσεων,  το νομικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, την παύση των εξώσεων λόγω μη καταβολής μισθωμάτων, το πάγωμα των δόσεων προς τις τράπεζες, την παύση των ατομικών διώξεων εξαιτίας της πανδημίας και κάθε άλλο προκύπτον κατά τις περιστάσεις μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή.

Περαιτέρω, άμεσα θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα και ειδικές πρόνοιες για την απάμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στη γεωργία μέσω της ενίσχυσης της γεωργικής παραγωγής και των εξαγωγών.

Τέλος, αναφορικά με την παροχή οικονομικών διευκολύνσεων μέσω της Ε.Ε. για την στήριξη της επανεκκίνησης και ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων η Βουλή θα πρέπει  να αναλάβει τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θέσπιση των προαπαιτούμενων που θέτει η Ένωση αλλά και για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των εν λόγω πόρων.

 

Με ποια κριτήρια θα ήθελες οι ψηφοφόροι να επιλέξουν τους 56 βουλευτές;

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η πολιτική είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνιολογικό φαινόμενο και ως εκ τούτου τα κριτήρια, δυνάμει των οποίων ψηφίζουν οι ψηφοφόροι είναι πολυποίκιλα.

Προσωπικά θεωρώ ότι ένας σύγχρονος πολιτικός θα πρέπει να έχει πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για να δύναται να εκπληρώσει τα καθήκοντα ενός βουλευτή.

Πρώτον, θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη κοινωνική καλλιέργεια και ακαδημαϊκή μόρφωση, κατά βάση πανεπιστημιακή, χωρίς βέβαια εκ προοιμίου να εξαιρείται κάποιος, ο οποίος δεν είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου.

Η ακαδημαϊκή μόρφωση θα αποτελέσει μάλιστα την κατευθυντήρια δύναμη που θα καθορίσει τους τομείς απασχόλησης ενός βουλευτή κατά την εκπόνηση του κοινοβουλευτικού έργου.

Κατά δεύτερον, θα πρέπει να έχει μια ικανή πορεία επαγγελματικής σταδιοδρομίας, η οποία να του έχει χαρίσει ένα «αποκρυστάλλωμα» εμπειρίας ζωής, ούτως ώστε να δύναται να αντιμετωπίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Επαγγελματική δεινότητα και εμπειρία ζωής αποτελούν τον οδηγό επιβίωσης στην αρένα της πολιτικής.

Τρίτον, θα πρέπει να έχει αναπτύξει σε μέγιστο βαθμό τις ηθικές του αξίες και ελατήρια, αφού θα πρέπει να εκκινείται από την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα, τη συνέπεια, την ακεραιότητα χαρακτήρα, την εντιμότητα, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, το αναπτυγμένο περί δικαίου αίσθημα και να λειτουργεί πάντα με γνώμονα ότι ευρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα για να υπηρετεί το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον και να επιλύει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και για κανέναν απολύτως ίδιον όφελος.

Έτσι θα πρέπει να έχει απεκδυθεί κάθε ίχνος υπεροψίας και εγωισμού και να αντιμετωπίζει την ενασχόληση με τα κοινά ως εκπλήρωση γνήσιου πατριωτικού δημοκρατικού καθήκοντος και καθήκοντος αυτοπραγμάτωσης.

Τέταρτον, θα πρέπει να έχει ήδη αναπτύξει τις αναγκαίες ικανότητες και δεξιότητες και συγκεκριμένα, συνθετική ικανότητα απόψεων, ρητορική δεινότητα, αντίληψη, ευθυκρισία, εξαιρετική ευστροφία, οξυδέρκεια, να είναι ετοιμόλογος, να έχει ξεκάθαρες απόψεις αλλά πυγμή όπου χρειάζεται, ως επίσης και την απαιτούμενη ψυχραιμία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, κρίσεων και πολυεπίπεδων προβλημάτων συχνά σύνθετων.

Πρώτιστα όμως θα πρέπει να έχει όραμα για τον τόπο και την πατρίδα του, το οποίο να μπορεί να διασυνδέσει με το όραμα των πολιτών, να τους εμπνεύσει να ακολουθήσουν το όραμά του αλλά και αυτός να εντάξει τα οράματά τους στην πολιτική του και να τα υλοποιήσει.

 

Όλοι οι υποψήφιοι και τα κόμματα αναφέρονται στην αλλαγή. Τι σημαίνει αλλαγή για εσένα;

Η έννοια της «αλλαγής» είναι μια αόριστη αξιολογική έννοια που καθένας την αντιλαμβάνεται, την αποτυπώνει και τη χρωματίζει υπό το πρίσμα του υποκειμενικού του κριτηρίου.

Κατά τη δική μου αντίληψη η αλλαγή συνέχεται αναγκαστικά με την αλλαγή νοοτροπίας, την επιβολή του υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος πάνω από το ατομικό, την επιβολή της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο δημόσιο βίο.

Αλλαγή σημαίνει εκρίζωση του παλαιοκομματισμού, του διπολισμού, της καθεστηκυίας τάξεως που τελικώς έφεραν στον τόπο τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τις μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις, εκδουλεύσεις και τα «κανονίσματα», τη σήψη, την παρακμή και την αρνησιδικία που μετεξελίσσεται σε ατιμωρησία.

Αλλαγή σημαίνει να ακολουθήσουμε το άφθαρτο, να μην υποπέσουμε στο σφάλμα της αναδημιουργίας του τόπου μας με χρησιμοποιημένα και φθαρμένα υλικά, με παλαιοκομματικές αντιλήψεις και κομματικούς στρατούς, πολύ περισσότερο με ανέξοδες εθνικιστικές ιαχές και βερμπαλισμούς.

Η επιστροφή μας σε μια δημοκρατική κοινωνία, σε μια υγιέστερη κοινωνία και η ανατροπή της επικίνδυνης αυτής κατάστασης είναι ευθύνη όλων μας.

Στις βουλευτικές εκλογές 30 του Μάη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξουμε τα δεδομένα, να ενώσουμε τις φωνές μας, το πάθος μας και να μετατρέψουμε το θυμό και την απογοήτευση μας σε δύναμη πραγματικής αλλαγής, κάθαρσης και τιμωρίας των διεφθαρμένων.

Το κίνημα «Αλληλεγγύη» είναι μια φρέσκια δύναμη με νέα πρόσωπα, νέες ιδέες που εμφορούνται από την αγάπη για την πατρίδα και τις δημοκρατικές αξίες, είναι μάλιστα το ψηφοδέλτιο με τον χαμηλότερο σχεδόν μέσο όρο ηλικίας των υποψηφίων και το πρώτο σε αριθμό γυναικών.

Είναι 56 υποψήφιοι καθαροί, ακηδεμόνευτοι, έντιμοι, με ήθος, αρχές, αξίες και ιδανικά, χωρίς υποταγμένο ηθικό αλλά και με καθαρή νόηση!!! Εμπειρία, γνώση αλλά και νεανική ορμή και αποφασιστικότητα είναι το απαιτούμενο μείγμα πολιτικής για να φέρουμε την αλλαγή στον τόπο μας!!!

Η Αλληλεγγύη είναι η δύναμη ευθύνης και αλλαγής, είναι η δύναμη που αρθρώνει καθάρεια και γνήσια πατριωτική δημοκρατική φωνή. Οι βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου είναι κρίσιμες, αφού κάθε ψήφος μετράει. Το μέλλον της Κύπρου μας εξαρτάται και από τη δική σου ψήφο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, μόνον περιθώρια για αλλαγή με κύριο εκφραστή της το κίνημα «Αλληλεγγύη»!!!

Ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Εάν οι πολίτες της Αμμοχώστου με στηρίξουν με την ψήφο τους για να τους εκπροσωπήσω στην επερχόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων εκ προοιμίου επιθυμώ να τους διαβεβαιώσω ότι θα το πράξω επάξια. Συνεπώς, πρώτιστο και μοναδικό μου μέλημα θα είναι η Αμμόχωστος και μόνον αυτή και η υπηρέτηση των αναγκών και η επίλυση των προβλημάτων της επαρχίας και των συμπολιτών μου.

Οι κοινοβουλευτικές προτεραιότητές μου θα είναι οι εξής:

  1. Η ενασχόλησή μου με τα ζητήματα Δικαιοσύνης, την αναδιοργάνωση των θεσμών του Κράτους και της Δικαιοσύνης, την πάταξη της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, μέσω της συμμετοχής μου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το πόθεν έσχες.
  2. Η ενασχόληση μου με το εθνικό μας πρόβλημα, μέσω της συμμετοχής μου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, προς την κατεύθυνση της επιδίωξης μιας προεχόντως ορθολογικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος που να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής, εποίκους και απαρχαιωμένες εγγυήσεις που να κατοχυρώνει μια ενιαία νομική προσωπικότητα, ιθαγένεια και διεθνή εκπροσώπηση.
  3. Η ενασχόληση με τις ανάγκες των προσφύγων και το προσφυγικό κίνημα και την Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων της Βουλής, καθώς είναι γνωστό ότι η επαρχία Αμμοχώστου (και όχι μόνον) βρίθει προσφύγων που έχουν το παράπονο – τις περισσότερες φορές όχι άδικα – ότι έχουν αφεθεί από την πολιτεία στη μοίρα τους!!
  4. Η ενασχόλησή μου με τον ευαίσθητο τομέα των εργασιακών σχέσεων, μέσω της συμμετοχής στην Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που αποτελούν συστημικό πυλώνα σταθερότητας της αγοράς και της οικονομίας μας αλλά και συνεκτικό κρίκο της Κυπριακής κοινωνίας.

 

Ποιο το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

Το μήνυμα μου προς τους ψηφοφόρους έγκειται στην υπενθύμιση ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι το σημαντικότερο και καταλυτικότερο ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα του ανθρώπου στη σύγχρονη εποχή και η μέγιστη εκδήλωση δημοκρατικής υποχρέωσης και συνάμα καθήκοντος.

Η ενσυνείδητη αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες είτε ως διαμαρτυρία είτε ως απαξίωση στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς είναι κατ’ εμέ μια κατεξοχήν εσφαλμένη αντίδραση, καθώς διευρύνει το περιθώριο της ασυδοσίας στη σχέση κράτους – πολίτη.

Αντίθετα, η ενεργή συμμετοχή των πολιτών έχει ως αδήριτη συνέπεια τη λογοδοσία του πολιτικού συστήματος προς τους πολίτες καθώς και την αποκάλυψη και αποπομπή αποστημάτων και καρκινωμάτων διαφθοράς και διαπλοκής.

Ο πολίτης οφείλει να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα κατά τρόπο συνετό και κατά το Αριστοτελικό κριτήριο της Αριστοκρατίας, δηλαδή της διακυβέρνησής του από τους άριστους!!

Αυτό απαρέγκλιτα σημαίνει την απαγκίστρωση από τις ιδεοληψίες περί ψήφου με βάση αποκλειστικά την συγγένεια ή το αποκλειστικώς νοούμενο προσωπικό συμφέρον και τις περισσότερες φορές ανεξάρτητα με τις πραγματικές δυνατότητες αντιπροσώπευσης του υποψηφίου Βουλευτή.

Αναφορικά με τη δική μου υποψηφιότητα στην επαρχία Αμμοχώστου με το κίνημα «Αλληλεγγύη» αυτή εκπορεύεται από αγνό δημοκρατικό πατριωτικό καθήκον υπηρέτησης της Αμμοχώστου και των συμπολιτών μου, δεν εδράζεται στη σκέψη να κερδίσω «έναν μισθό» είτε πολλώ μάλλον «μια καρέκλα» που θα μου εξασφαλίσει έναν μισθό, αφού η σταδιοδρομία μου τόσο στη μαχόμενη δικηγορία όσο και την ακαδημαϊκή διδασκαλία μου εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική για εμένα διαβίωση.

Η εκλογή μου στο αξίωμα του Βουλευτή δεν πηγάζει επίσης από καμία απολύτως αυτάρεσκη διάθεση προβολής, καθώς και από το βήμα των παροικιακών οργανώσεων που δραστηριοποιούμαι εθελοντικά ως αιρετό μέλος επί είκοσι συναπτά έτη έχω ικανοποιητικό βήμα έκφρασης των απόψεών μου.

Επομένως, αυτό που θέλω να καταστήσω απόλυτα κατανοητό είναι ότι η υποψηφιότητά μου εδράζεται αποκλειστικά στην αγάπη μου για την Κύπρο, την Αμμόχωστο και οφείλεται καθαρά στα βιώματα μου για την προσφυγιά και τον ξεριζωμό από την αγαπημένη μας πόλη και επαρχία και είναι μια υποψηφιότητα ανεπιτήδευτης αγάπης και προσφοράς για τον τόπο, την πατρίδα, τους πρόσφυγες, την επιστροφή και την Αμμόχωστο και μόνον!!!

 

Αλέξιος Κωνσταντίνου φώτο 1536x1032 1 770x513 1 Αλέξης Κωνσταντίνου, Αρθρογραφία Βουλευτικών, Βουλευτικές Εκλογές 2021

Bιογραφικό Σημείωμα:

Ο Δρ. Αλέξιος Κωνσταντίνου έλκει την καταγωγή από την ενορία του Σταυρού στο Βαρώσι. Φοίτησε στη Νομική Σχολή, έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ειδίκευσης στην κατεύθυνση του Εργατικού Δικαίου και ακολούθως εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο του Ευρωπαϊκού Εργατικού Δικαίου. Έχει επίσης ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις Διεθνείς Σχέσεις και τις Ευρωπαϊκές Σπουδές.

Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), ενώ σήμερα είναι Συντονιστής – Καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Α.Π.ΚΥ.) και τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (Σ.Α.Ε.Α.).

Ασκεί δικηγορία στην Κύπρο και την Ελλάδα και είναι νομικός σύμβουλος σε εταιρείες, ασχολούμενος με υποθέσεις Εργατικού, Ποινικού, Αστικού, Εμπορικού Δικαίου και Διοικητικού Δικαίου.

Έχει αρθρογραφήσει σε έγκριτο νομικό περιοδικό βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, έχει εκπονήσει εισηγήσεις σε συνέδρια της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα νομικών συνεδρίων (Εργατικού Δικαίου, Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας, Εγκληματολογίας και Ιατροδικαστικής), έχει επίσης συμμετάσχει σε σεμινάρια σπουδών γεωπολιτικής και ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, συμπεριφορικής ψυχολογίας, προηγμένης ηγεσίας και τεχνικών διαπραγμάτευσης καθώς και πολιτικής και ρητορικής.

Ασχολείται επισταμένα με τον εθελοντισμό και ειδικότερα με το παροικιακό κίνημα των Κυπρίων στην Ελλάδα από το έτος 2002 και έχει συμμετάσχει ανελλιπώς στα συνέδρια της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων (Π.Ο.Μ.Α.Κ.) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (Π.Σ.Ε.Κ.Α.). Έχει δε θητεύσει σε θέσεις ευθύνης και σήμερα κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.), του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.) και του Αντιπρόεδρου Περιφέρειας Αττικής.

Είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κινήματος «Αλληλεγγύη», Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδος από συστάσεως του κινήματος, Γραμματέας του τομέα Δικαιοσύνης και Υποψήφιος Βουλευτής στην επαρχία Αμμοχώστου στις επερχόμενες Εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι έγγαμος και κατέχει την Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική και Ισπανική γλώσσα.