Αλέξης Γαλανός «Τα ατομικά δικαιώματα του καθενός δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από τα δικαιώματα του συνόλου»

alexis galanos Νέα Αμμοχώστου

Η περίπτωση του Νικόλα Σκουρίδη, του πρόσφυγα από τον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου, ο οποίος αποφάσισε να χτίσει στο κατεχόμενο χωριό του όταν η επιτροπή των κατεχομένων αποφάσισε επιστροφή της περιουσίας του υπό συνθήκες κατοχής, άνοιξε τον κύκλο των συζητήσεων ως προς τις προεκτάσεις που ενδεχομένως κρύβει μία τέτοια κίνηση.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου. Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου προς το κράτος καλώντας το να λάβει μέτρα προκειμένου να προστατέψει το καλό του συνόλου του προσφυγικού κόσμου.

«Εάν ο κάθε πρόσφυγας κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες πηγαίνει και δέχεται να γίνει κάτοικος ενός παράνομου κράτους γιατί του έδωσαν ένα κομμάτι γης, τότε σημαίνει διαλύσαμε το κράτος μας και ότι αναγνωρίσαμε την τουρκική εισβολή και έπαψε να υπάρχει Κυπριακό», δήλωσε στον «Φ» ο Αλέξης Γαλανός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρόσφυγας 78 ετών χτίζει στο κατεχόμενο χωριό του

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι αισθάνεται έντονα τους ανθρώπους οι οποίοι για τόσα χρόνια είναι πρόσφυγες και δεν πάνε στα σπίτια τους. Επεσήμανε ακόμα ότι κάτι πρέπει να γίνει από πλευράς κράτους και όσον αφορά την απώλεια χρήσης, αλλά από την άλλη δεν μπορεί ατομικά καθένας να αντικαθιστά το κράτος και να καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία επενεργώντας σε βάρος του συνόλου.

«Έχουμε όλοι ευθύνες για αυτή την κατάσταση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στο τέλος η Τουρκία θα καταντήσει τον κυπριακό ελληνισμό εγκλωβισμένο. «Τα ατομικά δικαιώματα του καθενός δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από τα δικαιώματα του συνόλου. Η Τουρκία παίζει ένα παιχνίδι. Δεν πρόκειται να δώσει πάνω από 5-6 περιπτώσεις. Θέλει απλά να υποσκάψει την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο δήμαρχος Αμμοχώστου.

Ο Αλέξης Γαλανός δήλωσε ότι όπως στην περίπτωση του πρόσφυγα από τον Λάρνακα της Λαπήθου, μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην περίπτωση της Αμμοχώστου, αν και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, διότι θα πρέπει να χτιστεί και η πόλη η οποία είναι μία πόλη φάντασμα σήμερα μετά από τόσα χρόνια κατοχής. Το κράτος, όπως ανέφερε, δεν φρόντισε για όλο αυτό τον κόσμο, ο οποίος βασανίστηκε και έχασε την περιουσία του. «Δεν υπήρξε πολιτική πρόνοιας και άφησε τους πρόσφυγες ανοικτούς στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας. Όσες ευθύνες έχει η Τουρκία, άλλες τόσες ευθύνες έχει το δικό μας κράτος», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόβα για Αμμόχωστο η υπόθεση Σκουρίδη

Διαφορετική είναι η ανάγνωση που κάνει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι τα άτομα που αναγνωρίζουν τα κράτη, αλλά τα κράτη που αναγνωρίζουν. Σημείωσε ακόμα ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, δηλαδή της επιστροφής περιουσίας, δεν είναι κάτι το οποίο έχει εφαρμοστεί για μεγάλο αριθμό υποθέσεων ως θεραπεία από την επιτροπή των κατεχομένων, ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι μπορεί να προκύψει κάποιος που θέλει να προσφύγει στην επιτροπή. Ότι δηλαδή η θεραπεία μπορεί να είναι και η επιστροφή της περιουσίας υπό τα σημερινά δεδομένα και όχι αποζημίωση ή άλλη θεραπεία. Ένα ακόμα ζήτημα που εγείρεται είναι αυτό της αξίας των περιουσιών, για όσους δεν θα επέστρεφαν πίσω ακόμα και σε περίπτωση λύσης, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

«Όσον αφορά την Αμμόχωστο πιστεύω ότι οι Τούρκοι σε κάποια φάση θα πουν ότι ανοίγουν την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου για να επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών. Το ερώτημα που θα εγερθεί είναι ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και η απάντηση είναι: ‘’Αυτός που έχει το κοτσιάνι’’ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Τούρκοι θα πουν ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περάσουν από την Επιτροπή για να καταθέσουν την αίτηση, διότι αν δεν κάνουν την αίτηση θα πουν ότι δεν ξέρουν ποιοι είναι οι κληρονόμοι. Άρα το δίλημμα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Βαρωσιώτες είναι το κατά πόσο θα θέλουν να προσφύγουν σε αυτή την επιτροπή. Και αυτό το δίλημμα πρέπει να πω ότι δεν το συζητούμε. Αυτό είναι τεράστιο θέμα που δεν το συζητούμε», δήλωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης.

Λύση μόνο με διαπραγματεύσεις

Η κατοχή δεν αντιμετωπίζεται με ατομικές ενέργειες, δηλώνει η Κυβέρνηση. Σχολιάζοντας το θέμα στον «Φ» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ατομικές συνδιαλλαγές με το κατοχικό καθεστώς δεν μπορούν να συνιστούν λύση του Κυπριακού γενικότερα ή του περιουσιακού ειδικότερα, αφού δεν αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα το οποίο απορρέει από την κατοχή. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει μέσα από τις διαπραγματεύσεις να υπάρξει μία συνολική λύση.

Επικρίσεις από ΔΗΚΟ

Σε παρέμβασή του για το θέμα, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι η περίπτωση του συμπατριώτη μας, που αποφάσισε να κάνει χρήση της περιουσίας του στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά που η «επιτροπή αποζημιώσεων» αποφάσισε να του την αποδώσει, αποδεικνύει ότι οι λεγόμενες «συγκλίσεις» στο περιουσιακό, όπως αυτές έτυχαν διαπραγμάτευσης, από τον κ. Χριστόφια και τον κ. Αναστασιάδη, τα τελευταία δέκα χρόνια, δημιουργούν τις συνθήκες για να μην ανακτήσει κανένας πρόσφυγας την περιουσία του.