Από Βυζάντιο… Ελλάδα, αναδρομή στην ιστορία της Ανόρθωσης!

Στιγμιότυπο 2017 11 12 08.07.12 Ανόρθωση, Ιστορία, ΡΕΤΡΟ

Η Ανόρθωση είναι συνδεδεμένη στα μάτια όλου του φίλαθλου κοινού στην Κύπρο με το μπλε και το λευκό.

Ως γνωστόν, όμως, δεν ήταν αυτά τα πρώτα χρώματα της προσφυγικής ομάδας, αλλά το κίτρινο και το μαύρο. Χθες, συμπληρώθηκαν 84 χρόνια από την 9η Νοεμβρίου του 1933, μέρα κατά την οποία, όπως υπενθύμισε η «Κυρία», έγινε η παραγγελία, σε αγγλικό εργοστάσιο, για φανέλες με χρώματα μπλε και λευκό, τα οποία αντικατέστησαν το κίτρινο και το μαύρο, ως χρώματα του συλλόγου.

Το ότι στα πρώτα της χρόνια η Ανόρθωση αγωνιζόταν με τα συγκεκριμένα χρώματα, δεν το γνώριζαν πολλοί, μέχρι που στα 100χρονά της η «Κυρία» τα φόρεσε ξανά, με τις επετειακές στολές. Εντούτοις, το κίτρινο και το μαύρο δεν χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια, παρά μόνο για τρεισήμισι σεζόν, σε ανεπίσημα πρωταθλήματα.

Η Ανόρθωση ιδρύθηκε μεν το 1911, αλλά η δράση της περιοριζόταν αρχικά σε κοινωνική, πολιτιστική και εθνική. Αθλητική δράση ανέπτυξε τη δεκαετία του “20, ενώ ιστορική χρονιά ήταν το 1929.

Τότε, o σύλλογος μετονομάστηκε σε ΜΑΦΣΑ (Μουσικο-Αθλητικός Φιλολογικός Σύλλογος Ανόρθωσις), ενώ η ΠΟΕΒ (Ποδοσφαιρική Ομάδα Ελλήνων Βαρωσίων), στην οποία αγωνίζονταν μέλη του συλλόγου, προσχώρησε στην Ανόρθωση, δημιουργώντας την πρώτη ποδοσφαιρική της ομάδα.

Το επόμενο έτος, και συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 1930, αποφασίστηκε τα πρώτα χρώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας να είναι το κίτρινο και το μαύρο, εμπνευσμένα από το Βυζάντιο.

Τη σεζόν 1930/31 η ποδοσφαιρική Ανόρθωση έκανε το… ντεμπούτο της, αγωνιζόμενη στο επαρχιακό πρωτάθλημα Αμμοχώστου που διοργάνωσε ο ΓΣΕ, ενώ τα κιτρινόμαυρα φόρεσε και τις επόμενες δύο σεζόν. Το 1931/32, όταν αγωνίστηκε στο πρώτο –ανεπίσημο– παγκύπριο πρωτάθλημα, που διοργάνωσε ο Πεζοπορικός (με ονομασία
«Πρωτάθλημα Πόλεων»), καθώς και το 1932/33, όταν έπαιξε στο δεύτερο παγκύπριο πρωτάθλημα, που διοργάνωσε ο ΑΠΟΕΛ.

Η Ανόρθωση ξεκίνησε και τέταρτη σεζόν με τα κιτρινόμαυρα, το 1933/34, αλλά στις 9 Νοεμβρίου 1933 έγινε η παραγγελία των στολών με τα κυανόλευκα χρώματα, που εγκαινιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, που παρεμπιπτόντως ήταν η τελευταία πριν από την ίδρυση της ΚΟΠ και την έναρξη των επίσημων πρωταθλημάτων. Τα χρώματα αυτά, που παραμένουν μέχρι σήμερα τα επίσημα της ομάδας, επιλέχθηκαν προς τιμήν της ελληνικής σημαίας.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο «ΓΗΠΕΔΟ» της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» (έκδοση Παρασκευής 10/11)