Μπεντέρ: “Μόνο 1 στρέμμα είναι τελικά βακούφικη περιουσία στα Βαρώσια”

α 7 Κατεχόμενα, Ψευδοκράτος

Τελικά μόνο ένα στρέμμα από τα 4.638 που ανήκαν, εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, σε τρία βακούφικα πασάδων και αγάδων, ανήκει στο «τμήμα βακουφίων» σύμφωνα με τον «διευθυντή» του, Ιμπραχίμ Μπεντέρ.

Τα Βαρώσια, είπε, ανήκαν στα βακούφικα του Λαλά Μουσταφά Πασιά, του Αμπντουλάχ Πασιά και του Χατζή Μπιλάλ Αγά, αλλά στην περίοδο της αποικιοκρατίας των Άγγλων και μετέπειτα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταγράφηκαν (καταχωρήθηκαν) σε ιδιώτες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μπεντέρ μιλούσε σε διάλεξη που διοργάνωσε το «αμερικανικό πανεπιστήμιο Κερύνειας» με θέμα «Η βακούφικη περιουσία στα Βαρώσια» για την ιστορική, νομική και πολιτική διάσταση του θέματος που στο παρελθόν απασχόλησε έντονα την τ/κ κοινότητα.

Ο Ιμπραχίμ Μπεντέρ υποστήριξε ότι το να αφαιρεθούν από το καθεστώς των βακούφικων περιουσιών εκτάσεις πέραν του 90% στα Βαρώσια είναι ενάντια στις ανθρώπινες αξίες και εκτός ηθών.

Ο καθηγητής – ερευνητής, Ναζίφ Οζτούρκ ανέφερε στην ομιλία του ότι η παραχώρηση των περιουσιών των τ/κ βακουφίων στους Ε/κ και ξένους στα Βαρώσια ξεκίνησε την εποχή των Άγγλων με αρχικά ενοικιάσεις εκτάσεων και ακινήτων που στη συνέχεια κατοχυρώθηκαν με τίτλους ιδιοκτησίας στους χρήστες, και σημείωσε ότι ήταν οι Ε/κ που προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ κερδίζοντας αποζημιώσεις για αυτές τις περιουσίες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις και παραινέσεις στην τ/κ πλευρά από κάποιους για επιστροφή των περιουσιών αυτών στους πρώην (νόμιμους) ιδιοκτήτες τους (τους Ε/κ) υπό διοίκηση «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ο Οζτούερκ είπε πως πρέπει να μελετηθεί καλύτερα από την τ/κ πλευρά αυτό το θέμα και να δώσει αγώνα για τα δικαιώματά της στην διεθνή αρένα.

Ο πρώην «δικαστής» του «ανωτάτου δικαστηρίου», Τανέρ Εργκινέλ είπε ότι η νομική διάσταση του προβλήματος άρχισε με την έναρξη της αγγλοκρατίας και ότι θα μπορούσε να λυθεί με ειρηνικό τρόπο με το σύστημα της συνολικής ανταλλαγής περιουσιών επισημαίνοντας ότι τα βακούφικα είναι τμήμα του περιουσιακού ζητήματος στο Κυπριακό. Τυχόν διαφορετικές και διάφορες δικαστικές διαδικασίες ιδιώτη εναντίον άλλου ιδιώτη γι’ αυτό το θέμα θα προκαλέσουν νέες εντάσεις και θα χαλάσουν το κλίμα ειρήνης στο νησί, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι κατά την εποχή των ‘Αγγλων, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βακούφικων περιουσιών σε ιδιώτες έγινε με νομικές μεταρρυθμίσεις που κατέστησαν τους τίτλους ιδιοκτησίας των βακουφίων άκυρους. Οι μετέπειτα ιδιοκτήτες, είπε, αυτών των περιουσιών είναι που σήμερα αιτούνται αποζημιώσεων, και πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της ισότητας των διεθνών δικαστηρίων στο περιουσιακό.

Ανέφερε πως τα διεθνή δικαστήρια, όπως έκαναν αποδεκτούς τους τίτλους ιδιοκτησίας των Άγγλων, θα πρέπει τώρα να κάνουν αποδεκτούς τους “τίτλους ιδιοκτησίας” που το ψευδοκράτος μοίρασε το 1985, με βάση το «σύνταγμα» και με δημοψήφισμα, αφού πρώτα κατέστησε «κρατική» την ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα.

Πηγή: Famagusta.News