Τη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για να εμποδιστούν νέα βήματα αλλαγής του καθεστώτος της Αμμοχώστου, ζήτησε αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με αξιωματούχους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο Δήμαρχος ΑμμοχώστουΣίμος Ιωάννου ανέφερε πως στις επαφές που είχαν τα μέλη της αποστολής μετέφεραν το ιστορικό των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς στα Βαρώσια, και πως εξήγησαν πως η πόλη δεν ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν αλλά στους Ε/κ και Τ/κ νόμιμους κατοίκους της.
Οι συνομιλητές του Δήμου Αμμοχώστου συμφώνησαν πως το κλειδί είναι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να ξεκινήσει από εκεί που έμεινε, και πως οι θέσεις για λύση δύο κρατών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ενώ παραδέχθηκαν πως η κατάσταση είναι σήμερα δύσκολη λόγω της στάσης του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Ιωάννου στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή δύο νέων Αμμοχωστιανών στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την Αμμόχωστο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τις σκέψεις τους για το μέλλον της πόλης.
Όπως τόνισε, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους να συνεργαστούν και να επαναφέρουν την πόλη στη θέση που είχε στην Κύπρο, αλλά και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πριν την εισβολή.
Ερωτηθείς για τις προσδοκίες που έχει από τη νέα κυπριακή Κυβέρνηση, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου επεσήμανε ως θετικό το γεγονός πως ο νέος Υπουργός Εξωτερικών στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στην προτεραιότητα του θέματος της Αμμοχώστου. Παραδέχθηκε πως στο παρελθόν στην ε/κ πλευρά φανήκαμε «επιμηθείς και όχι προμηθείς» και πως έγιναν λάθη, αλλά πως θα δοθεί πίστωση χρόνου για την Κυβέρνηση να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου αναφέρθηκε στις επαφές που οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με την Κύπρια Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και με την Δέσποινα Σπανού, επικεφαλής του γραφείου του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για καλή συνάντηση με την κ. Σπανού, επισημαίνοντας τη σημασία της στήριξης από τον κ. Σχοινά ο οποίος παρευρέθηκε την Τρίτη και στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την Αμμόχωστο.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον Χούγκο Σομπράλ, διευθυντή του γραφείου της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση προόδου των ενταξιακών της Τουρκίας, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ (Σοσιαλδημοκράτες, Ισπανία), τον γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Σάιμον Μπουσουτίλ, τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη (Αριστερά, Ελλάδα), τον συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι (Πράσινοι, Γερμανία) και τον συντονιστή των μελών των Σοσιαλδημοκρατών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων (AFET) Τονίνο Πιτσούλα.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναφορών (PETI) Ντολόρ Μοντσεράτ (ΕΛΚ, Ισπανία), λόγω της ανοιχτής αναφοράς που κατατέθηκε το 2004 στην κοινοβουλευτική επιτροπή, και για την οποία έγιναν δύο επισκέψεις των ευρωβουλευτών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων το 2007 και το 2018.
Μάλιστα ανέφερε πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο επίσκεψης της κ. Μοντσεράτ εκ μέρους της επιτροπής αναφορών στην περιοχή ώστε να διαπιστώσει η ίδια την κατάσταση που επικρατεί. Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν σκέψεις να επιδιωχθεί νέα έκθεση της επιτροπής αναφορών για το Βαρώσι, ο κ. Ιωάννου και το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Αντρέας Βραχίμης συμφώνησαν πως αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα θετικό καθώς η σημερινή έκθεση ικανοποιεί πλήρως τον Δήμο και την ε/κ πλευρά.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε ακόμα πως κατά τη συνάντηση με την Επίτροπο Κυριακίδου συζητήθηκε η πιθανότητα μιας κοινής εκδήλωσης Ε/κ και Τ/κ νέων από την Αμμόχωστο στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, η οποία μπορεί να γίνει υπό την αιγίδα της Κύπριας Επιτρόπου.
Όσον αφορά τη συνδρομή της νέας κυπριακής Κυβέρνησης στην προσπάθεια για την Αμμόχωστο, υπογράμμισε πως ο Δήμος θεωρεί καθήκον την πρόταξη του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως είπε, αν χαθεί το Βαρώσι αυτή θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού, προειδοποιώντας πως η Αμμόχωστος σαλαμοποιείται καθώς η τ/κ πλευρά ανοίγει σταδιακά μέρη της περίκλειστης πόλης.
Υπογράμμισε αρκετές φορές πως διαφωνεί με το επιχείρημα περί μη Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας πως η τύχη που είχαν άλλες πόλεις και δήμοι των κατεχομένων που δεν μπορούν πλέον να επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, την είχαν ήδη και περιοχές της ίδιας της Αμμοχώστου με τα Βαρώσια να παραμένει το τελευταίο σημείο.
Ερωτηθείς τι μπορεί πρακτικά να γίνει και τι συζητήθηκε κατά τις επαφές με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως υπάρχει συμφωνία να υπάρξει μια προσπάθεια από τη βάση του πληθυσμού που να αναγκάσει τις πολιτικές ηγεσίες να αναλάβουν βήματα για το Κυπριακό.
Σε σχέση με τις επαφές που ο Δήμος Αμμοχώστου έχει με τον Τ/κ δήμο Αμμοχώστου – ο οποίος όπως θύμισε προβλέπεται από το Σύνταγμα – ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως μετά την παγοποίηση της συνεργασίας από τον προηγούμενο δήμαρχο, Ισμαήλ Αρτέρ, γίνονται τώρα επαφές με τον νέο δήμαρχο Σουλεϊμάν Ουλουτσάι και πως αναμένεται σύντομα συνάντηση.
Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως η εκλογή Ουλουτσάι από το κόμμα της αριστεράς CTP αποτελεί ένδειξη του ότι η πλειοψηφία των Τ/κ της πόλης θέλει τη λύση.
Πηγή: ΚΥΠΕ