Ελληνοκύπριοι καταφεύγουν στα κατεχόμενα για οδοντιατρικές υπηρεσίες

cache 1500x3000 Analog medium 587201 116982 2792018

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στον Παγκύπριο Οδοντιατρικό Σύλλογο η αυξημένη ροή Ε/Κ στα κατεχόμενα και την Τουρκία για σκοπούς οδοντιατρικής φροντίδας. 

«Οι συμπατριώτες μας Ε/Κ που καταφεύγουν στα κατεχόμενα, την Τουρκία ή και άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος κ.λπ. πρέπει να έχουν υπόψη ότι στο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα των δοντιών, το κριτήριο δεν μπορεί να είναι μόνο το οικονομικό. Αλλά η ποιότητα, η ασφάλεια, η επιστημονική κατάρτιση του οδοντιάτρου και τέλος, η εξασφάλιση του επίσης σοβαρού θέματος της παρακολούθησης και φροντίδας των δοντιών, μετά τη θεραπεία», δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Βρασίδας Φιλιππίδης. Είπε ακόμη πως το κόστος της οδοντιατρικής στην Κύπρο δεν είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, αλλά είναι από τα υψηλότερα σε ποιότητα, ασφάλεια και υγεία.

«Ασφαλώς και υπάρχει προβληματισμός για όσα παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια με τους συμπατριώτες μας στα κατεχόμενα και την Τουρκία», είπε ακόμη ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κύπρου, επισημαίνοντας ότι και στον ίδιο φτάνουν οι καταγγελίες που διατυπώνουν συνάδελφοί του οδοντίατροι, παγκύπρια. «Δεν ξέρω ακριβώς σε ποιο βαθμό και ποσοστό, αλλά σίγουρα η ροή Ε/Κ στα κατεχόμενα για οδοντίατρους μας επηρεάζει», κατέληξε.

Ο κ. Φιλιππίδης είχε κληθεί να σχολιάσει συγκεκριμένες καταγγελίες από οδοντίατρους στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, σύμφωνα με τις οποίες:

1. Σε κάποια οδοντιατρεία και οδοντιατρικά κέντρα στις δυο επαρχίες, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μείωση στον κύκλο δραστηριοτήτων τους, που ίσως να φτάνει και το 50%.

2.  Στις δυο επαρχίες φαίνεται να υπάρχουν κράχτες που οργανώνουν επί προμήθεια των πελατών που βρίσκουν γκρουπ ατόμων που αγοράζουν οδοντιατρικές υπηρεσίες σε οδοντιατρικά κέντρα στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τα Άδανα και ίσως και σε άλλες τουρκικές πόλεις. Τα πιο πάνω γκρουπ ταξιδεύουν στην Τουρκία μέσω κατεχομένων σε ταξίδια – συνδυασμούς αναψυχής και οδοντιατρικής φροντίδας. Αυτό επιβεβαιώνουν μαρτυρίες Ε/Κ που αντιμετώπισαν προβλήματα μετά την οδοντιατρική φροντίδα που έτυχαν στην Τουρκία (και στα κατεχόμενα) και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στον παλιό Ε/Κ οδοντίατρό τους, ή σε κάποιον άλλο Ε/Κ οδοντίατρο, για να τους φροντίσει.

3.  Οδοντίατροι στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου μας ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα που κατέφυγαν στην Τουρκία παρουσιάζουν στη συνέχεια προβλήματα με τα δόντια τους και τότε ανακαλύπτουν πως δεν είναι εύκολη πλέον η προσβασιμότητα στο οδοντιατρικό κέντρο στο οποίο είχαν αποταθεί, και μη έχοντας άλλη επιλογή καταφεύγουν εκ νέου στους Ε/Κ οδοντίατρους. Οι οποίοι στις περιπτώσεις αυτές καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Δεν συνεργάζονται 

Σύμφωνα εξάλλου με πηγές του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, ο σύλλογος προσπάθησε στο παρελθόν να έρθει σε επαφή με τους Τ/Κ οδοντίατρους, καλώντας τους να γίνουν μέλη του Συνδέσμου, μέσω της κατάθεσης των εγγράφων σπουδών τους. Ώστε με τον τρόπο αυτό να διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ότι οι Ε/Κ που καταφεύγουν στα κατεχόμενα μεταβαίνουν σε επιστημονικά καταρτισμένους οδοντίατρους και όχι τσαρλατάνους, οι οποίοι μπορεί να θέσουν σε πραγματικό κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή τους. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση από τους Τ/Κ οδοντίατρους για δικούς τους λόγους.

Μέχρι και 50% πιο κάτω

Όπως συμβαίνει και με τον γειτονικό Λίβανο, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.λπ. στις οποίες καταφεύγουν Ε/Κ για οδοντιατρική φροντίδα, έτσι και στα κατεχόμενα και στην Τουρκία, το κόστος φτάνει μέχρι και το 50% πιο κάτω από την Κύπρο και τις προηγμένες δυτικές χώρες. «Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά στην Υγεία μας, ακόμα και τη ζωή μας», επισημαίνουν τα μέλη του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου.

Πηγή