Εκθεση φωτογραφίας για την Αμμόχωστο στη Λεμεσό, εις μνήμη Αλέξη Γαλανού

imagew 71 Κατεχόμενη Αμμόχωστος

Η πόλη – φάντασμα, η Αμμόχωστος, όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται μετά την τουρκική εισβολή του 1974 καθώς μένει ακατοίκητη έρμαιο του αδυσώπητου χρόνου και της φθοράς όχι όμως της λήθης, είναι το κύριο θέμα της έκθεσης φωτογραφίας των Κάτιας Χριστοδούλου, Χάρη Χατζηϊορδάνη και Ηλία Παντελίδη η οποία μετά την επιτυχία που σημείωσε η παρουσίαση της στη Λευκωσία, τώρα παρουσιάζεται μέχρι και τις 14 Μαρτίου στη Λεμεσό στο Κέντρο Φωτογραφίας 6χ6.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη θάλασσα από την περιοχή του Αγίου Μέμνωνα μέχρι και τις Κλαψίδες και αφιερώνεται στη μνήμη του τέως Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, που αιφνιδίως απεβίωσε το περασμένο καλοκαίρι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου και σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, είπε ότι το φωτογραφικό υλικό το οποίο παρουσιάζεται από τη θάλασσα κατά μήκος της ακτογραμμής από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μας μεταφέρει παραστατικά όλα τα έντονα συναισθήματα που νιώθουμε διαχρονικά για την αγαπημένη μας πόλη.

“Και αυτά είναι : πόνος, θλίψη, νοσταλγία αλλά και ανεμελιά, ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία ανακαλούμε καθημερινά στη μνήμη μας”, ανέφερε ο κ. Ιωάννου για να προσθέσει ότι μέσα από τον φωτογραφικό φακό και των τριών συμμετεχόντων στην έκθεση “καλούμαστε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και να οραματιστούμε την πόλη του μέλλοντος, μια νέα Αμμόχωστο, όχι μόνο τη δική μας αλλά αυτή των παιδιών μας”.

Ο γιος του Αλέξη Γαλανού, Χρίστος στον δικό του χαιρετισμό, είπε ότι οι φωτογραφίες της έκθεσης προκαλούν, “το αίσθημα της αδικίας και της απογοήτευσης διότι συνδυάζονται με την μακροχρόνια ανεπιτυχή προσπάθεια για επιστροφή στόχος που φαντάζει όλο και πιο ανέφικτος, δημιουργώντας έτσι μια εσωτερική σύγκρουση μεταξύ αυτού που γνωρίζουμε ότι δικαιούμαστε, αυτού που καθορίζει ένα μεγάλο μέρος του ποιοι είμαστε, από τη μια, και της αυξανόμενης πεποίθησης περί του αδυνάτου απόκτησής του, από την άλλη”.

Για τον πατέρα του, Αλέξη, ο Χρίστος Γαλανός, είπε ότι είχε κάνει το όραμα της επιστροφής στην Αμμόχωστο στόχο ζωής, όχι όμως την οποιαδήποτε επιστροφή όχι την επιστροφή υπό οποιουσδήποτε όρους αλλά επιστροφή με μία τουλάχιστο αξιοπρέπεια – επιστροφή ως Αμμοχωστιανός στην Αμμόχωστο και όχι κάτι άλλο και αυτό ήταν το πιο σημαντικό πράγμα για εκείνον, ωστόσο, δυστυχώς ο πόθος του αυτός παρέμεινε ανεκπλήρωτος με το μόνο σίγουρο ότι αγωνίστηκε για το στόχο αυτό”.

Ο ιδιοκτήτης του εκθεσιακού χώρου “Κέντρο Φωτογραφίας 6χ6″, Βάσος Στυλιανού σε χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια είπε ότι η έκθεση αυτή διαφέρει από τις εκθέσεις που παρουσιάζουμε συνήθως εδώ, είναι μια καταγραφή των κτηρίων κατά μήκος της παραλίας, κτήρια εγκαταλελειμμένα για 46 σχεδόν χρόνια, είναι μια αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας του σήμερα, συγκλονιστικές εικόνες ιδιαίτερα για εμάς τους Βαρωσιώτες”.

Για τη βραδιά των εγκαινίων ο κ. Στυλιανού είπε ότι “δεν είναι για εορτασμός, είναι χρέος, είναι να για να δούμε κι εμείς και οι ξένοι την κατάσταση μιας πόλης που αφέθηκε να καταστραφεί και που βρίσκεται μόλις 95 χιλιόμετρα από εδώ που στεκόμαστε…”

Πηγή: ΚΥΠΕ