Φασίνο: Εργάζεται για λύση στη βάση διαλόγου, αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το θέμα της Αμμοχώστου

Εργάζεται για την επίτευξη μιας λύσης στη βάση του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το θέμα της Αμμοχώστου

proedriko1 Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Προεδρικό Μέγαρο, Φασίνο

Εργάζεται για την επίτευξη μιας λύσης στη βάση του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είπε την Τρίτη ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της Αμμοχώστου, Ιταλός βουλευτής, Πιέρο Φασίνο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μεταφέρει στον κ. Φασίνο, ότι θα πρέπει και σε αυτή την έκθεση να αποσαφηνίζεται με ξεκάθαρο τρόπο η στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου, είπε σε δικές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο κ. Φασίνο, ο οποίος πραγματοποιεί δεύτερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, είχε το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, μέσω διερμηνέα, ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό και την κατάσταση σχετικά με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, ως εισηγητής εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης για να ετοιμάσει έκθεση με αντικείμενο τα Βαρώσια.

Θα παρουσιάσει την έκθεσή του στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο, είπε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Κύπρο, και ότι προηγουμένως είχε επισκεφθεί Άγκυρα και Αθήνα.

«Εργάζομαι για μια λύση η οποία είναι συμβατή με τα ψηφίσματα των ΗΕ, και σαφώς με μια προοπτική επανένωσης της νήσου μέσα στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως είναι η προτεινόμενη λύση», είπε.

«Η δέσμευσή μου έγκειται στο ότι εργάζομαι για να συνδράμω τις πολιτικές προσπάθειες προς επίτευξη αυτής της λύσης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η έκθεσή του, ο κ. Φασίνο είπε ότι η έκθεση θα αποτελέσει ένα εργαλείο για να ευνοήσει τον διάλογο μεταξύ των δυο κοινοτήτων, «για να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία θα είναι συμβατή με τα ψηφίσματα των ΗΕ».

Είπε ακόμη ότι την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα συζητήσει με τους εκπροσώπους της, σημειώνοντας ότι ο ίδιος εργάζεται για την επίτευξη μιας λύσης βάσει του διαλόγου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Σε δικές του δηλώσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Φασίνο ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ότι αναμένεται να παραδώσει την έκθεση και να υιοθετηθεί αυτή η έκθεση περί τα τέλη Ιουνίου, από την ΚΣΣΕ.

Είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Φασίνο για τις επαφές που πραγματοποίησε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία της επίσκεψη στην Κύπρο, «αλλά και την προσήλωση της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». «Είναι γνωστό ότι εμείς θεωρούμε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως την θωράκιση, ως τον χάρτη, ως την πυξίδα για την πρόοδο που πρέπει να υπάρξει στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι δεν είναι η πρώτη έκθεση που συντάσσει ο κ. Φασίνο, αλλά και ότι υπάρχουν και άλλες εκθέσεις του ΣτΕ για το θέμα των Βαρωσίων, και ερωτηθείς εάν έχει ζητηθεί από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι το ΣτΕ πιο αυστηρό με τα Κράτη Μέλη του τα οποία αρνούνται να συμμορφωθούν είτε με τις αποφάσεις είτε με τις εκθέσεις του, όπως η Τουρκία, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η συμμόρφωση με αυτά που υιοθετεί το Συμβούλιο της Ευρώπης «είναι αυτονόητα από όλα τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτό, και ιδιαίτερα σε ζητήματα που υπάρχουν και σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως είναι και η περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων».

Αυτό που έχει μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Φασίνο, σημείωσε, είναι ότι θα πρέπει και σε αυτή την έκθεση να αποσαφηνίζεται με ξεκάθαρο τρόπο η στήριξη του ΣτΕ στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ