Γ.Γεωργίου: “Η πόλη της Αμμοχώστου, απειλείται ξανά και κινδυνεύει”

Τι αναφέρει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση τύπου

b georgiou ΑΚΕΛ, Αμμόχωστος

Η Αμμόχωστος κινδυνεύει, η ΕΕ να δράσει τώρα, αύριο θα είναι αργά!!
«Εδώ και δύο χρόνια η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Εδώ και δύο χρόνια, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες ενός κακόγουστου θεάτρου. Για να σας πω την αλήθεια, βέβαια, δεν περιμέναμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επέβαλλε κυρώσεις στην Τουρκία. Και είμαι σίγουρος πως ούτε τον Δεκέμβρη θα τις επιβάλει για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά. Βέβαια, οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, κ. Μισέλ. Να δοθεί στην Τουρκία θετική πολιτική ατζέντα. Όμως, η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να αλλάξει ρότα. Να σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με θετική διάθεση για λύση του Κυπριακού, στη βάση της ΔΔΟ. Να πάψει να απειλεί και να μεθοδεύει τον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου. Διότι έφυγε το Γιαβούζ από τις κυπριακές θάλασσες και αυτό είναι καλό. Όμως, η πόλη φάντασμα για 46 χρόνια, η πόλη της Αμμοχώστου, απειλείται ξανά και κινδυνεύει.» Αυτά υπογράμμισε, εμφαντικά, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στην παρουσία και των κ.κ. Μισέλ και Σασόλι. Θέμα της συζήτησης ήταν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 1-2 Οκτωβρίου.
Σχετικά με την Αμμόχωστο, ο κος Γεωργίου υπενθύμισε στον κ. Σασόλι πως 450 χρόνια μετά από την πολιορκία της Αμμοχώστου για ένα χρόνο και την κατάληψή της από τον Λαλά Μουσταφά, παρά την ηρωική αντίσταση ενός βενετσάνου, του Μαρκαντώνιου Βραγαδίνου, απειλείται ξανά με παράνομο εποικισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να επαναληφθεί η ιστορία. Η Αμμόχωστος είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και η ΕΕ πρέπει να δράσει αμέσως για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Ο κος Γεωργίου υπογράμμισε πως εάν εποικιστεί η Αμμόχωστος, αυτό θα είναι η ταφόπλακα για τη λύση του Κυπριακού. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως, εάν το Κυπριακό δεν λυθεί, οι εντάσεις στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν και κανένας διάλογος δεν θα ευοδωθεί. Γι’ αυτό, τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα. Κυριολεκτικά τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά!
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σ. Μισέλ, επιβεβαίωσε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο και υποστήριξε πως δεν αρκεί που έφυγε το Γιαβούζ, γι’ αυτό θα επαγρυπνούν. Τόνισε, επίσης, πως στηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ευελπιστεί πως θα υπάρξει δυνατότητα να επαναρχίσει ο διάλογος, για να συζητηθούν διάφορα ζητήματα, ώστε να υπάρξει πρόοδος π.χ. στο πώς θα μοιραστούν τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Βέβαια, το θέμα των υδρογονανθράκων, στο οποίο αναφέρθηκε ο κος Μισέλ είναι, ήδη, λυμένο βάσει των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ καθώς και των συνακόλουθων ενεργειών ως μέρος του κεκτημένου των συνομιλιών.
Κλείνοντας, ο κος Μισέλ υπογράμμισε πως η Ευρώπη στηρίζει και θα είναι παρούσα στην πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ