Γαλανός: “Η Αμμόχωστος δεν είναι πετρελαιοπηγή ούτε αρκάτζι” (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς στο θέμα της Αμμοχώστου άσκησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Ο Αλέξης Γαλανός βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου μαζί με δημοτικούς συμβούλους για να τοποθετήσουν συμβολικά “το δέντρο της επιστροφής” μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο για να κοιτάζει προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το δέντρο το οποίο συμβολικά δεν έφερε στολίδια τοποθετήθηκε για υπενθύμιση ότι και οι Αμμοχωστιανοί δικαιούνται να στολίσουν δέντρα στην πόλη τους.

“Η Αμμόχωστος δεν είναι πετρελαιοπηγή ούτε αρκάτζι”

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι το δεντράκι είναι μικρό αλλά το δέντρο στη ψυχή των Αμμοχωστιανών για επιστροφή στην πόλη τους είναι πολύ μεγάλο.

DSC 4234 exclusive, Αλέξης Γαλανός, Νέα Αμμοχώστου

“Βλέπουμε, όπως είπε, την πόλη μας τόσο καθαρή και ωραία σήμερα το πρωί, ημέρες Χριστουγέννων και ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα στους συμπολίτες μας αλλά και σε όλο το λαό μας στην Κύπρο.”

Παράλληλα άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο θέμα της Αμμοχώστου. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Με την ευκαιρία όμως δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε μια μεγάλη πικρία και απογοήτευση για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της Αμμοχώστου η κυβέρνηση. Έχουμε σταθεί όλα αυτά τα χρόνια κοντά στη κυβέρνηση, πιστοί υπήκοοι και ακολουθήσαμε τη γραμμή που ακολουθούσε. Όμως βλέπουμε ότι υποβαθμίζεται συστηματικά το θέμα της Αμμοχώστου και ότι η Αμμόχωστος που αποτελεί διεθνή υποχρέωση της Τουρκίας αλλά και υποχρέωση της δικής μας κυβέρνησης, υποβαθμίζεται σε ακόμα ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μάλιστα δεν συζητείται καν στα διάφορα ΜΟΕ, εποχή που η τουρκική πλευρά αρχίζει σιγά σιγά να εποικίζει τις παραλίες του Αγίου Μέμνωνα και να προχωρεί πιο κάτω.

Θέλουμε να πούμε στον Πρόεδρο μας ότι αυτά που γίνονται στην Αμμόχωστο και θα γίνουν μελλοντικά, με τα μηνύματα που αφήνονται να διαφεύγουν, δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Δεν είναι θέματα ειρωνίας, είναι θέματα μιας μεγάλης πραγματικότητας εις βάρος της Αμμοχώστου. Η Αμμόχωστος είναι μια ιστορική πόλη, η μεγαλύτερη κατά παρά σάγκας προσφυγική πόλη, σίγουρα δεν είναι πετρελαιοπηγή αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο. Και σίγουρα δεν είναι και αρκάτζι.

Θέλουμε τον Πρόεδρο να εγείρει έντονα αυτές τις μέρες το θέμα της Αμμοχώστου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην κα. Λούτ και στον κ. Γκουτέρες διότι το θέμα Αμμοχώστου είναι ξεχωριστή διαπραγμάτευση, η οποία έπρεπε να υπήρχε ένεκα των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Για χρόνια τώρα υπολανθάνει αυτή η διαπραγμάτευση και δυστυχώς υπάρχει ένα προπέτασμα καπνού περί Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού. Κάθε άλλο παρά Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού κάθε άλλο η προβολή της Αμμοχώστου δίδει το δράμα της Κύπρου σε όλες του τις διαστάσεις και είναι η προβολή της Αμμοχώστου που θα δημιουργήσει σοβαρές πιέσεις όσον αφορά ολόκληρο το Κυπριακό

Γι’αυτό ζητούμε από τον Πρόεδρο να δώσει περισσότερη βαρύτητα στο θέμα της Αμμοχώστου αλλά και να αξιοποιήσει πολύ ικανούς ανθρώπους της Αμμοχώστου, νέους ανθρώπους, μεσήλικες ανθρώπους, διακεκριμένους ανθρώπους κοντά του για να τον βοηθήσουν στις διάφορες Επιτροπές που επιτέλους πρέπει να λειτουργούν.

Με αυτά τα λόγια εύχομαι και πάλι αυτή η χρονιά να είναι η χρονιά που θα μας φέρει επιτέλους κοντά στη πόλη μας και κοντά στη λύση του Κυπριακού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και σε μια ειρηνική Κύπρο που θα ζούμε με ασφάλεια και εμείς και τα παιδιά μας.”

Famagusta.News