Η Τουρκία στέλνει δεύτερο ερευνητικό πλοίο στην Αμμόχωστο

0 6 Κατεχόμενα, Τουρκία

Στην ανατολική Μεσόγειο, με πιθανό πέρασμα και από το λιμάνι Αμμοχώστου, στέλνει η Τουρκία στο τέλος του μήνα και το δεύτερο σεισμογραφικό που διαθέτει, το MTA Oruç Reis.

Το ερευνητικό πλοίο ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας αλλά επιχειρεί για λογαριασμό της υπηρεσίας Γεωλογίας και Μεταλλείων της Τουρκίας, ενώ από το 2017 έκανε έρευνες στον Εύξεινο Πόντο. Διαθέτει αυτονομία 35 ημερών και 55μελές ναυτικό και επιστημονικό πλήρωμα, και μπορεί να πραγματοποιήσει δισδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμογραφικά.

Να σημειωθεί ότι προς το τέλος του μήνα, αναμένεται να αλλάξει και η ρότα του Barbaros, το οποίο τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί σεισμογραφικά σε μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αποστόλου Αντρέα και τουρκικών ακτών, από τη Μερσίνα μέχρι τα όρια της χώρας με τη Συρία.

Αν και η Τουρκία καίγεται για κοιτάσματα ώστε να μειώσει το κόστος εξαγωγών για ενεργειακές πηγές (μόνο για εισαγωγή άνθρακα δίνει 4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση), δεν αποκλείεται για σκοπούς πρόκλησης και πολιτικών εντυπώσεων να περάσει κι αυτό το σεισμογραφικό για μικρό χρονικό διάστημα από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Πηγή: philenews.com