Κατεχόμενη Αμμ/στος: Απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε μέρος της παραλίας Κλαψίδων

Απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε μέρος της παραλίας Κλαψίδων, βόρεια της κατεχόμενης Αμμοχώστου

5F4164D8 CAE0 4D46 8DB5 B4D5C99C0AB0

Σε μέρος της παραλίας των Κλαψίδων, βόρεια της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως «στρατιωτική περιοχή», με απόφαση των «δυνάμεων ασφαλείας» απαγορεύτηκε η πρόσβαση για το κοινό προς την θάλασσα, σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα σήμερα των εφημερίδων Αβρούπα και Γενί Ντουζέν. Οι τ/κ εφημερίδας δημοσιεύουν σχετική φωτογραφία με συρματόπλεγμα που φράζει το δρόμο προς την παραλία και μικρό στρατιωτικό κουβούκλιο.

Η Γενί Ντουζέν γράφει πως πρόκειται για μια ακτή μήκους 3 χλμ που κηρύχθηκε από τις «τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας», «στρατιωτική ζώνη» κι απαγορεύτηκε η πρόσβαση για τους πολίτες με την αιτιολογία ότι «τα ATV (τετράτροχα μικρά οχήματα – ‘γουρούνες’) που περνούν από την παραλία μπορεί να βλάψουν το στρατιωτικό προσωπικό που θα μπει στη θάλασσα». Σημειώνει το δημοσίευμα ότι στην εν λόγω παραλία βρίσκονται οι «κοιτώνες αρρένων» του βακούφικου των «τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας» που αποφασίστηκε να μετατραπούν σε «σπίτι στρατού και κοινωνική βάση» κι έτσι η παραλία να γίνει ιδιωτική για το στρατιωτικό προσωπικό που θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις.

Ο «έπαρχος» Αμμοχώστου, Οζντέν Κεσέρ δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι η πληροφόρηση που ο ίδιος έχει είναι πως απαγορεύθηκε μόνο η χρήση των τετράτροχων ΑΤV στην εν λόγω παραλία με το αιτιολογικό ότι εάν περνούν από εκεί, κατά μήκος της παραλίας, θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού που την χρησιμοποιεί. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει, η ακτογραμμή είναι ανοιχτή για χρήση από πολίτες. Απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και η είσοδος μόνο σε οχήματα όπως τα ATV».

Ωστόσο, γράφει η Γενί Ντουζέν, ο δικός της ανταποκριτής στην περιοχή, παρατήρησε ότι και στις δύο πλευρές βόρεια και νότια αυτής της περιοχής, η πρόσβαση για το κοινό έχει απαγορευθεί με συρματόπλεγμα, όπως στο Βαρώσι, και έχουν τοποθετηθεί κουβούκλια φύλαξης κι απαγορεύεται η πρόσβαση σε πολίτες.

Ο δικηγόρος Αχμέτ Σαϊντ Σαϊν, που από το 2020 έχε ξεκινήσει νομικό αγώνα ενάντια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης παραλιών και ακτογραμμών, όπου εμποδίζεται η πρόσβαση σε πολίτες, δήλωσε πως χωρίς απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», μια τέτοια ενέργεια είναι «αντισυνταγματική». «Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να κηρύξει την εν λόγω περιοχή στρατιωτική ζώνη με αιτιολογημένη απόφαση. Εάν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το άρθρο 38 του συντάγματος. Γιατί αν πρόκειται να κατασκευαστεί μια εγκατάσταση σε μια ακτή, πρέπει να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον».

Πηγή: ΚΥΠΕ