Κοινή διακήρυξη ε/κ και τ/κ Αμμοχωστιανών για Πολιτιστική Κληρονομιά

Κοινή διακήρυξη έστειλαν σήμερα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι Αμμοχωστιανοί με θέμα την Πολιτιστική Κληρονομιά της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου. Στην ανακοίνωση εκφράζονται οι ευχαριστίες σε όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια της συντήρησης και της ανάδειξης του προμαχώνα Ραβελίνο στην Αμμόχωστο.

Τη διακήρυξη υπογράφουν η Πρωτοβουλία “Αμμόχωστος Η Πόλη Μας” και η Πρωτοβουλία τουρκοκυπρίων “Mağusa İnisiyatifi”.

Στη διακήρυξη οι τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι Αμμοχωστιανοί εκφράζουν, παράλληλα, τη διαμαρτυρία τους ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποτροπής πρόσβασής στους κοινούς πολιτιστικούς χώρους, προσπάθεια που, όπως αναφέρεται συντηρεί εθνικιστικές διακρίσεις και τη διαίρεση της χώρας μας.

Στιγμιότυπο 2018 06 25 17.48.28 Κατεχόμενα, Μνημεία, Πολιτιστική Κληρονομιά

Αυτούσια η διακήρυξη:

Την Τρίτη 19 Ιουνίου έγινε η τελετή παράδοσης στο κοινό ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία της Αμμοχώστου, ο Προμαχώνας του Τοξότη, ευρύτερα γνωστός ως το Ραβελίνο ή η Πόρτα της Ξηράς, μετά από εργασίες συντήρησης και ενδυνάμωσης.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους Αμμοχωστιανούς και σε όλους τους Κύπριους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ιδιαίτερα όμως στους πρέσβεις και στους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών, στην κυρία Elizabeth Spehar επικεφαλής της UNFICYP στην Κύπρο, στη Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και στους εκπροσώπους και αντιπροσώπους του προγράμματος των ΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) και βέβαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαρήκαμε την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά χωρίς διακρίσεις σε θέματα θρησκείας, γλώσσας ή εθνότητας.

Η πόλη της Αμμοχώστου είναι το καθρέφτισμα ενός πολιτιστικού μωσαϊκού ολοκλήρου του νησιού. Είμαστε παιδιά ανθρώπων που κατάγονται από αυτή την πόλη, είτε ήταν περαστικοί, είτε εγκαταστάθηκαν και εμπότισαν τον τόπο με τον πολιτισμό τους.

Είμαστε κληρονόμοι αυτών που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Για χρόνια τυφλωμένοι από τον εθνικισμό προσπαθήσαμε να καταστρέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς μας. Αυτή η καταστρεπτική μανία δε διαχώριζε αν κάποιος ήταν Τούρκος, Ελλήνας ή Μουσουλμάνος ή Χριστιανός.

Τώρα, αφού περάσαμε από τα χρόνια του αλληλοσπαραγμού, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε, συνεργαστήκαμε και μάθαμε να μοιραζόμαστε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Αρχίσαμε να παίρνουμε στα χέρια μας το παρελθόν και τις αξίες του, εμπιστευθήκαμε ο ένας τον άλλο, κι αυτή η προσπάθειά μας πέτυχε. 

Μας στήριξαν άτομα που δουλεύουν χωρίς όρια, όπως η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, το UNDP και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας στήριξαν χωρίς όρια με γνώμονα την κοινή μας κληρονομιά. Μέσα από αυτούς μάθαμε να αγαπάμε και να προστατεύουμε τον τόπο μας χωρίς να τον διαιρούμε, χωρίς να τον διαχωρίζουμε με βάση  τη θρησκεία ή το έθνος. 

Η κοινή πολιτιστική κληρονομιά αυτού του νησιού είναι το κοινό παρελθόν χιλιάδων χρόνων. Πιστεύουμε ότι συντηρώντας και προστατεύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά συμβάλουμε στην επανένωση και τη συμφιλίωση, στοιχεία που θα φέρουν την ειρήνη στο νησί μας.

Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να παγοποιήσει τις προσπάθειες διατήρησης και συντήρησης αυτής της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του διαλόγου ανάμεσά στις κοινότητες για τη συλλογική μνήμη του τόπου.

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποτροπής πρόσβασής στους κοινούς πολιτιστικούς μας χώρους, προσπάθεια που συντηρεί εθνικιστικές διακρίσεις και τη διαίρεση της χώρας μας.

Famagusta.News