Λ. Χριστοφόρου: “Σημαντική η επίσκεψη των Ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο”

DSC 8684 Επιτροπή Αναφορών, Λευτέρης Χριστοφόρου
©Famagusta.News

Ανακοίνωση για την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσε ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου υπογράμμισε μέσω της ανακοίνωσής τις προσπάθειες που θα γίνουν από πλευράς της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών, με δική της πρωτοβουλία, για να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια έκθεση για την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας της πατρίδας μας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί φέτος είναι η σημαδιακή χρονιά όπου καθορίστηκε για την Ε.Ε το 2018 ως έτος πολιτισμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως αναφέρει ο Ευρωβουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να μεταφερθούν οι βιαιότητες, οι βιαιοπραγίες αλλά οι σύληση των χριστιανικών και ελληνικών μνημείων της πατρίδας μας στα κατεχόμενα και η ασέβεια που αποδείχθηκε από την ίδια την Τουρκία.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και εποικοδομητική την επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αμμόχωστο, όπου δόθηκε ξεκάθαρο το μήνυμα από τους συναδέλφους Ευρωβουλευτές ότι αυτή η κατάσταση στην Κύπρο, και ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο, είναι απαράδεκτη όπου ουσιαστικά μέσα σε Ευρωπαϊκό έδαφος δεν μπορούν να την επισκεφθούν οι νόμιμοι κάτοικοι της.

Οι συνάδελφοι Ευρωπαίοι Ευρωβουλευτές με έντονα αισθήματα στάθηκαν απέναντι στην κατοχή και συναισθάνθηκαν τα 44 χρόνια δύσκολης και εφιαλτικής πορείας που περνά ο Κυπριακός Ελληνισμός εξ αιτίας της κατοχικής Τουρκίας.

Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα μηνύματα όχι μόνο θα τα μεταφέρουν στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και θα καταγραφούν και τα αποτελέσουν το εφαλτήριο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες πίεσης προς την Τουρκία τόσο για την υπόθεση της Αμμοχώστου όσο και την απαλλαγή του τόπου μας από την κατοχή και τα κατοχικά στρατεύματα.

Θεωρώ ότι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και μέσα από την ομάδα του ΕΛΚ, που ουκ ολίγες φορές στάθηκε δίπλα μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι η προώθηση του εθνικού μας ζητήματος αλλά και ο εξαναγκασμός της Τουρκίας με διάφορους τρόπους να σεβαστεί ανθρώπινα δικαιώματα, να σεβαστεί αρχές και αξίες.

Οφείλω να εκφράσω τις απεριόριστες ευχαριστίες μου τόσο στην πρόεδρο της επιτροπής αναφορών Cecilia Wikstrom όσο και στους αγαπητούς συναδέλφους γιατί με μία φωνή εξέφρασαν αυτά που και εμείς πιστεύουμε, αυτά που και εμείς πρεσβεύουμε, αυτά που και εμείς αγωνιζόμαστε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να περάσουμε, που ουσιαστικά είναι μια θέση μια αρχή ότι δεν μπορεί σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε να γίνει ανεκτή η κατάσταση που υπάρχει στην κατεχόμενη Κύπρο και η Τουρκία να συνεχίσει είτε να χρηματοδοτείτε από την Ε.Ε είτε να καταθέτει νέα αιτήματα για αναβάθμιση της θέσης της.

Θεωρώ ότι τέτοιες επισκέψεις συμβάλουν στο έργο και στον αγώνα που διεξαγάγουμε και αυτή την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε με κάθε τρόπο σε όλα τα επίπεδα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρω ότι σε συζήτηση με την πρόεδρο της επιτροπής αναφορών την Cecilia Wikstrom θα υπάρξει πρωτοβουλία εκ μέρους της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την συμπαράσταση όλων μας για να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια έκθεση για την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας της πατρίδας μας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί φέτος είναι η σημαδιακή χρονιά όπου καθορίστηκε για την Ε.Ε το 2018 ως έτος πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφερθούν οι βιαιότητες, οι βιαιοπραγίες αλλά οι σύληση των χριστιανικών και ελληνικών μνημείων της πατρίδας μας στα κατεχόμενα και η ασέβεια που αποδείχθηκε σε ένα Ευρωπαϊκό πολιτισμός από την ίδια την Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ