Το αίτημα για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες διατράνωσαν σήμερα οι Μορφίτες, μετρώντας 45 χρόνια προσφυγιάς, εκφράζοντας παράλληλα την ακλόνητη θέληση τους για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
Οι εκδηλώσεις «Μέρες Μνήμης Μόρφου» για την 45η επέτειο της κατάληψης της Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα κορυφώθηκαν την Κυριακή με την 39η αντικατοχική πορεία στο οδόφραγμα Αστρομερίτη και την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε εκπροσώπους της ειρηνευτικής δύναμης.
Προηγήθηκε μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου, στον Αστρομερίτη.
Στις εκδηλώσεις, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ το παρών έδωσε εκ μέρους του Βρετανικού Κοινοβουλίου και ο Συντηρητικός Βουλευτής και επίτιμος δημότης Μόρφου Sir Roger Gale. Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες από τους αδελφοποιημένους Δήμους Ζούρεκ Μάλτας, Saint Cyr Sur Loire και Oradur Γαλλίας, Barnet Μεγάλης Βρετανίας, Καλαβρύτων, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Σπάρτης και Νέας Ορεστιάδας.
Ο κόσμος που συμμετείχε στην 39η αντικατοχική εκδήλωση συγκεντρώθηκε το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη, όπου λίγο αργότερα έφτασε και η φλόγα που μετέφεραν από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας οι ποδηλάτες του Ποδηλατικού Ομίλου ΘΟΙ Φιλίας και του Ποδηλατικού Ομίλου Γερίου, υπό την αιγίδα της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αστρομερίτη Άρης Κωνσταντίνου ευχήθηκε να είναι κοντά η μέρα της επιστροφής και να αρχίσουμε να μετράμε τον χρόνο αντίστροφα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας Λευτέρης Αντωνίου είπε ότι η πολιτική κατάσταση του Κυπριακού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, τη στιγμή που η Τουρκία συνεχώς αποθρασύνεται.
Δεν ζητάμε την όποια λύση, αλλά μια λύση που να δίνει προοπτικές για το μέλλον όλων των Κυπρίων, και η οποία θα συνάδει με τι αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι οι εκτοπισμένοι πρόσφυγες δεν βολεύονται με τη σημερινή διατήρηση του στάτους κβο και δεν συμβιβάζονταν με την επιβολή τετελεσμένων.
Ο Βουλευτής ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκ μέρους του ελληνικού Κοινοβουλίου, είπε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται για να καταδικάσουμε για μια ακόμη φορά τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα, για να δηλώσουμε ότι το «Δεν ξεχνώ» δεν είναι ξεθωριασμένο σύνθημα άλλων εποχών και για να διατρανώσουμε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επικρατήσει το δίκαιο.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, η Τουρκία συνεχίζει στον ίδιο απαράδεκτο δρόμο του 1974 έχοντας αναγάγει το όραμα του νέο-οθωμανισμού σε επίσημο δόγμα και με ανιστόρητους αναθεωρητισμούς της «γαλάζιας πατρίδας» επιλέγει αντί της ισχύς του δικαίου, το δίκαιου του ισχυρού.
Παρακολουθούμε, συνέχισε, μια νέα εισβολή στην ΑΟΖ, την πρόθεση εποικισμού της Αμμοχώστου, ενώ στο Αιγαίο συνεχίζεται η πολιτική των παραβιάσεων και παραβάσεων. Αναφέρθηκε και στην εισβολή στη Συρία, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε διεθνή ταραξία.
Ο Ελληνισμός καλείται με ρεαλισμό και ενεργητικότητα να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, είπε ο κ. Χαρακόπουλος. Εξέφρασε απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και ευχήθηκε οι Τ/κ να προσέλθουν χωρίς κηδεμόνευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.
«Είμαι περήφανος που είμαι δημότης Μόρφου» ανέφερε από την πλευρά του ο Sir Roger Gale, εκπροσωπώντας το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Είπε ότι για 45 χρόνια η Τουρκία κατέχει παράνομα το έδαφος της Κύπρου, λέγοντας ότι αυτό είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο.
Έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα, είπε ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να επαναρχίσουν σύντομα, χωρίς να παρεμποδιστούν αυτή τη φορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.
Την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών ζήτησε ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, λέγοντας πως ο κόσμος έχει ανάγκη από ελπίδα. «Αν δεν δούμε ένα φως στο τούνελ, θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα τυφλά, χωρίς να έχουμε κάπου να κρατηθούμε και στο τέλος μοιραία δυστυχώς θα χαθούμε» είπε.
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Μόρφου έκανε λόγο για απογοητευτική κατάσταση, ενώ μεταφέροντας τα ανησυχίες των Μορφιτών, είπε ότι ο κόσμος έχει πια κουραστεί με τις υποσχέσεις, περιμένοντας μάταια καλύτερες μέρες.
«Την ώρα που το Γιαβούζ ετοιμάζεται να κατεβάσει τρυπάνι εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, το Εθνικό μας Συμβούλιο αδυνατεί να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν αφού κάποιοι αντιδρούν ακόμα στο άκουσμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Συμφώνησαν όμως όλοι ότι καταδικάζουν τη νέα τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ» είπε.
Ανέφερε ακολούθως ότι η Τουρκία έχει κατεβάσει τρυπάνι στην Κύπρο από το 1974. «Στη Μόρφου όχι μόνο τρυπάνια… εκσκαφείς και μπετονιέρες πηγαινοέρχονται καθημερινά και δημιουργούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους» είπε.
Ο κ. Χατζηαβραάμ αναφέρθηκε στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, λέγοντας ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συμπεριφέρονται και στο θέμα των υδρογονανθράκων. «Αν δεν καθίσουμε μαζί τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού, κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον μας» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι ο προσφυγικός κόσμος «έχει αφεθεί στο έλεος της μοίρας του εδώ και 45 χρόνια» ενώ διαχρονικά το κράτος θεωρεί ότι ξόφλησε μαζί τους, παραχωρώντας τους μια μικρή επιχορήγηση για αγορά κατοικίας. «Η κατάσταση στους προσφυγικούς συνοικισμούς είναι απαράδεκτη» είπε ο Δήμαρχος Μόρφου, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης κάποιων προσφύγων «απελπιστικές».
«Οι πρόσφυγες έχουν βαρεθεί να είναι για χρόνια τώρα πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας» είπε και ζήτησε άμεσα τομές, καθώς «45 χρόνια είναι πολλά».
Μετά το πέρας των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα Αστρομερίτη, όπου ενώπιον του Μνημείου Πεσόντων κατατέθηκαν στεφάνια και έγινε προσκλητήριο πεσόντων. Ακολούθως αντιπροσωπεία, υπό τον Δήμαρχο Χατζηαβραάμ συναντήθηκε με μέλη της ειρηνευτικής δύναμης και επέδωσε ψήφισμα.
Ο Δήμος Μόρφου, οι τοπικές αρχές των 26 κατεχόμενων χωριών της περιοχής, οι αθλητικές και πολιτιστικές οργανώσεις της Μόρφου ζητούν δια του ψηφίσματος μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία όλων των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέποντας την επιστροφή όλων των κατοίκων στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.
Οι Μορφίτες ζητούν επίσης σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των βασικών ελευθεριών των προσφύγων, καθώς και διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι κομμάτων, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών αρχών καθώς και απόδημοι Μορφίτες, εκπρόσωποι οργανώσεων της Μεγάλης Βρετανίας.