Πρόγραμμα για τα Βαρώσια παρουσίασε το ραδιόφωνο του BBC

Στο παρελθόν, αλλά κυρίως στο παρόν και στο μέλλον των Βαρωσίων ήταν αφιερωμένο επεισόδιο του BBC

b varosi BBC, Βαρώσια

Στο παρελθόν, αλλά κυρίως στο παρόν και στο μέλλον των Βαρωσίων ήταν αφιερωμένο το νεότερο επεισόδιο της ραδιοφωνικής σειράς προγραμμάτων ‘Crossing Continents’ του Radio 4 του BBC, που μεταδόθηκε την Τρίτη.

Η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος Μαρία Μαργαρώνη επισκέφθηκε την κατεχόμενη Αμμόχωστο και συνομίλησε με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που κατάγονται ή συνδέονται με τα Βαρώσια.

Αυτοί μίλησαν για την οδύνη της εισβολής και της προσφυγιάς, για τις προσπάθειες και την ελπίδα περί επανένωσης των προηγούμενων δεκαετιών και εν τέλει για την απογοήτευση και τις προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις με το άνοιγμα από την τουρκική πλευρά του παραλιακού μετώπου της περιοχής.

Η δημοσιογράφος και οι πολίτες που μιλούν περιγράφουν την κατάσταση των κτιρίων πριν και μετά από την εισβολή. Άλλοι δηλώνουν την επιθυμία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση και την επιστροφή των προσφύγων, άλλοι εκφράζουν την αντίθετη άποψη.

Τουρκοκύπριος «βουλευτής» ρίχνει την ευθύνη για το αδιέξοδο στους Ελληνοκύπριους, με τη δημοσιογράφο να επισημαίνει πάντως ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων από την τουρκική πλευρά αντίκειται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος «βουλευτής» προειδοποιεί δε σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια πως για όποιες ελληνοκυπριακές περιουσίες δεν υποβληθεί αίτηση αποζημίωσης, τότε όταν αρχίσουν να λειτουργούν ξενοδοχεία στην περιοχή αυτές θα «απαλλοτριωθούν» για να μην υπάρχουν ερειπωμένα κτίρια δίπλα στα τουριστικά θέρετρα.

«Όσο τα Βαρώσια ήταν κλειστά ήταν ένας χώρος για όνειρα… τώρα που άνοιξαν όμως ο χρόνος στερεύει», σχολιάζει η παρουσιάστρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ