Προσεχώς στην Κύπρο Εισηγητής για Αμμόχωστο στην ΚΣΣΕ – Παρουσίασε Προσχέδιο Έκθεσης

Παρουσίασε το αναθεωρημένο προσχέδιο της έκθεσής του

ammoxostos e1564135656906 Αμμόχωστος, ΕΠΙΣΚΕΨΗ, Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, ΚΣΣΕ

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει προσεχώς ο Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, Piero Fassino, ο οποίος παρουσίασε το αναθεωρημένο προσχέδιο της έκθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ.

Ο κ. Fassino, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο προσεχώς και να υποβάλει για έγκριση την τελική Έκθεσή του κατά τις εργασίες της επόμενης Συνόδου της ΚΣΣΕ, τον Ιούνιο 2024.

Στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ, προστίθεται, ο κ. Fassino ανέφερε ότι η Έκθεση του θα απεικονίζει, αφενός, τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και τις θέσεις των πλευρών και, αφετέρου, θα περιλαμβάνει εποικοδομητικές εισηγήσεις για δυνατούς τρόπους ενθάρρυνσης και στήριξης των πλευρών από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), ώστε να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, περιλαμβανομένου του θέματος της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην τοποθέτησή του, το μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Λουκαΐδης, αφού αναφέρθηκε στα 50 χρόνια από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και στο μακροβιότερο αδιέξοδο στην ιστορία του Κυπριακού, «επισήμανε ότι η ταξινόμηση του Κυπριακού και στο ΣτΕ ως παγωμένη διένεξη, μπορεί να καταστεί θερμή, όπως τα παραδείγματα της εθνοκάθαρσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και της Γάζας αποδεικνύουν».

«Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι πρέπει οι συνομιλίες να επαναρχίσουν άμεσα από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά με πλήρη σεβασμό στο σύνολο του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ», προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Λουκαΐδης «υπογράμμισε ότι το ΣτΕ οφείλει να τοποθετείται με ξεκάθαρο τρόπο επιδοκιμάζοντας τις πλευρές όταν αυτές ενεργούν με τρόπο που εξυπηρετείται ο στόχος της επανάληψης των συνομιλιών και της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αλλά και το αντίθετο».

Στη βάση ακριβώς αυτού πλαισίου, «στηλίτευσε τις τουρκικές αξιώσεις για λύση «δυο κρατών» στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι το διχοτομικό στάτους κβο, με όποια μορφή, με κανένα τρόπο δεν είναι βιώσιμο, ούτε για τους Ελληνοκύπριους ούτε για τους Τουρκοκύπριους». Από την άλλη, σημειώνεται, «τάχθηκε υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θετικής ατζέντας».

«Είναι σημαντικό, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, το Συμβούλιο της Ευρώπης να ενθαρρύνει τις πλευρές να επιστρέψουν στο διάλογο, αλλά και να καταδικάσει ενέργειες, που βρίσκονται σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», αναφέρεται. Τα νέα τετελεσμένα με το άνοιγμα και ο σχεδιαζόμενος εποικισμός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, όχι μόνο υπονομεύουν τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά ενδεχομένως να ενταφιάσουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, είπε ο κ. Λουκαΐδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στη Συνέλευση, μέλος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου, «προβάλλοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς περί δήθεν απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, χαρακτήρισε την Έκθεση ετεροβαρή, καθώς όπως ισχυρίστηκε, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα των Τουρκοκυπρίων» και ζήτησε από τον Εισηγητή να αναστείλει τη διαδικασία σύνταξης του τελικού κειμένου, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον κ. Fassino.