ΠτΔ: Εισηγήθηκε τερματισμό χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Τουρκία και τους Τ/Κ

ammochostos1 Βαρώσια, Νέα Αμμοχώστου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τερματισμός χρηματοδότησης προς την Τουρκία

Άμεσο τερματισμό της χρηματοδότησης της ΕΕ προς την Τουρκία αλλά και τους Τ/Κ σε περίπτωση που προχωρήσουν σε άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Euronews. Τόνισε μάλιστα πως θεωρεί ότι όταν έρθει η ώρα της ψήφισης θα εγκριθεί μια αντίστοιχη πρότασή από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Ο τερματισμός χρηματοδότησης θα αφορά, όπως εξήγησε, κονδύλια που έχουν να κάνουν με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και χρηματοδότηση των Τ/Κ, τα οποία υποβοηθούν την επανένωση του νησιού. Όπως επεσήμανε, η εισήγηση αυτή δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανέναν από τη στιγμή που θα υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως ούτε η Τουρκία άλλα ούτε και η τ/κ πλευρά θα φτάσουν στο σημείο να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες. Μετέφερε παράλληλα την πεποίθηση πως σταδιακά θα κλιμακώνονται τα μέτρα κατά της Τουρκίας από πλευράς ΕΕ. Πάντως σε κάθε περίπτωση η έμφαση εντός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δόθηκε σε άλλα ζητήματα και όχι σε αυτή την εισήγηση.

Κραν Μοντανά

«Δεν έφυγα ποτέ από το Κραν Μοντανά», ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε ερώτηση δημοσιογράφου του Euronews για το κατά πόσον θεωρεί «πως ήταν λάθος όταν φύγατε από το Κραν Μοντανά, που ήταν μομέντουμ για την επίλυση του Κυπριακού;». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως ο γ. γ. του ΟΗΕ διέκοψε τις συνομιλίες όταν είδε πως δεν υπήρχε η αναμενόμενη πρόοδος ιδιαίτερα στα θέματα εγγυήσεων και της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, επισημαίνοντας πως η τουρκική πλευρά δεν έδωσε γραπτώς τις θέσεις της για όλα τα σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. Επισήμανε μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι θα μιλούσαμε για ευκαιρία για λύση στο Κραν Μοντανά μόνο αν η Τουρκία έδειχνε δείγματα γραφής, κάτι που δεν έκανε, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τόνισε δε πως η λύση που επιδιώκει η ε/κ πλευρά είναι η ΔΔΟ και πως μόνο η Τουρκία αναφέρεται σε άλλες μορφές λύσεις και κανένας άλλος. Σχολιάζοντας την επιθετική στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή και τη χρήση στρατιωτικών μέτρων από πλευράς της Άγκυρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων τόνισε πως «καμιά φορά η στρατιωτική αδυναμία είναι η δύναμη που αποτρέπει συγκρούσεις».

Πηγή: politis